Novotný (TOP 09): Přínos ministra Hermana je nulový

22.07.2017 10:12

Zákon o kultuře, zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře, nový památkový zákon či zákon o státním fondu kultury sliboval prosadit v tomto volebním období ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Bohužel však ani jeden z těchto zákonů nebyl ministr za dobu svého působení ve funkci schopen dotáhnout v rámci legislativního procesu do konce.

Novotný (TOP 09): Přínos ministra Hermana je nulový
Foto: top09.cz
Popisek: Václav Novotný (TOP 09)

„V programovém prohlášení vlády se jasně říká, že koalice přijme zákon o kultuře, zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře, který odstraní nedostatky dnešních příspěvkových organizací, odpolitizuje je a zajistí jejich stabilní financování. Dále nový památkový zákon, novelu zákona autorského a zákonů mediálních. Žádný z nich ani zdaleka nemíří do finále legislativního procesu, a co nevidět tu máme nové volby: z toho je naprosto patrné, že pan ministr Herman ve své roli naprosto selhal a jeho přínos pro českou kulturu – snad až na to, že je zdatný vernisážový rétor – je naprosto nulový,“ říká Václav Novotný (TOP 09), který v minulém volebním období působil na pražském magistrátu jako náměstek pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Novela zákona o Státním fondu kultury ČR se nachází v prvním čtení, je navíc nekoncepční a obsahově zcela nedostatečná, neboť přináší pouze kosmetické změny. Nový památkový zákon kvůli kritice odborné veřejnosti Parlamentem ČR vůbec neprošel, novelu zákona autorského Senát nazval legislativním paskvilem a na návrhu zákona o kultuře a zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře ministr nezačal pracovat vůbec, přičemž tyto dva zákony měly mít tu nejvyšší prioritu.

„S ohledem na zmíněný stav legislativních prací si troufám tvrdit, že panu Hermanovi je česká kultura naprosto lhostejná. Jestli toto má být výsledek tři a půl roku jeho působení na ministerstvu, tak to je opravdu žalostné,“ dodává bývalý pražský náměstek pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Václav Novotný (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…