Nytra (BPP): Kaleidoskop událostí ze senátního volebního obvodu

16.12.2017 19:07

Podzimní zajímavosti z obvodu č. 70 Ostrava- město

Nytra (BPP): Kaleidoskop událostí ze senátního volebního obvodu
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a senátor Zdeněk Nytra

 Do Staré Bělé se vrátil Antonín Švehla

Socha Antonína Švehly byla slavnostně odhalena v Mitrovické ulici Staré Bělé 21. října. Tamní sousoší doplněné pamětní deskou se jmény padlých za 1. sv. války je nyní kompletní – tvoří jej postavy Tomáše G. Masaryka a Antonína Švehly, předsedy Republikánské strany (agrárníci) a několikanásobného premiéra v období 1. republiky. Památník má pestrou historii: Protože se socha Antonína Švehly nezachovala, podle fotografií ji znovu vytvořili výtvarníci Bohumíra Smolejová a Stanislav Müller. Původním autorem Švehlovy sochy byl příborský sochař František Juráň, který na ni ve 30. letech použil kámen z chorvatského ostrova Brač. Pro výrobu repliky byl dovezen materiál ze stejného lomu. Z téhož materiálu je například i obložení Bílého domu ve Washingtonu.

Lavička Ferdinanda Vaňka u heřmanické věznice

Vzpomínkovou akci na prezidenta Václava Havla u příležitosti jeho nedožitých 81. narozenin uspořádali 6. října u vstupu do Věznice Heřmanice, kde stojí od loňska lavička Ferdinanda Vaňka, spolek Za krásnou Ostravu a Antikvariát a klub Fiducia. V centrech různých světových  i českých měst (Washingtonu, Barceloně, Dublinu, Praze, Liberci nebo Českých Budějovicích) stojí lavičky Václava Havla. Jen Heřmanice se mohou pochlubit lavičkou F. Vaňka, který vystupuje hned v několika Havlových hrách jako jeho alter ego – druhé já. Lavička navíc stojí v autentickém prostředí. Václav Havel si v heřmanické věznici odpyká- val svůj trest od ledna 1980, kdy byl odsouzen na čtyři a půl roku za podvracení republiky.

Bývalé gymnázium na Slezské slouží sestřičkám

Výsledkem spolupráce Městského obvodu Slezská Ostrava a společnosti AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě, je Střední zdravotní škola na Antošovické ulici v Koblově. Nová škola vznikla v nevyužívané budově bývalého gymnázia, kterou obvod nákladem 2,2 mil Kč rekonstruoval a dlouhodobě pronajal AGELu. Od školního roku 2017/2018 – v září nastoupilo celkem 112 studentů - škola vzdělává žáky v denní formě studia v maturitních oborech praktická sestra, laboratorní asistent a zdravotnické lyceum.

Občané obvodu darovali kola pro Afriku

V letošním roce  byly do Afriky z ČR  vypraveny tři kontejnery, z nichž každý obsahuje na 350 kol a náhradní díly. Na poslední zásilce do Gambie se významně podíleli i dárci z našeho senátního volebního obvodu, konkrétně z Hrabové, Staré Bělé a Nové Bělé, kteří darovali na sto jízdních kol. I když darované bicykly jsou v pojízdném stavu, každý z nich projde kontrolou a následným repasováním, aby africké děti dostaly dar bez jakýchkoliv závad. Na opravách se podíleli kromě mechaniků, kteří pracují pro společnost  Kola pro Afriku, i vězni z  nápravného  zařízení v Heřmanicích

Nejstarší památný strom je v Nové Vsi

Na území Ostravy se nachází celkem 33 památných stromů. Nejstarší z nich je lípa malolistá v Nové Vsi na místním hřbitově. Její stáří se odhaduje až na 500 let a v obvodu kmene (většinou se měří ve výšce 130 cm nad zemí) má 651 cm. Pro srovnání: jeden s nejstarších stromů v České republice - lípa v Klokočově na Havlíčskobrodsku – je 2x tak starší a její obvod byl změřen na 888 cm. 

 Kniha o Slezské v proměnách času

I když je Slezská (Polská) Ostrava zřejmě nejstarší částí „velké“ Ostravy, má teprve druhou knihu o své historii. Kniha obsahuje příspěvky publicisty, výtvarníka a sběratele Česlava Piętoně, které vycházely každý měsíc ve Slezskoostravských novinách v  letech 2010 až 2016, a také pohlednice Slezské Ostravy z jeho sbírky. „Pokusili jsme se zachytit, co se ještě  dalo. Generace pamětníků vymírá a  objevovat památky z  historie Slezské je stále těžší,“ řekl autor  během slavnostního křtu..

Vítkovice mají 660 let

Před 660 lety se po prvé v písemných pramenech objevila zmínka o obci Vítkovice. Výstavou dobových dokumentů k tomuto výročí se zároveň loučí se svou existencí jako kulturního centra obvodu Dům u šraněk na Jeremenkově ulici 13. Od ledna 2018 se kulturní akce přesouvají do prostor vítkovické knihovny na ulici Kutuzovově 14. Dům u šraněk jako kulturní zařízení zahájil svou činnost v roce 2012. Velkou zásluhu na jeho pestrém programu má vítkovická rodačka, paní Lenka Kocierzová (na snímku), 67letá malířka, grafička, ilustrátorka, designérka a fotografka, která  zvítězila v letošním XI. ročníku ostravské ankety Senior roku 2017. Velkému ohlasu se těší její Vycházky pod kloboukem, které pořádá nejen ve Vítkovicích, ale i v Moravské Ostravě, kde bydlí.

„Přejeme ti, Ostravo!“

 29. 11., v den, který je uvedený v testamentu biskupa Bruna ze Schauenburku v souvislosti se zmínkou o osadě Ostrava, skončily oslavy 750. narozenin našeho města. Ještě než se nad Novou radnicí rozzářilo 640 kulových pum, 190 single shots, 120 římských svící, 24 kompaktů a 36 fontán, mohli Ostravané v zapečetěné truhle odevzdat své poselství budoucím generacím. Pozdrav nahrál i ostravský písničkář a patriot Jarek Nohavica: „Jaké to století bude, to v této chvíli nevím. Ale jedno vím jistě – že to zvládnete. Stejně jako jsme to zvládli my. Protože jsme z Ostravy!“ – A pak už převládla předvánoční atmosféra. Užijte si sváteční chvíle, přátelé!

Více zpráv ze 70. obvodu na http://www. zdeneknytra.cz/obvod/zpravy-z-obvodu 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.