Nytra (ODS): Vláda blokuje změnu volebního zákona ve Sněmovně

12.02.2021 22:19

V úterý proběhla dohoda parlamentních stran o postupu ve věci volebního zákona, aby se vše stihlo včas před podzimními volbami. Hned ve středu však vládní poslanci dohodu porušili a neumožnili postoupení existujícího návrhu KDU-ČSL do 2. čtení, ve kterém by se zapracovaly změny vzešlé z dohody napříč politickým spektrem.

Nytra (ODS): Vláda blokuje změnu volebního zákona ve Sněmovně
Foto: archiv Zdeňka Nytry
Popisek: Senátor Zdeněk Nytra

Když ani dnes opakovaně návrh neprošel a je evidentní, že Sněmovna pod vedením ANO a ČSSD není schopna posunout věc kupředu, dohodly se senátorské kluby, že převezmou iniciativu, jak zamezit vzniku ústavní krize a připraví senátní návrh volebního zákona.

„V úterý večer se pan premiér dohodl s předsedy všech stran zastoupených ve Sněmovně na zařazení návrhu novely volebního zákona z pera lidoveckého poslance Marka Výborného na pořad středečního jednání Sněmovny. Bohužel do rána vládní strany změnily názor a zařazení tohoto bodu nepodpořily. A co hůř, hnutí ANO společně s ČSSD nepodpořily návrh na zařazení tohoto bodu na pořad schůze ani dnes. Nabízí se otázka, zda je cílem tohoto postupu vyvolání ústavní krize?“ říká Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Přestože by z logiky věci měla být „na tahu“ Poslanecká sněmovna, tak vzhledem k neochotě vládní koalice konat a tím reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu, bude muset aktivně začít jednat Senát. „Dnes jsem se dohodl s předsedy všech senátorských klubů, že začínáme jako Senát aktivně připravovat novelu volebního zákona jakožto senátního návrhu. Oslovil jsem předsedu Ústavně-právního výboru a předsedu Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury, a dohodl se s nimi, že neprodleně zahájíme přípravy novely volebního zákona, kterým se Sněmovna bude muset zabývat. Tímto postupem samozřejmě není dotčen původní záměr spolupracovat napříč politickým spektrem na konsenzuální podobě, která bude dlouhodobá,“ dodává Zdeněk Nytra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…