ODA: Průběh prezidentských voleb v Bělorusku je naprosto nepřijatelný

12.08.2020 10:40

ODA považuje průběh letošních prezidentských voleb v Bělorusku za naprosto nepřijatelný. Ukazuje se, že zde nebyly naplněny základní náležitosti demokratických voleb a došlo k potlačování občanských práv a svobod.

ODA: Průběh prezidentských voleb v Bělorusku je naprosto nepřijatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Proto po dlouhých šestadvaceti letech diktatury prezidenta Lukašenka v Bělorusku vyšli lidé do ulic a v tvrdých střetech s policií bojují za svobodu a demokracii. Důvodů mají víc než dost. Nepřizvání nebo bojkotování činnosti volební pozorovatelské mise OBSE, znemožnění nezávislých průzkumů veřejného mínění u voličů vycházejících z volebních místností, zadržení vysokého počtu osob, zatčení některých opozičních kandidátů, aby se nemohli zaregistrovat a kandidovat, zatčení některých blogerů, pronásledování novinářů, a to včetně zahraničních zpravodajů, omezování svobody slova, vypínání internetu a další obstrukce.
 

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí
 
Tento bezprecedentní nátlak v průběhu prezidentských voleb nemá nic společného se svobodnými a demokratickými principy. Přesto věříme, že demokratické síly uspějí, Bělorusko zvládne tyto složité časy a časem se tam opět budou dodržovat a respektovat veškerá demokratická práva a svobody. Válka v ulicích a střelba do lidí, brutální zásahy represivních bezpečnostních složek státu proti pokojným demonstrujícím, kteří v ulicích vyjadřují nespokojenost s výsledky voleb, příchozí zprávy o množství zraněných demonstrantů, odchod prezidentské protikandidátky Svjetlany Cichanouské do bezpečí exilu v Litvě, a to vše na hranicích Evropské unie, to je pro nás velmi znepokojující. 
 
Je to už přes přes třicet let, kdy v Praze uniformovaní ranaři z pohotovostního pluku řezali demonstranty obušky hlava nehlava podobně, jak se to nyní děje v Bělorusku. Ukazuje se, že chránit hodnoty liberální demokracie, která tvoří velice křehkou rovnováhu mezi svobodou a odpovědností, je stále aktuální a nanejvýš nutné. A to zdaleka nejen v Bělorusku. Chybí-li svoboda, nastupuje strach a totalita. Budiž to mementem i pro nás. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce