ODS: Budeme bránit rozvratu školství

12.07.2016 16:40

Občanští demokraté kritizují návrh školského zákona, který mění způsob financování škol. ODS také kritizuje návrh na zavedení bionafty i pro živočišnou výrobu.

ODS: Budeme bránit rozvratu školství
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Ministryně Valachová pokračuje v rozvracení českého školství. Financování škol je potřeba změnit, ale ne takto. Místo jednoduchého a spravedlivého příspěvku na žáka Valachová zavádí komplikovaný systém s koeficienty a parametry, který bude nepřehledný a neefektivní. Bude znamenat další administrativní zátěž. Potřebujeme jít úplně jinou cestou, toto je krok zpátky,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Po rozvratu normální výuky inkluzí přistupuje ministryně Valachová k rozvratu financování škol. Jedná se o ‚finanční inkluzi‘. Tedy postavení na hlavu základních a logických pilířů systému. Dosavadní platba ‚na žáka‘, která byla ve všech ohledech logická a spravedlivá, se změní zejména na dotace na učitele a hodiny. Jedná se v jádru o stejný systém jako za komunismu, ale teď není tak silná centrální autorita. To znamená, že se systém rozpadne a budeme svědky podobných krizových scén jako ve zdravotnictví. Systém bude výhodný pro ty, kteří rádi upravují tabulky a výkazy k obrazu svému bez ohledu na realitu,“ vysvětluje expert ODS pro oblast školství Václav Klaus ml.

„Ministr zemědělství se zřejmě chce zavděčit ministru financí Andreji Babišovi, když přichází s návrhem na další posílení podpory zelené nafty, tentokrát v oblasti živočišné výroby. Bionafta je populistické opatření, které pomůže velkým firmám, například Agrofertu. Zemědělcům by víc pomohlo, kdyby ubylo byrokracie a zbytečné kontroly. Ministr Jurečka by se měl zaměřit na způsob, kterým jeho rezort vyplácí dotace, což dlouhodobě nezvládá,“ řekl poslanec Petr Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…