ODS, KDU-ČSL, TOP 09: Doporučení ministrovi zdravotnictví Blatnému

30.11.2020 10:00

Politické strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 před týdnem vytvořily společný AntiCovid tým.

ODS, KDU-ČSL, TOP 09: Doporučení ministrovi zdravotnictví Blatnému
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Vážený pane ministře,

politické strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 před týdnem vytvořily společný AntiCovid tým. Dovolujeme si Vás seznámit s prvními návrhy tohoto týmu k řešení současné krize. Jsme přesvědčeni, že realizace těchto návrhů je ke zvládnutí epidemie nezbytná. Tato opatření nejsou jednorázová, ale jejich zavedení usnadní fungování státu i společnosti během případné třetí vlny.

Doporučujeme zavést následující:

Dobrovolné očkování

Stát musí nabídnout dobrovolné plně hrazené očkování. Již nyní by mělo Ministerstvo zdravotnictví spustit skrze síť praktických lékařů možnost registrace na očkování, podobně jako při očkování na chřipku. Je nutné jasně definovat, že očkované osoby se nebudou muset dále testovat a nebudou muset jít do karantény v případě kontaktu s COVID pozitivním člověkem. Samozřejmostí je očkovací priorita pro rizikové skupiny.

Trasování a testování do 24 hodin

V současné době zaznamenáváme opět pokles objemu trasování a testování. Cílem musí být vytrasovat a otestovat všechny osoby do 24 hodin. Navrhujeme, aby se vytrasovaní mohli na testy objednat i bez žádanky a ta by jim byla vystavena přímo v odběrovém centru. Tím by se snížila administrativa a urychlil celý proces.

Přednostní očkování pro učitele

Apelujeme na ministerstva zdravotnictví a školství, aby učitelé byli společně se zdravotníky a dalšími rizikovými skupinami zařazeni do první vlny očkování a mohli být přednostně dobrovolně očkováni. Považujeme tento postup za nezbytnou prevenci, aby při třetí vlně nemusela být omezena výuka tak drastickým způsobem jako nyní. Ministerstvo zdravotnictví musí vypracovat jasný plán očkování, který bude definovat rizikové skupiny.

Úprava systému PES – stupně bez nouzového stavu

Požadujeme úpravu systému PES, aby minimálně stupeň 1, ideálně i stupeň 2 nevyžadoval nouzový stav. U stupně 1 se počítá s tím, že nastane v případě indexu rizik 0 - 10. Index rizik ale nemůže dosáhnout hodnot mínusových. Kdyby tedy v celé zemi nebyl ani jeden nakažený pacient, pak bude index rizik 0. To ale dle systému PES stále znamená stupeň 1 a tím pádem nouzový stav.

Zároveň Vás žádáme o odpověď, zda a kdy budete schopni naše návrhy realizovat.                                                        

Za AntiCovid tým
Bohuslav Svoboda, poslanec ODS
Marek Výborný, poslanec KDU-ČSL
Dominik Feri, poslanec TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…