ODS: Nepodpoříme vládu přátel Miloše Zemana

01.07.2013 5:28

Usnesení výkonné rady ODS

ODS: Nepodpoříme vládu přátel Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Výkonná rada ODS považuje kroky Miloše Zemana při jmenování nového premiéra za nestandardní. V parlamentní demokracii by prezident měl být spíše moderátorem politické diskuze a ne silovým hráčem prosazujícím vlastní řešení proti vůli Poslanecké sněmovny v situaci, kdy existuje jasná většina podporující premiérku Miroslavu Němcovou.

Výkonná rada ODS konstatuje, že ODS nepodpoří „vládu úředníků“, kdy už při jejím sestavování je jasné, že ve skutečnosti bude vládou vysloužilých politiků a přátel Miloše Zemana.

Výkonná rada ODS vyzývá Jiřího Rusnoka, aby v případě, že dojde ke jmenování jeho vlády, co nejrychleji předstoupil před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru. Při vědomí toho, že jeho vláda nemůže prosadit zákon o státním rozpočtu, by jakékoli otálení s žádostí o důvěru ohrožovalo ekonomiku České republiky a vystavovalo ji riziku rozpočtového provizoria.

Výkonná rada ODS vyzývá prezidenta, aby se vrátil ke standardním krokům při řešení politické krize analogicky ke krokům Václava Klause při výměně premiérů vlád ČSSD v letech 2004–2005.

Výkonná rada ODS oceňuje prokoaliční postoj TOP 09 a strany LIDEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.