ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN: V Poslanecké sněmovně existuje pevná politicko-mocenská koalice

05.06.2019 17:37

Společné prohlášení zástupců ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN: V Poslanecké sněmovně existuje pevná politicko-mocenská koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš se obhajoval před poslaneckou sněmovnou kvůli evropskému auditu na dotace pro Agrofert. Nic se vracet nebude, hřímal

Petr Fiala společně se zástupci Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN: Konstatujeme, že v Poslanecké sněmovně existuje pevná politicko-mocenská koalice předsedy vlády s ČSSD, SPD a KSČM, která zajišťuje premiérovi ve Sněmovně bezpečnou většinu bez ohledu na vážnost jeho osobních a podnikatelských problémů. Tato většina včera odmítla řešit zásadní ekonomické a reputační škody, které představuje dnešní pozice předsedy vlády České republiky.

Konstatujeme, že politické strany ČSSD, SPD a KSČM přebírají plnou politickou odpovědnost za střet zájmů předsedy vlády, za finanční škody pro české daňové poplatníky a za reputační škody pro český stát.

Zatímco politicko-mocenské spojenectví předsedy vlády s KSČM považujeme za logické a historicky opodstatněné, obracíme se na politické strany ČSSD a SPD, aby zodpověděly tyto zásadní otázky:

Předsedy ČSSD se chceme zeptat:

1) Zda bude ČSSD nadále podporovat premiéra ve funkci, pokud finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům o střetu zájmů jako předběžná verze.

2) Za jakých okolností ČSSD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda ČSSD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali k podnikání skupiny Agrofert.

3) V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda považuje ČSSD za možné, aby nadále vykonával funkci předsedy vlády.

Předsedy SPD se chceme zeptat:

1) Zda má ambici nahradit ČSSD v koalici s premiérem Babišem a ANO.

2) Zda může premiér vykonávat svou funkci v případě, že finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům jako předběžná verze.

3) Za jakých okolností SPD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda SPD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali k podnikání skupiny Agrofert.

4) V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda SPD podpoří návrh na vyslovení nedůvěry předsedovi vlády.

Odpovědi na tyto otázky zásadně vyjasní politickou pozici premiéra. Považujeme za správné, abychom odpovědi na tyto otázky prodiskutovali osobně s předsedy ČSSD a SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.