ODS: Roli praktických lékařů musíme posílit, zbytečnou byrokracii odstranit

10.10.2017 20:07

Vyjádření ODS k protestům praktických lékařů

ODS: Roli praktických lékařů musíme posílit, zbytečnou byrokracii odstranit
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Nespokojenost praktických lékařů plně chápu a jejich protesty podporuji. Zatímco vláda celé čtyři roky přidávala peníze vybraným sociálním skupinám, na praktiky, jakožto páteř našeho zdravotnictví, se úplně zapomnělo. Vyhláška jim na příští rok stanovuje v podstatě stejné úhrady jako v letošním roce. Povinnosti spojené s výkonem praxe však neustále rostou – EET, elektronické recepty, složitější vykazování. Praktických lékařů v České republice neustále ubývá a ministerstvo neudělalo vůbec nic pro to, aby tento trend zvrátilo. Naopak, vládní koalice zrušila specializační obor Praktický lékař pro děti a dorost, o který byl mezi absolventy vysokých škol zájem a záviděly nám ho i západoevropské země. Cesta, kterou se musí příští vláda vydat, tkví především v posílení role praktiků v systému zdravotnictví, tomu odpovídající výše úhrad a výrazném snížení byrokratické zátěže. Jinak tuto krizovou situaci nelze řešit,“ dodal poslanec a lékař Bohuslav Svoboda.

„Silný program ODS na rozdíl od současné vlády nezapomíná ani na praktické lékaře. Nárůst byrokracie za poslední roky je nehorázný a je třeba ji zásadně omezit. Chceme prosadit zjednodušení administrativy pro všechny včetně praktických lékařů. Méně byrokracie znamená více času na pacienta a kvalitnější léčbu. Elektronizace zdravotnictví je krokem správným směrem, ale musí probíhat koncepčně a na dobrovolné bázi,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…