ODS: Silné osobnosti na naší kandidátce budou v EP hlasem rozumu mezi dvěma extrémy

21.01.2019 20:02

Občanští demokraté představili na pondělní tiskové konferenci kandidátku pro volby do Evropského parlamentu.

ODS: Silné osobnosti na naší kandidátce budou v EP hlasem rozumu mezi dvěma extrémy
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dříve avizovaného lídra Jana Zahradila doplní řada zajímavých jmen, včetně dosavadního europoslance Evžena Tošenovského nebo poslankyně Parlamentu ČR a expertky na oblast zemědělství Veroniky Vrecionové. První šestka, ve které figurují tři ženy a tři muži, je složena ze zkušených politiků, ale i nových tváří. Společně s výše zmíněnou trojicí jsou na nejvyšších místech také analytik legislativy EU Ondřej Krutílek, šéfka plzeňské Hospodářské komory Radka Trylčová a advokátka Eva Decroix. Občanští demokraté chtějí být v Evropském parlamentu hlasem rozumu mezi dvěma extrémy – protiunijními radikály a proevropskými fanatiky.

„Voliči budou mít v květnových volbách do Evropského parlamentu nejlepší příležitost volit silného lídra a nejzkušenějšího zástupce Česka v evropské politice – Jana Zahradila a výborný tým na kandidátce ODS,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Kandidátka vedená Janem Zahradilem je složena ze zkušených i nových lidí, kteří jsou odborníky ve svých oblastech, protože cílem ODS je vrátit politiku k diskusi o programu a k tomu, co je v zájmu občanů naší země. Chceme, aby členství v Evropské unii prospívalo České republice. EU musí projít reformou, aby lépe fungovala a sloužila společným zájmům občanů jednotlivých zemí,“ doplňuje Fiala.

Lídr ODS pro volby do EP Jan Zahradil popsal hlavní přednosti kandidátky, kterou dnes občanští demokraté představili: „Na předních místech kandidátky jsou lidé s nezpochybnitelnou odbornou profilací, protože nechceme být stranou jednoho tématu. V této sestavě jsme schopni pokrýt obchodní politiku Evropské unie, energetiku, zemědělství, podporu podnikání i legislativu. Tedy klíčové oblasti evropské agendy. Těší mě, že v první šestici máme hned tři ženy-kandidátky a zdůrazňuji, že bez kvót. Budeme hlasem zdravého rozumu, budeme pozitivní, ale ne naivní, budeme těžit z našich bohatých dlouholetých zkušeností s praktickým fungováním evropských institucí.“

Medailonky kandidátů ODS:

1. Jan Zahradil je poslancem Evropského parlamentu za Občanskou demokratickou stranu. V Evropském parlamentu je členem skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR), místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod a také prezidentem celoevropské Aliance konzervativců a reformistů v Evropě (ACRE). Jan Zahradil se narodil 20. března 1963 v Praze, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze se specializací na vodní a přírodní technologie a po ukončení studia se zabýval výzkumnou prací ve vodohospodářství. V roce 1992 byl zvolen poslancem Sněmovny lidu československého Federálního shromáždění za ODS. Po rozdělení Československa se stal poradcem premiéra pro zahraniční a politické záležitosti. Na Úřadu vlády ČR vedl oddělení pro evropskou integraci. V roce 1998 se Jan Zahradil stal poslancem Parlamentu České republiky, kde působil jako místopředseda Zahraničního výboru. Vzhledem ke své specializaci zastupoval v roce 2002 Českou republiku v Konventu o budoucnosti Evropské unie. Zde vystupoval především proti snahám o federalizaci EU směrem k centralizovanému superstátu. V roce 2002 byl zvolen prvním místopředsedou ODS, kterým byl až do roku 2003. Tuto funkci opět zastával v letech 2014–2016. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 byl jako lídr kandidátky ODS úspěšné znovuzvolen. Jako spoluzakladatel frakce ECR se stal místopředsedou této nově utvořené eurorealistické skupiny, která se po volbách v roce 2014 stala třetí největší skupinou v Evropském parlamentu.

2. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu, místopředseda ODS. Narozen v roce 1956 v Ostravě. Vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě. Po absolutoriu pracoval jako matematik v akciové společnosti Vítkovice a PIKE Electronic. V roce 1993 se stal primátorem města Ostravy, ve funkci zůstal až do roku 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje. V této pozici setrval dvě funkční období, zároveň řídil radu Asociace krajů České republiky. V roce 2009 získal a následně v roce 2014 obhájil post europoslance. Po celou dobu svého působení v Evropském parlamentu je členem Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, nyní i místopředsedou STOA – panelu pro posuzování vědeckých a výzkumných možností. Jako zpravodaj stál u největšího projektu EU – zprovoznění navigačního systému Galileo a napomohl tak umístění agentury GSA do Prahy. V aktuálním období pracoval na téměř 50 legislativních a nelegislativních zprávách. Je nositelem několika vyznamenání, jako je Řád rytíře Čestné legie udělený prezidentem Francie, Důstojnický kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku či čestného vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku. Je ženatý, má dvě děti.

3. Veronika Vrecionová. Narozena v roce 1965 v Českých Budějovicích. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, v lednu 1990 začala pracovat v oddělení zahraničního protokolu Kanceláře prezidenta republiky, poté působila mj. v nadaci Patriae, kde měla na starosti organizaci politických vzdělávacích akcí. V roce 2006 byla zvolena starostkou obce Přezletice, svůj mandát obhájila i po komunálních volbách v roce 2010. Ve stejném roce byla zvolena i senátorkou za senátní obvod Mělník. V parlamentních volbách 2017 byla za ODS zvolena poslankyní za Středočeský kraj. V Poslanecké sněmovně se orientuje na zemědělskou problematiku, je místopředsedkyní Zemědělského výboru a členkou Výboru pro sociální politiku. V ODS je od roku 2014 expertkou na zemědělství a venkov. Od roku 2016 je zároveň předsedkyní Spolku pro obnovu venkova, který sdružuje více než 830 členů z celé České republiky. Od roku 1997 je vdaná, společně s manželem vychovali dvě děti. Mluví aktivně anglicky, částečně rusky.

4. Ondřej Krutílek absolvoval Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity. V roce 2004 začal působit jako analytik legislativy EU v Centru pro studium demokracie a kultury (CDK) a jako asistent v Evropském parlamentu. Po nabytí zkušeností v Bruselu začal znovu naplno působit v Česku. Stal se jednatelem společnosti B&P Research a ředitelem ústavu Evropský informační projekt. V roce 2014 vstoupil do spolku Pravý břeh, kde nedlouho poté začal působit jako místopředseda výkonné rady. Postupně se také vrátil k pravidelné výuce a publicistické činnosti. Od roku 2017 je členem správní rady Institutu pro pravicovou politiku (IPPO). V současnosti působí především jako manažer, koordinátor vzdělávacích a výzkumných projektů a influencer. Z jeho iniciativy vznikl například dokument Silné Česko v Evropě 21. století nebo třetí vydání knihy Evropská unie.

5. Radka Trylčová. Narozena v roce 1975 v Manětíně na Plzeňsku. Po ukončení studia Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni vyučovala na plzeňském Masarykově gymnáziu. Od roku 2002 pak působila na nově vznikajícím Krajském úřadě Plzeňského kraje v kanceláři hejtmana na oddělení zahraničních vztahů. V roce 2006 byla jmenována ředitelkou Centra sociálních služeb v Mirošově, kde se zasloužila o vznik kvalitního Alzheimer centra. Deset let úspěšně řídí Regionální hospodářskou komoru v Plzni. Věnuje se problematice podnikání, technického vzdělávání, podpoře žen podnikatelek, firem a společností. Od roku 2016 je radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Ve volném čase sportuje, ráda čte a poslouchá hudbu.

6. Eva Decroix vyrůstala na Vysočině, ve Francii s vyznamenáním vystudovala práva, pracovní zkušenosti získávala v Londýně. Hovoří plynně francouzsky a anglicky, v těchto jazycích vede i advokátní praxi pro zahraniční klienty ve svých kancelářích v Jihlavě a v Praze. Tématem její rigorózní práce na Karlově Univerzitě je porovnání právních úprav v zemích Evropské unie. Frankofonní vzdělání a profesní orientaci nyní doplňuje postgraduálním studiem na VŠE Praha a Université IAE de Lyon. Aktivně se zajímá o mediaci jako alternativu pro řešení sporů. Je členkou Francouzsko-české obchodní komory. Z Francie se vrátila s manželem, se kterým provozuje unikátní, vyhledávanou a vysoce hodnocenou francouzskou restauraci Bistrot de Papa. Manžel a dvě dcery Evu Decroix v kandidatuře do Evropského parlamentu plně podporují.

Celá kandidátní listina pro volby do Evropského parlamentu je k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…