ODS: Vítáme, že Jiřího Bradyho ocení sněmovna

25.10.2016 16:59

Občanští demokraté vítají slavnostní zasedání Sněmovny, na kterém bude Jiří Brady oceněn. Jednání Hradu považujeme za nechutné a ostudné. V otázce státního rozpočtu na příští rok navrhujeme posílit investice do infrastruktury, vědy a výzkumu a nesouhlasíme s přijímáním nových státních zaměstnanců.

ODS: Vítáme, že Jiřího Bradyho ocení sněmovna
Foto: ODS
Popisek: ODS

„To, co se děje kolem vyznamenání Jiřího Bradyho v posledních dnech, není ani slušné ani důstojné. Nepřekvapuje mě, že prezident Zeman a jeho tým poškozuje oslavy 28. října. Dělo se to už v minulých letech, kdy na oslavy nebyli pozváni rektoři, kteří tam z titulu své funkce patří, nebo když byl vyznamenán představitel normalizační komunistické vlády. Z těchto důvodů jsem se oslavy neúčastnil ani loni a nechystal jsem se na Hrad ani letos. Slavnosti se nezúčastní ani ostatní členové našeho poslaneckého klubu,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

„Vyškrtnutí pana Bradyho ze seznamu vyznamenaných považuji za zavrženíhodné. Proto jsem vyzvala poslance, aby bylo zorganizováno slavnostní zasedání Poslanecké sněmovny. Bude to důstojná možnost, jak panu Bradymu za jeho celoživotní dílo poděkovat. Připomínám, že to byla Poslanecká sněmovna, která návrh na propůjčení Řádu T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu schválila,“ uvedla poslankyně Miroslava Němcová.

„Chceme varovat voliče před tím, že vláda chystá před volbami rozhazovačný rozpočet. Česká republika zažívá hospodářský růst, ale vláda tento růst projídá. Místo toho aby investovala více například do výzkumu, vzdělání a dopravy, utrácí peníze všech občanů na růst státní byrokracie. Z těchto důvodů budeme navrhovat vrácení návrhu rozpočtu k přepracování vládě. Jestliže neuspějeme, znovu ve 2. čtení předložíme konkrétní úpravy, které sníží deficit a zároveň budou investovat do oblastí, jež pomohou budoucí prosperitě České republiky," uvedl Petr Fiala. 

„Z návrhu rozpočtu, který nám předložila vláda, je patrné, že si kabinet neváží aktivních a pracovitých lidí, podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců, díky nimž se české ekonomice daří a stát vybírá čím dál tím více na daních. Vybrané peníze vláda nevyužije k investicím nebo snížení deficitu, ale rozhází je. To znamená například nárůst počtu státních zaměstnanců od roku 2013 o téměř 30 tisíc, výdaje na platy od roku 2013 vzrostly o astronomických 30 miliard korun. Nezaměstnanost díky ekonomickému růstu klesá, ale výdaje na podporu v nezaměstnanosti vzrostou o 7 %. Výdaje na vědu a výzkum od roku 2013 přitom klesly z 0,97 % HDP na letošních 0,76 % a ani v příštím roce se nevrátí na úroveň, které dříve dosahovaly. My chceme, aby se vláda více dívala do budoucnosti. Místo většího státu, většího množství úředníků bychom měli investovat do silnic, vědy a výzkumu, vzdělávání. Jedině tak bude naše země konkurenceschopná,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.