ODS: Vytvoření nástroje pro Ukrajinu znamená pružnější i lépe kontrolovanou pomoc

01.03.2024 7:17 | Tisková zpráva

Evropský parlament na svém zasedání ve Štrasburku schválil vytvoření nástroje pro Ukrajinu v hodnotě 50 miliard eur v rozpočtu EU na období 2024–2027.

ODS: Vytvoření nástroje pro Ukrajinu znamená pružnější i lépe kontrolovanou pomoc
Foto: ODS
Popisek: ODS

Nástroj bude sloužit na obnovu a rekonstrukci Ukrajiny, která v důsledku ruské invaze utrpěla značné sociální, hospodářské a environmentální škody. Hlavním cílem je pomoc při udržování makrofinanční stability země a zmírňování finančních obtíží Ukrajiny.

„V souvislosti s Ukrajinou se hovoří hlavně o vojenské pomoci, případně o přijímání uprchlíků. To je v pořádku, ale stěžejní část prostředků plyne na ekonomickou pomoc napadené zemi, která musí i ve válce pokrývat své běžné výdaje (platy, důchody), a výhledově také rekonstruovat zničené obce a infrastrukturu. Vytvoření specifického nástroje pro Ukrajinu v evropském rozpočtu pomůže zamezit situacím, kdy by někdo pomoc blokoval s vyhlídkou naplnění vlastních partikulárních politických cílů, tedy jako nástroj vydírání,“ říká europoslankyně Veronika Vrecionová.

„V našem zájmu je stabilní Ukrajina, na tom bychom se mohli shodnout všichni. Nástroj pro Ukrajinu bude vybaven pojistkami proti zneužívání a korupci a podpoří i zlepšení vnitřního kontrolního systému Ukrajiny. Předpokládá se velké zapojení ukrajinských podniků, včetně malých a středních podnikatelů, do obnovy vlastní země. Nesmíme v tom Ukrajinu nechat,“ dodává europoslanec Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…