ODS: Zdanění církevních restitucí je hanebné, přidáváme se k ústavní stížnosti

21.05.2019 13:58

Senátoři KDU-ČSL a ODS podávají ústavní stížnost na zdanění církevních restitucí, které společně prosadilo hnutí Andreje Babiše, ČSSD, KSČM a SPD. Podle občanských demokratů je návrh na zdanění hanebný a snižuje spravedlnost a předvídatelnost právního řádu.

ODS: Zdanění církevních restitucí je hanebné, přidáváme se k ústavní stížnosti
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Zdanění církevních restitucí považuji za velkou hanebnost. S odstupem času mohu říct, že jsem hrdá, že právě ODS a její vláda prosadila zákon o odluce církví od státu, a to bych chtěla zdůraznit, protože se zákon často zužuje pouze na majetkové vyrovnání, i když je rozsáhlejší. ODS trvá na tom, že to, co komunisti ukradli, má být vráceno. Proto se naši senátoři ke stížnosti připojili. Zdanění náhrad navíc poškodí nejvíc malé církve a židovské obce. Proto moc děkuji senátorům, kteří se pod ústavní stížnost podepsali a dali jasně najevo, že chtějí spravedlivý a předvídatelný právní stát,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Senát už zákon o zdanění církevních restitucí jednou odmítl – vrátil ho do Sněmovny, kde byl bohužel přehlasován. Proto celý senátorský klub ODS přistoupil k podpisu návrhu ústavní stížnosti. Celý zákon o zdanění církevních restitucí je podle mého názoru podvod na voličích. Jsem přesvědčen, že strany, které zákon prosadily, od začátku věděly, že je zákon protiústavní a celé to dělají jen proto, aby populisticky oslovily své voliče. Toto ale není cesta, kterou by se měli politici v civilizované Evropě vydávat,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.