ODS: Zrušení veta a odebrání kompetencí evropským státům je nepřijatelné

29.10.2023 16:02 | Tisková zpráva

Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu odhlasoval dokument, jenž navrhuje členským státům zrušit právo veta a jejich další kompetence předat do Bruselu. Týká se agend obrany, zahraniční politiky, energetiky i dalších.

ODS: Zrušení veta a odebrání kompetencí evropským státům je nepřijatelné
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové je ale zrušení naprosto nepřijatelné a šlo by dle jejích slov o centralizaci Evropské unie a cestu směřující k vytvoření takzvaného superstátu. Na dokument negativně reaguje také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Podle něj by přijetí dokumentu znamenalo posílení vlivu států Německa a Francie, a to na úkor menších států EU včetně České republiky.

„Zrušení práva veta, které navrhuje výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu, je z mého pohledu naprosto nepřijatelné. Návrh počítá s výrazným přesunem národních pravomocí do Bruselu – a to včetně zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky, otázek klimatu a životního prostředí, energetiky, vzdělávání či práva a bezpečnosti. V podstatě by šlo o tvrdou centralizaci Evropské unie a cestu k tomu, jak z ní vytvořit superstát. A to je úplně špatně. Evropská unie byla založena na principu volného pohybu kapitálu, osob a zboží. Ne na tom, aby existovala v Bruselu centrální vláda,“ říká předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová.

„Vláda, evropští poslanci, celá zahraniční politika ČR musí od první minuty hlasitě říkat jasné ne a postupovat společně se spojenci. V4 je v tomto tématu dobrý základ. Německo-francouzská snaha zrušit právo veta, přenést další pravomoce v oblasti zahraniční politiky, bezpečnosti a energetiky ze států na EU je dlouhodobá a začíná se psát její další dějství. Zrušení jednomyslnosti a hlasování kvalifikovanou většinou poškodí menší státy EU a posílí Německo s Francií. Když vidím, jak se v oblasti zahraniční politiky, energetiky a migrace velké členské státy v poslední době fatálně mýlily, nepřeji si, aby měly ještě větší podíl na citlivých rozhodnutích, jejichž důsledky ponesou občané ČR,“ sděluje místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.