ODS: Zrušení veta a odebrání kompetencí evropským státům je nepřijatelné

29.10.2023 16:02 | Tisková zpráva

Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu odhlasoval dokument, jenž navrhuje členským státům zrušit právo veta a jejich další kompetence předat do Bruselu. Týká se agend obrany, zahraniční politiky, energetiky i dalších.

ODS: Zrušení veta a odebrání kompetencí evropským státům je nepřijatelné
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové je ale zrušení naprosto nepřijatelné a šlo by dle jejích slov o centralizaci Evropské unie a cestu směřující k vytvoření takzvaného superstátu. Na dokument negativně reaguje také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Podle něj by přijetí dokumentu znamenalo posílení vlivu států Německa a Francie, a to na úkor menších států EU včetně České republiky.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

„Zrušení práva veta, které navrhuje výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu, je z mého pohledu naprosto nepřijatelné. Návrh počítá s výrazným přesunem národních pravomocí do Bruselu – a to včetně zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky, otázek klimatu a životního prostředí, energetiky, vzdělávání či práva a bezpečnosti. V podstatě by šlo o tvrdou centralizaci Evropské unie a cestu k tomu, jak z ní vytvořit superstát. A to je úplně špatně. Evropská unie byla založena na principu volného pohybu kapitálu, osob a zboží. Ne na tom, aby existovala v Bruselu centrální vláda,“ říká předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová.

„Vláda, evropští poslanci, celá zahraniční politika ČR musí od první minuty hlasitě říkat jasné ne a postupovat společně se spojenci. V4 je v tomto tématu dobrý základ. Německo-francouzská snaha zrušit právo veta, přenést další pravomoce v oblasti zahraniční politiky, bezpečnosti a energetiky ze států na EU je dlouhodobá a začíná se psát její další dějství. Zrušení jednomyslnosti a hlasování kvalifikovanou většinou poškodí menší státy EU a posílí Německo s Francií. Když vidím, jak se v oblasti zahraniční politiky, energetiky a migrace velké členské státy v poslední době fatálně mýlily, nepřeji si, aby měly ještě větší podíl na citlivých rozhodnutích, jejichž důsledky ponesou občané ČR,“ sděluje místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.