ODS spouští iniciativu „NE KVÓTÁM“

24.09.2015 18:31

Občanská demokratická strana podporovala vládu vedenou premiérem Sobotkou v jejím odporu proti přijetí migračních kvót. Rozhodnutí premiéra Sobotky podvolit se tomuto nařízení je však jeho jednoznačným selháním.

ODS spouští iniciativu „NE KVÓTÁM“
Foto: ODS
Popisek: ODS

I proto se ODS rozhodla spustit iniciativu "NE kvótám" www.nekvotam.cz, která má za cíl vyvinout na vládu tlak, aby neustupovala rozhodnutí Rady EU, podle něhož bude muset Česká republika systém kvót akceptovat. K iniciativě předsedy ODS Petra Fialy se může připojit každý, kdo se domnívá, že vláda vedená premiérem Sobotkou musí využít všech legislativních a politických prostředků - jako je například přezkum Evropským soudním dvorem - tak, aby tento silový precedent o zavedení povinných kvót zneplatnila.

„Migrační kvóty jsou nesmyslné, neřeší problém migrační krize. Je to jen přenášení problémů některých zemí do dalších států Evropské unie. Občané České republiky byli neustále ujišťováni, že se nás migrační krize netýká a že se nic neděje. Ono se ale děje, a všichni to vidíme. Vládu jsem opakovaně vyzýval k tomu, ať představí plán, jak budeme situaci řešit. Ničeho takového jsme se ale nedočkali. Vláda ani nepočítala s tím, že k hlasování o kvótách dojde a že budeme přehlasováni. Nepřipravila si další kroky, které musejí z naší strany následovat,“ zdůrazňuje Petr Fiala.

„Kvóty jsou nepřijatelné nejen jako jednorázové řešení migrační krize, ale také jako princip. Pokud jednou připustíme, aby se tímto způsobem hlasování kvalifikovanou většinou převálcovala na sílu menšina v základních otázkách státní suverenity, může se to v budoucnu kdykoli opakovat. Proto je důležité tento precedens hned na počátku nepřipustit,“ doplňuje místopředseda ODS Jan Zahradil.

ODS opakovaně vyzývala vládu, aby občany informovala o tom, jak bude v otázce povinných kvót postupovat a jak bude případně reagovat na jejich schválení. Odpovědi jsme se od vlády za celou dobu nedočkali. Poslankyně Miroslava Němcová proto chce znovu otevřít debatu o kvótách během jednání Poslanecké sněmovny: „Je přerušená mimořádná schůze sněmovny v otázkách migrace a v rámci této schůze, nebo v rámci speciálního bodu probíhající řádné schůze budeme chtít slyšet od předsedy vlády, zda vláda žádá o změnu mandátu, který jí byl sněmovnou dán usnesením č. 642 z 12.2.2015,“ upřesňuje

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.