OMMO se hlásí ke smyslu a k podpoře sociálního bydlení

07.07.2016 6:29

otázce a řešení problematiky bydlení, potažmo sociálního bydlení vycházíme z oficiálního záměru (koncepce) podpory třech stupňů bydlení - krizové bydlení, sociální byty a dostupné byty, včetně možné pomoci lidem či rodinám, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu.

OMMO se hlásí ke smyslu a k podpoře sociálního bydlení
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

Je však třeba mít vždy na zřeteli: příjmovou stránku jednotlivce i rodiny, osobní životní náklady a životní úrověň daného regionu, kde vedle sebe žijí jak sociálně slabší skupiny, tak existují a dále rostou "satelitní městečka" mnohem movitějších skupin obyvatel, jejichž sociální a ekonomické aktivity ani v daném regionu nepůsobí.

Zárověň uvažujeme tak, že "sociální bydlení" by mohlo být jednou z cest, jak v daném regionu řešit sociální situaci také z pohledu pracovních příležitostí, tedy v rámci udržení pracovních sil v daném regionu.

Realizaci koncepce by měl předcházet jakýsi "audit" sociálních dávek v kriticky dotčených oblastech směřujících na bydlení, jejichž čerpáním se mezi odpůrci sociálního bydlení argumentuje proti zavádění sociálního bydlení s tím, že je s nimi dále "kšeftováno" v rámci tzv. nepřizpůsobivých skupin občanů anebo u různě nekalých podnikatelských praktik. S tím souvisejí i otázky ubytovacích zařízení - ubytoven - které by v žádném případě neměly mít přiznán status "sociálního", protože v převážné míře slouží pouze jako zdroj nekalých praktik a zneužívání sociální situace jiných. Tato zařízení by neměla být jakkoli pozitivně dotčena opatřeními souvisejícími se sociálním bydlením, zejména jsou-li v soukromých rukou.

Od věci však není ani průběžná kontrola udržení kvality sociálního bydlení těmi, kteří jsou cílovou skupinou tohoto záměru. Řada z těchto občanů - jednotlivců i skupin - prostě ani v 21. stol. "bydlet prostě neumí". Řešení však nemůže být jen na nich, ale na společnosti (v daném místě) jako celku. Výsledkem těchto sociálních kroků totiž nesmí být  zničení svěřených hodnot, ale jejich udržení pro příští sociálně potřebné. I v tom je efekt sociálněkulturního přístupu v 21. stol.

Hana Svobodová

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.