Oberfalzer (ODS): Cítím mrazení, když sleduji, co se děje v policii a tajných službách

17.05.2018 22:49

Projev na 15. schůzi Senátu k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v letech 2018 až 2020 s výhledem na rok 2021 dne 17. 5. 2018

Oberfalzer (ODS): Cítím mrazení, když sleduji, co se děje v policii a tajných službách
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Pane předsedající, paní ministryně, dámy a pánové, nejprve bych zde považoval za povinnost sdělit výhradu ODS vůči tomu, aby vláda, která je v demisi, přijímala takováto zásadní a dlouhodobá rozhodnutí. Za normálních okolností bychom se asi pokoušeli vyčlenit to akutně nezbytné, což je Afghánistán. A ostatní věci nechali na později. Nicméně, ukazuje se, že by se tato tematika mohla stát jakousi hračkou při vyjednáváních o podpoře příští vlády. To bychom velice neradi.

Druhá věc, že nikdo neví, kdy budeme mít vládu s důvěrou. Možná za měsíc, ale možná ani ne na podzim, možná ani ne na jaře. Pak by bylo ve velikém riziku naše rozhodování na základě stejných principů. Pokládáme tedy za daleko důležitější, abychom se jako Česká republika chovali jako důvěryhodný partner našich spojenců, abychom přijímali rovný díl své odpovědnosti za udržování míru a případně za účast v obranných a mírových operacích. Z tohoto důvodu tedy rozhodně tento návrh podpoříme.

Dovolím si ještě jednu poznámku, takovou trochu aktuální, jestli by nám mělo vadit to, že vláda v demisi navrhuje takovéto věci, tak bychom se rozhodně měli znepokojovat tím, že vláda v demisi likviduje orgány činné v trestním řízení, a sice pod vedením premiéra v demisi, který je trestně stíhán.

Rád bych připomněl, že uchvácením bezpečnostních složek státu a tajných služeb začínal již v roce 1945 převrat v Únoru 1948. Cítím mrazení, když sleduji, co se děje v policii a tajných službách. To mě znepokojuje daleko víc, než když se zapojíme do mezinárodních operací, jak jsme to dělali předtím. A doufám, že budeme i nadále.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…