Ochodnická (TOP 09): Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina

07.12.2022 16:05 | Komentář

Jistě, řeknete si, naprosto nudný příspěvek. Ale chvilku vydržte, prosím! Byla jsem už u předávání lecčeho. Tohle bylo výjimečné a přitom tak obyčejné. Celé jsem to proslzela.

Ochodnická (TOP 09): Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Nádherná hudba v podání Shadow Quartet a pak 8 osobností. Vsadím se, že o většině z nich jste nikdy neslyšeli. A přesto… Jsou výjimeční, neskutečně dobří v tom, co dělají, skromní, dobrosrdeční a přející. Z celého večera to dobro zářilo daleko za zdmi Horácké divadlo. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Děkuji hejtmanovi Vítězslavu Schrekovi, nejen za pozvání, ale i za neskutečně lidské pojetí celého večera. Jsem ráda, že jsem u toho mohla být.
A kdože byl mezi oceněnými, tak, jak jsem to zpoza slz vnímala já? Seznamte se, prosím. Jsou to významní lidé, kteří pro náš kraj a jeho obyvatele dělají mnoho. I když to třeba vůbec netušíme. O to vzácnější to je!

Kamenná medaile

Václav Báča – rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Ten, který celý projev věnoval všem, díky kterým se povedlo vybudovat obory, jež přinesly našemu kraji mnoho absolventů, kterými se dnes můžeme pyšnit a kteří tvoří Vysočinu.

Skleněná medaile

Jakub Klobása – neskutečně pozitivní a energický chlap jak hora, kterému dobrosrdečnost kouká z očí. Vypracoval se z obyčejného kluka. Dnes je majitelem společnosti ATX. A taky člověkem, který našemu kraji pomohl v nouzi. To, když pronajal prostory své firmy za korunu pro vybudování očkovacího centra v Jihlavě.

Marie a Antonín Křoustkovi – manželé, kteří se rozhodli pomáhat seniorům v obtížných situacích. Od roku 2011 radí, jak se vyhnout rizikům a obětem zajišťují právní a psychologickou pomoc. Bylo krásné sledovat, jak si jeden druhého váží, jak se mají rádi a jak obrovský smysl jim dává pomáhat. A to dojetí z toho, že si na ně někdo vzpomněl...

Milan Peňáz – příběh Chudobínské borovice (Evropského stromu roku 2020) je jeho životem. Stejně jako uchování příběhu zatopené obce Chudobína. Děkoval všem, kteří mu cestou pomáhali. A když děkoval starostovi obce Vír, Ladislavu Stalmachovi, musely téct po tvářích slzy snad všem.

Josef Zetěk – vysočinská příroda je jeho životem i láskou. Ochrana krajiny a předávání její důležitosti dalším generacím – to vše ho dovedlo až k vybudování střediska ekologické výchovy Chaloupky. Jedno ze středisek vzniklo také v Balinách, kde se narodila má babička a kde zachránili starou ruinu a vybudovali něco kouzelného. A tak jsem měla radost dvojnásobnou.

Dřevěná medaile

Richard Rulf – mladý kluk s jiskrou v oku a kovařinou v ruce, hlavě i srdci. To, jak mluvil o svých nejbližších, s jakou láskou se díval na svou sestru a s jakou pokorou přistupuje k řemeslu, to se u tak mladých lidí málokdy vidí. Radost o to větší, že se učil u našeho jeníkovského kováře, Leopolda Habermanna. A pozor, ten kluk je mistrem světa! Ročník 2001.

Ondřej Zmeškal - nevidomý sportovec – aneb, překážkou není handicap, ale my sami sobě. Nevidomý profesionální sportovec, spisovatel, bloger, inspirativní řečník. Když ho posloucháte, tak se po chvíli neubráníte pocitu, že ztrácíte svůj čas nesmysly a život vám protéká mezi prsty. Láska k tomu, co může. Vděk vůči všem, kteří mu v tom pomáhají. Síla doteku, který nahrazuje oči a přesto nabízí jasné obrysy.

Děkuji!
Martina Ochodnická (TOP 09), poslankyně z Vysočiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…