Okamura: ČSSD se chystá kontrolovat všechny zásadní ústavní funkce

26.11.2013 15:08

Vyjádření po schůzi poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Okamura: ČSSD se chystá kontrolovat všechny zásadní ústavní funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Respektujeme dohodu budoucí koalice o rozdělení funkcí ve sněmovně - Ale! Sociální demokraté se v tuto chvíli chystají kontrolovat v podstatě všechny zásadní ústavní funkce v naší zemi – předsedu sněmovny, předsedu senátu, předsedu vlády. Tohle nám nepřipadá ani šťastné ani rozumné.

Taková situace není prospěšná dokonce ani pro samotnou sociální demokracii, už jen proto, že nejvyšší funkce v zemi si tu nadělila nejen jedna strana, ale dokonce jen jedna její frakce.

Problém minulé koalice byl, že svá přání prosazovala bez širšího konsenzu s ostatními stranami, případně i proti vůli části svých poslanců.

Máme pocit, že se nám tu může situace zopakovat.

My jsme připraveni na předsedu sněmovny podpořit zástupce druhé největší parlamentní strany, hnutí ANO, případně sociálního demokrata, který bude garantovat, že se tady ČSSD nerozpadne. Jak víme, drolení největší pravicové strany mělo za následek korupční aféry a nakonec i pád vlády a nové volby.

Nekomentovali jsme a nekomentovali bychom vnitřní problémy žádné strany, ale je zcela jasné, že pokud tady jedna strana v rámci své strany válcuje jak svého budoucího koaličního partnera, tak i své spolustraníky, potom je zcela samozřejmé, že takové řešení není stabilní a nemusí mít dlouhé trvání.

Pokud jde o místopředsedy, náš klub nominoval jednoho svého kandidáta - předsedu hnutí.

Nominace je, jak všichni víme, formální, ale pokud mají ambice mít místopředsedu i strany, které získaly méně hlasů než my, pak chceme našim voličům sdělit, že se je alespoň pokusíme reprezentovat se stejnou vahou jako ostatní srovnatelné parlamentní strany.

Součástí našeho návrhu na místopředsedu Sněmovny je také návrh k diskuzi, aby byli placení například pouze dva místopředsedové a zbylí místopředsedové pracovali bez všech příplatků a dalších výhod, to znamená bez drahých sekretariátů a aut s řidičem.

Uvidíme, jakou variantu si ostatní strany vyberou, zda-li utrácení a hýření veřejnými prostředky nebo úspory.

Důležité je také, aby počet místopředsedů odpovídal reálné práci, která nás čeká - krom jiného doufáme, že jeden místopředseda bude mít speciálně na starosti přípravu ústavních změn, které navrhují v podstatě všechny strany - byť každá má o nich jiné představy.

Co se týče čtyřech zákonných opatření o kterých se bude hlasovat ve Sněmovně. Jak víte, Úsvit přímé demokracie se snažil do poslední chvíle o odklad občanského zákoníku o rok, abychom měli možnost upravit zásadní nedostatky.  V pátek jsem o tom jednal s premiérem, ale vláda toto řešení odmítla, přestože jsme se shodli, že je občanský zákoník nedokonalý. Občanský zákoník tak definitivně začne platit od 1.ledna. Z tohoto důvodu budeme hlasovat pro tato zákonná opatření, aby tento nedokonalý občanský zákoník začal platit alespoň bez největších excesů.

Co se týče zákonů, s kterými v současnosti obchází poslance organizace Rekonstrukce státu jsme principielně pro, protože hnutí Úsvit je protikorupční stranou. Počkáme si však na finální znění zákona při projednávání v Poslanecké sněmovně, tak aby byly prodiskutovány všechny připomínky. Nyní tedy podpis připojovat nebudeme, ale znovu zdůrazňuji, že jsme principielně pro a pakliže bude zákon bez formálních nedostatků a budou prodiskutovány všechny věcné připomínky, tak pro něj můžeme zdvihnout ruku. Zároveň jsme zástupce organizace Rekonstrukce státu požádali o podporu našeho zákona o hmotné a trestní odpovědnosti veřejných činitelů a čekáme, jak se k němu postaví, přičemž doufáme, že náš protikorupční zákon v co nejkratší době podpoří, pakliže jsou skutečně protikorupční organizací.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce