Okamura: Nový občanský zákoník. Vítězit budou bohužel opět „chytráci“

24.11.2013 22:26

Glosa Tomia Okamury.

Okamura: Nový občanský zákoník. Vítězit budou bohužel opět „chytráci“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V pátek jsem se sešel s premiérem Rusnokem a ministryní spravedlnosti Benešovou, abych jim navrhnul odložení účinnosti nového občanského zákoníku o rok, abychom mohli opravit chyby. Proti novému znění zákona se staví téměř všichni: akademická obec, veřejnost, soudci i právníci z praxe. Podařilo se mi dokonce vyjednat pro náš návrh většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. I premiér a ministryně spravedlnosti souhlasili, že je nedokonalý a obsahuje mnoho chyb. Bohužel nakonec se vláda rozhodla návrhu Úsvitu nevyhovět a odložení zákona Parlamentu nepředložit a to přestože jediná vláda může v současnosti návrh podat tak, aby se odklad do konce roku stihl odsouhlasit – sám Parlament už odklad bez návrhu vlády stihnout nemůže.

Od nového roku tak bude definitivně platit kodex, který je velmi složitý a obsahuje chyby. Novému znění často nerozumějí ani soudci a právníci, natož my, obyčejní občané. Bohužel to bude znamenat právní nejistotu a mnohem horší vymahatelnost práva pro běžné lidi. A víme, jak to s tou vymahatelností práva je v naší zemi už nyní, natož od nového roku…

Projevuje se to, co u mnoha zákonů u nás. Schvalují se legislativní zmetky. Místo, aby po mnoha letech příprav a diskuzí, byl přijat špičkový, moderní zákoník, bude platit předpis, který bude potřeba hned zkraje a neustále novelizovat. Normální laik vůbec nemá šanci se v zákonu vyznat a vítězit budou opět „chytráci“, kteří v zákoně najdou mezeru nebo kličku.

Přesto neskládáme v Úsvitu zbraně. Budeme dále intenzivně jednat s odborníky, vládou i poslanci, aby se nám podařilo alespoň ty nejhorší boty ze zákona odstranit. O občanském zákoníku toho ještě hodně uslyšíme, bohužel především v tom negativním slova smyslu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…