Okamura: Premiére Sobotko, rezignujte! Poškodil jste prokazatelně stát

29.04.2014 13:41

Zpráva z právě skončené tiskové konference - Výzva premiérovi Sobotkovi k rezignaci, novela o exekutorech, novela o povinnosti péče řádného hospodáře.   

Okamura: Premiére Sobotko, rezignujte! Poškodil jste prokazatelně stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

1) Ve světle veřejně dostupných informací ke kauze prodeje OKD jsme se rozhodli vyzvat Bohuslava Sobotku k rezignaci na místo premiéra české vlády.

Sobotkův stranický přítel Gross rezignoval na místo premiéra české vlády kvůli nejasným statisícům. Není až tak důležité, že Gross stejně jako Sobotka rozpory v příjmech vysvětlují zneužíváním poslaneckých náhrad. 

To, co je ale už dnes jasné je, že exministr financí Sobotka se zcela prokazatelně pokusil poškodit stát, když prosazoval prodej státního podílu v OKD za co nejnevýhodnější cenu pro stát a naopak za cenu extrémně výhodnou pro svého kamaráda Bakalu. Už tento fakt je trestným činem - je to porušení povinnosti při správě cizího majetku. 

V posledních týdnech vyplavaly na povrch informace, které zásadně mění pohled na celou kauzu.

Premiér Sobotka tu přihrál státní majetek svému příteli Bakalovi s pomocí svého kamaráda a spolužáka advokáta Pokorného a celou akci později pokryl další přítel, úředník antimonopolního úřadu, kterého dnes Sobotka udělal náměstkem ministra dopravy.

Zároveň tato parta falšovala informace o prodeji jak pro Evropskou komisi, tak zřejmě i pro vládu a veřejnost. 

Bohuslav Sobotka rozhodně není člověk, který by měl stát v čele země, kterou se pokusil okrást. 

Proto premiéra vyzýváme k rezignaci na funkci premiéra. 
 
2) Co se týče aktuálního programu Poslanecké sněmovny, budou se projednávat dvě novely zákonů hnutí Úsvit - první o ustanovení zákonné povinnosti péče řádného hospodáře pro všechny zástupce státu a druhá o exekutorech, která řeší stávající neúnosnou situaci této "státem posvěcené lichvy", jak říkám situaci kolem exekutorů.

První je novela zákona o majetku České republiky, která zcela jasně stanoví povinnost péče řádného hospodáře pro všechny zástupce státu. Je to zcela jasný a transparentní příkaz pro všechny, kdo nakládají s veřejným majetkem, aby hospodařili s maximální efektivitou.

Zcela příznačně tento zákon odmítla Sobotkova vláda - to není překvapivé, protože kdyby platil, tak pan Sobotka už dávno čelí obvinění a možná by už měl za privatizaci OKD odkroucených několik let trestu odnětí svobody.

To, že tady chybí jasný zákon o povinnosti zástupců státu spravovat odpovědně a pod trestní sankcí svěřený majetek, je zřejmé z toho, že za celou historii České republiky nebyl odsouzen ani jeden politik na celostátní úrovni za plýtvání a nehospodárnost s veřejným majetkem.

Naopak starostové a zastupitelé stíhaní jsou a jsou i odsuzováni poměrně často - a to proto, že povinnost spravovat majetek s péčí řádného hospodáře mají danou výslovně zákonem.

3) Další novela zákona hnutí Úsvit, která je naší prioritou a bude se na této schůzi projednávat, je změna exekučního řádu, která přináší tzv. teritorialitu pro exekutory. O zákonu se veřejně mnoho diskutovalo - já bych v této souvislosti znovu zdůraznil, že zákon by ukončil byznys s dluhy pro některé velké exekutorské velkopodnikatele. Další nepochybně příjemnou změnou by bylo zlepšení kontroly a dohledu nad jednotlivými kauzami. V dnešní době není možné zkontrolovat nějaké významnější procento kauz, které řeší velké exekutorské firmy, protože jde skutečně o desetitisíce případů. 

Pokud se ovšem případy rovnoměrně rozloží na jednotlivé příslušné exekutorské úřady v regionech, pak samozřejmě bude dohled nad nimi také účinnější. 
A další důležitou věci, kterou naše novela přináší, je také to, že zmizí část motivace exekutorů zákony porušovat a na maximum sdírat dlužníky.  
Exekutorští podnikatelé dnes živí velký aparát a jsou nuceni bojovat a o maximální počet pohledávek a to údajně i tak, že vyplácí provize, což zvyšuje jejich náklady.

Navíc jde v případě naší novely o evropský standard - zákonem určenou teritorialitu nemají podle našich informací v Evropě exekutoři pouze u nás a na Slovensku.

Tomio Okamura – předseda hnutí Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…