Okamura (SPD): Čím dříve Evropská unie skončí, tím lépe

27.04.2020 10:13

Komentář na facebookovém profilu k úloze Evropské unie.

Okamura (SPD): Čím dříve Evropská unie skončí, tím lépe
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Evropská unie je v rozkladu, což ukázala pandemie koronaviru. Upozornila na to řada analytiků. Například Gatestone Institute, ale i polský odborník na geopolitiku Jack Bartosiak. „Evropská unie formovaná po dobu sedmi desetiletí se nám nyní v posledních týdnech doslova rozpadá před očima,“ píše například Soeren Kern. Spolupráce svobodných národních států je lepší alternativou než centralizovaný superstát. Krize ukázala, že je nakonec bližší košile než kabát než všechny vznešené kecy. Má cenu jen spolupracovat v tom, na čem se národy dobrovolně shodnou a aniž by jim bylo cokoli vnucováno! Čím dříve Evropská unie skončí, tím lépe!

Členské státy EU čelící existenciální hrozbě se instinktivně vracejí k prosazování svých národních zájmů. „Až pandemie koronaviru přejde a zvířený prach se usadí, budou instituce EU téměř jistě nadále fungovat jako dříve. Do evropského projektu bylo investováno příliš mnoho politického a ekonomického kapitálu, aby se evropské elity mohly chovat jinak. Přitažlivost EU jako postnárodního modelu je však pryč jak pro Evropany, tak i pro zbytek světa,“ říká Kern, který udává několik příkladů, jak státy začaly uzavírat hranice a začaly bránit vývozu zdravotnického materiálu.

Německo 4. března zakázalo vývoz zdravotních ochranných prostředků, jako jsou ochranné brýle, dýchací masky, ochranné pláště, ochranné obleky a rukavice. 7. března 2020 informoval švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung, že německé celní úřady zabránily švýcarskému kamionu s nákladem 240 000 ochranných masek v cestě do Švýcarska, které není členem EU. Švýcarská vláda si předvolala německého velvyslance, aby protestovala proti tomuto zákazu. "Během rozhovorů jsme vyzvali německé orgány, aby okamžitě uvolnily zablokované ochranné prostředky," uvedl mluvčí švýcarské vlády. Poté, co ostatní členské státy EU rozhodnutí Německa 19. března 2020 kritizovaly, tak Německo obrátilo kurz a zákaz vývozu zrušilo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V Itálii celostátní průzkum veřejného mínění zveřejněný 18. března 2020 zjistil, že 88 % Italů je přesvědčeno, že EU jejich zemi nepomáhá. Pouze 4 % dotázaných si myslela opak a 8 % respondentů nemělo názor. Více než dvě třetiny (67 %) Italů uvedlo, že se domnívají, že být součástí Evropské unie je pro jejich zemi nevýhodné.

V článku nazvaném "Národy na prvním místě: EU v boji proti koronaviru bojuje za svoji vlastní relevantnost," německý zpravodajský týdeník Der Spiegel poznamenal: "Se šířící se epidemií koronaviru v Evropě odhaluje desítky let stará unie své slabiny. Ačkoliv EU dokázala přežít Brexit i krizi eura, tak tato koronavirová krize se pro ni může stát nepřekonatelným problémem."

Pandemie podle polského odborníka na geopolitiku Jacka Bartosiaka nejen obnažuje základy geopolitiky, ale jde o dějinotvorný fenomén. Pandemie může způsobit konec Evropské unie (EU), která zcela selhává v základní povinnosti každého impéria ? nedokáže zajistit bezpečí svých obyvatel.

Pandemie koronaviru ukázala, že v krizové situaci je bližší košile než kabát a že je nesmysl něco uměle sjednocovat. Má cenu jen spolupracovat v tom, na čem se národy dobrovolně shodnou a aniž by jim bylo cokoli vnucováno. Čím dříve Evropská unie skončí, tím lépe!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace