Okamura (SPD): Důchodci nemají kam jít

22.04.2019 12:48

Komentář na facebookovém profilu k problematice nedostatečných kapacit v domech pro seniory.

Okamura (SPD): Důchodci nemají kam jít
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR chybí totiž v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním určením kolem dvaceti tisíc míst. A bude prý hůř! Bohužel Babišova vláda problém neřeší! Máme tady další důkaz o tom, jak Babišova vláda ANO, ČSSD a KSČM kašle na lidi, ačkoli se zaklíná tím, že hájí sociální jistoty. Hnutí SPD říká, že civilizovaná společnost musí pomáhat seniorům a SPD přináší řešení!

Řešení problematiky okolo důchodů a seniorů musí být komplexní. Aby bylo dostatek financí na pomoc seniorům, hnutí SPD podporuje rodiny s dětmi. Když bude dostatek lidí v aktivním věku, kteří odvádí daně, důchodový a sociální systém nemůže zkolabovat.

Populace stárne. Zatímco v roce 2015 tvořili lidé starší 65 let necelých 20 procent, v roce 2050 by podle prognóz měli přesáhnout třetinu. Jak upozorňuje Euro.cz, Česká republika vykazuje už nyní podprůměrný počet lůžek v zařízeních pro seniory. Například v Belgii připadá 70 lůžek na tisíc obyvatel starších 65 let, v Maďarsku 47,3 v Česku pouze 41.

Dohromady je v ČR v domovech pro seniory nebo v domovech se zvláštním určením k dispozici zhruba 62 tisíc míst. Veřejné výdaje na zajištění sociálních služeb jsou zhruba 40 miliard korun a odborníci se shodují, že se výdaje zhruba každých deset let zdvojnásobí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS) uvádí, že pro zachování alespoň současné úrovně péče bude třeba do roku 2050 vybudovat 54 tisíc míst v domovech pro seniory a 23 tisíc lůžek v domovech se zvláštním režimem. Do roku 2030 bude potřeba v sociálních službách 11 tisíc nových pracovníků. Systém financování sociálních služeb a vzdělávání ale není na nic takového připraven a dle APSS hrozí kolaps.

Řešení problematiky okolo důchodů a seniorů musí být komplexní. Aby bylo dostatek financí na pomoc seniorům, hnutí SPD podporuje rodiny s dětmi. Když bude dostatek lidí v aktivním věku, důchodový a sociální systém nemůže zkolabovat.

Hnutí SPD má v programu velmi výraznou finanční pomoc pracujícím rodinám s dětmi. Pro tyto rodiny s dětmi máme připravené výrazné slevy na dani z příjmu - 50 % u prvního dítěte, 60-70 procent u dvou dětí a rodina se třemi a více dětmi nebude platit žádnou daň z příjmu. Samozřejmě by platila námi navrhovaná podmínka, že alespoň jeden z rodičů pracuje a čistý trestní rejstřík bez úmyslných trestných činů. Stejně tak chceme zavést i výhodné novomanželské půjčky i podporu bydlení a další věci – opět podmíněné pracovní minulosti jednoho z rodičů a podmínkou čistého trestního rejstříku bez úmyslných trestných činů.

Hnutí SPD říká, že civilizovaná společnost musí pomáhat seniorům a SPD přináší řešení!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace