Okamura (SPD): Fialova vláda je jak feťák, který se nechce vzdát své drogy

07.09.2022 14:32

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022 k návrhu změny zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022.

Okamura (SPD): Fialova vláda je jak feťák, který se nechce vzdát své drogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, vláda Petra Fialy z ODS hodlá zadlužit naši republiku o rekordních více než bilion korun. Česká republika je státem, jehož veřejný dluh roste kvůli Fialově vládě dokonce nejrychleji ze všech členských zemí Evropské unie. S tím SPD nesouhlasí. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Jsme země, která má kvůli Fialově vládě nejdražší elektřinu v Evropě a díky tomu má stát rekordní příjmy jak z DPH, tak i přímo očekávané příjmy z ČEZu. Máme tu rekordní ceny pohonných hmot a opět rekordní příjmy z DPH. Spotřební daň za litr byla od loňského ledna 9,95 haléřů za litr a vláda ji sice v létě snížila o zanedbatelnou korunu padesát, ale pohonné hmoty ještě zatěžuje 21% DPH. A samozřejmě, pokud se na benzínu vyskočila až na 50 korun za litr, tak jen DPH je víc než 10 korun. Vzhledem k výkyvům v cenách je těžké odhadnout konkrétní příjmy, ale faktem je, že stát zdražuje daněmi naftu a benzín v průměru o 15 korun za litr. To je něco okolo 30 %. Když potom vláda přechodně na pár měsíců sníží spotřební daň o směšných korunu padesát, je to skutečně výsměch - výsměch - občanům a gesto, které vládu téměř nic nestojí, protože má navýšené příjmy na straně DPH a občanům fakticky pohonné hmoty nezlevní, což si myslím všimli i občané. A to ostatně Fialova vláda ani nechce. Je jak feťák, který se nechce vzdát své drogy, protože mnozí ministři nebo koaliční politici už, předpokládám, vím, že tohle chování je sebezničující.

Ale druhá věc je, že ničemné chování vlády Petra Fialy ničí celou zemi, ničí přímo občany, ničí firmy, likviduje naší konkurenceschopnost, ničí celou naši ekonomickou strukturu. Likvidace zemědělců znamená závislost na dovozech a na diktátu cen zvenčí.

Viděli jsme to, když minulé české vlády společně s Evropskou unií pomocí kvót zničily český cukrovarnický průmysl. Ze světového vývozce cukru jsme se stali dovozcem a cena cukru vystřelila až na trojnásobek. Jakmile byly kvóty zrušeny, cena z téměř 30 klesla na 10 a i dnes lze koupit cukr v akci za 13 korun za kilo. To je jen ukázka, jak tuhle zemi západ spolu s kolaborantskými českými vládami likvidoval a vykrádal. Vláda Petra Fialy není výjimkou, jak ve vlastizrádné kolaboraci, tak v likvidaci vlastních občanů.

Na dani z přidané hodnoty, DPH, stát získal letos v prvním pololetí 252,1 miliardy korun, meziročně tedy o 47 miliard korun více. Na dani z příjmů právnických osob stát vybral 128 miliard korun, meziročně o 16,5 miliardy korun více. U daně z příjmů fyzických osob příjmy v pololetí stouply meziročně o 17 % na 83,2 miliardy korun. Samotný státní rozpočet získal v pololetí na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 385,1 miliardy korun, tedy o 62,2 miliardy korun více.

No a zatímco stát má za vedení Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury rekordní příjmy, tak rozdává miliardy do zahraničí, ale na české občany úplně kašle, na pomoc českým občanům a firmám se vláda Petra Fialy úplně vykašlala. Takže na jednu stranu rekordní příjmy, ale ty peníze k občanům a k českým firmám nejdou. Takže co je to za peníze? To jsou peníze, o které Fialova vláda okradla naše občany a firmy, rozpočet počítá s devíti miliardami navíc za sociální pojištění. Přeložme to do češtiny. V čase, kdy jsou firmy na pokraji kolapsu, se tahle vláda těší, že jen na sociálních odvodech sebere firmám devět miliard navíc.

Z tohoto celkového pohledu pak nemá smysl se bavit o jednotlivých položkách rozpočtu, ale o tom, co tento rozpočet signalizuje. Ministryně obrany Jana Černochová z ODS jen tak mimoděk v srpnu oznámila, že cena dronů, které chce nakoupit z Izraele, nebude 1,5 miliardy korun, ale 2,7 miliardy korun. Musím říct, že jejich nákup je opravdu vrcholem ekonomické i vojensko-obranné idiocie. Tyto drony jsou třicet let staré a už se dokonce ani nevyrábí. Za necelé tři miliardy dostaneme celé tři - ano, slovy - tři drony. Drony, které při maximální rychlosti 200 km mají v opravdovém boji životnost pár hodin.

Tohle opravdu překonává i vládou plánovaný nákup předražených amerických stíhaček za 100 miliard korun, který Fialova vláda naslibovala Američanům, přestože na to nemá naše republika peníze a ani tyto stíhačky nepotřebujeme, protože nám Švédové násobně levněji nabízí naše Gripeny včetně modernizace. Ano, při pohledu na současnou ODS chápu vehemenci, z níž se snaží paní ministryně Černochová pokorně a servilně vlísat Washingtonu. Vláda Petra Fialy je totiž tak zaprodaná zájmům Bruselu, Berlínu a Washingtonu, že v klidu hodila přes palubu naše občany a firmy, kteří nemají na drahé energie.

Z naší země tečou miliardy na západ ve všech myslitelných oborech a naše vláda dělá vše, aby české firmy ještě víc zlikvidovala a dostala nás ještě do větší závislosti na západních firmách. Banky, pojišťovny, telekomunikace, energetika, ale také zemědělství, tady jsou stamiliardy, které tečou ven i formou u nás nezdaněných dividend a které pak chybí naší zemi, našim firmám, našim lidem. Co vám, pane premiére Fialo z ODS, naši občané udělali, že je chcete víc a víc zadlužovat a peníze ukradené z jejich kapes vyvádět svým pánům na západě?

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu ve výši 270 miliard korun. A to přesto, že odhaduje pro rok 2023 celkově o 120 miliard vyšší příjmy z DPH, spotřební daně a daní z příjmů fyzických a právnických osob než letos. Pro letošní rok chce vláda zvýšit rozpočtový deficit na 330 miliard korun a dle výhledu na další dva roky plánuje další deficity každoročně okolo 250 miliard korun. Vše tedy nasvědčuje tomu, že vláda Petra Fialy z ODS hodlá Českou republiku zadlužit za dobu svého plánovaného čtyřletého mandátu celkově více než o jeden bilion korun. Přitom před volbami Fialova pětikoalice lživě slibovala snížení deficitu veřejných financí a vyrovnané státní rozpočty.

Znova to opakuji, lživě a slyšela to celá republika, obelhali jste lidi, lživě jste slibovali to, co jste nikdy nechtěli splnit, a to, co jste nikdy nechtěli udělat. Slibovali jste snížení deficitu veřejných financí a vyrovnané státní rozpočty. Je to vaše obrovská lež. Takto vámi koncipovaný státní rozpočet je neufinancovatelný, protože plánované výdaje státu jsou tak vysoké, že si na ně stát není schopen zajistit dostatečné příjmy. Jde tedy o další z řady vládních cynických a vědomých lží. Česká republika je nyní státem, jehož veřejný dluh roste kvůli nekompetentní Fialově vládě a kvůli nekompetentnímu ministrovi Zbyňkovi Stanjurovi z ODS nejrychleji ze všech zemí, ze všech členských zemí EU.

A znova to zopakuji. Veřejný dluh v České republice roste kvůli Fialově vládě za vlády Petra Fialy nejrychleji ze všech členských zemí EU. To znamená, proč to říkám, tuto větu, proč ji opakuji. Nelze tady mít výmluvu ze strany vlády, že je taková nebo onaká krize, protože vaše vláda je nejhorší v Evropské unii, co se týče růstu veřejného dluhu. To znamená, jinde to dělají lépe a jinde to dělají jinak a lépe než vy. Takže až se tady bude někdo z vás vymlouvat, že je tady krize a konflikt na Ukrajině a nevím co všechno, tak zase to bude jenom lež a výmluva, protože jste nejhorší v Evropě, stejně jako byl ten mezinárodní průzkum, to znamená, všichni jsme ho viděli, teď průzkum z minulého týdne, že premiér Petr Fiala je nejméně oblíbeným předsedou vlády ve všech zemích Evropské unie. Nejméně - věřím mu jenom už 20 % lidí, vaší vládě, respektive premiérovi.

Opět, to nesnese výmluvu. Kdybyste byli někde uprostřed, ale vy jste nejhorší ve všech parametrech, v obou těchto zásadních parametrech. To znamená, děláte to nejhůř ze všech, krátce řečeno. Tak to je. Takže už právě tady tuším výmluvy, já nevím, v jaké jste situaci a takhle, ale jestli to nezvládáte a jestli jediným výsledkem vaší práce za tři čtvrtě roku, téměř za rok, je, že jsme nejhorší v Evropě, tak je to na okamžitou demisi a měli byste si to přiznat, že na to prostě nemáte schopnostně vést Českou republiku. A to už vidí ale i 80 % občanů České republiky. Jenom vy to nechcete vidět.

V čase krize není zločin si půjčit, ale jakákoliv půjčka musí mít skutečně ekonomické opodstatnění a každý výdaj musí být efektivní a mít závažné odůvodnění. To ovšem návrh státního rozpočtu z pera Fialovy vlády neobsahuje. Hnutí SPD opakovaně předložilo své programové návrhy v oblasti struktury parametrů státního rozpočtu. Patří mezi ně razantní snížení zbytných výdajů státu v oblasti veřejné byrokracie, snížení... pardon, omezení plateb do rozpočtu EU, snížení výdajů na předražené zahraniční armádní zakázky - a my, tady zdůrazňuji, SPD podporuje armádu. jsme pro modernizaci armády, ale tím způsobem, aby to bylo skutečně efektivní, a také, abychom na to samozřejmě vůbec, Česká republika, měli, protože k čemu má smysl kupovat nejdražší americké stíhačky za 100 miliard korun, a to je jenom ten nižší odhad, včetně toho servisu potom a těch nákladů na údržbu a podobně, to má být ještě mnohem vyšší, když tady máme Gripeny a Švédové nám je zdarma nabízí a nabízí i modernizaci? A k čemu to je, když zároveň občané České republiky, musím zároveň jedním dechem dodat to B, nemají na energie a nemají na základní životní potřeby?

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

To je to, jak vy žijete mimo realitu, mimo realitu běžných lidí. My neříkáme ne modernizaci armády: SPD říká ano modernizaci armády, ale rozhodně ne tímto způsobem a v situaci, kdy miliony občanů nemají na živobytí kvůli vaší neschopné vládě, kvůli vám, je to všechno kvůli vám, že lidé a firmy nemají na energie. Vy jste vláda, vy to máte řešit. Vy jste říkali, že to vyřešíte, vy jste říkali, že budete změnou. Ovšem opět to byla další předvolební lež, protože jste zapomněli dodat, že budete změnou k horšímu.

Další záležitost je, že bychom také chtěli, abyste přijali razantní omezení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým. To tady SPD navrhlo, ale vy jste nám ten zákon zamítli. To znamená, pro slušné občany neděláte nic, pro slušné občany a firmy, abyste jim pomohli, ale nepřizpůsobivé podporujete. To vnímám taky jako problém téhle té vaší vlády.

Na straně příjmů potom SPD navrhuje například zdanění nadnárodních internetových gigantů typu Facebook a Google, které v České republice generují obrovské zisky bez zdanění v České republice, či zdanění dividend vyváděných zahraničními korporacemi z České republiky. Tady by to mohlo přinést podle odhadů až 75 miliard korun. Takže platí nadále to, co říká SPD, že my odmítáme zvyšování daní českým firmám a českým občanům. To je důležitá pointa. Odmítáme zvyšování daní českým občanům a českým firmám.

V každém případě těch kroků, jak získat peníze, aniž bychom zatížili naše občany a naše firmy, je mnoho, tak jako je mnoho cest k tomu prosperitu efektivně podpořit.

V prvé řadě je třeba dělat, co dělá celý Západ, a to začít nakupovat levné suroviny přímo od producentů, a to bez ideologických brýlí. Vám přece nesmrdí nafta ze zemí, které svoje obyvatele terorizují, mučí, vraždí za to, že jsou sexuální menšinou, za to, že se žena potká s cizím mužem, za to, že mají jiný politický názor. V arabských zemích nemají ženy, menšiny a cizinci, žádná práva. Například Turecko bez ostychu po desetiletí provádí genocidu na Kurdech, vraždí je, mučí je, ničí a zakazuje jejich kulturu a jazyk. Není asi válečný zločin, kterého by se tento váš spojenec v NATO nedopustil.

Je gigantické pokrytectví, že se Fialova vláda vzdala nákupu levných surovin a ničí tím doslova ekonomiku a občany celé naší země, zatímco Američané nakupují zvesela ruský plyn, titan, palladium a další. Pravda, část těchto nákupů se odehrává přes čínské překupníky, což boji USA s Čínou a Ruskem dává opravdu bizarní nádech.

Každopádně je vidět, že i Bidenovi šéfové razí heslo Amerika na prvním místě, Amerika First, tedy USA na prvním místě - a v byznysu odhazují ideologické brýle, které vy si naopak tak ochotně nasazujete, ať to stojí, co to stojí.

Tak jako Západ bojuje na Ukrajině do posledního Ukrajince, tak vláda Petra Fialy se zcela evidentně rozhodla bojovat do posledního českého občana, tedy zničit ho do poslední koruny v našich kapsách. Váš rozpočet je fakticky neekonomický, ale ideologický, děláte to, co považujete za politicky a ideologicky správné ve vztahu k vašim zahraničním šéfům, bez ohledu na ekonomickou logiku. Ze Strakovy akademie odejdete s ostudou a v činech proti lidem jste viditelně překonali i nejhoršího ministra financí v dějinách pana Kalouska a i extrémně neschopné vlády Petra Nečase a Bohuslava Sobotky.

Jsme v těžké situaci. Kvůli vaší vládě jsou miliony našich občanů a firem v těžké situaci, v kritické situaci. A čím dříve většina z vás odejde z vlády a přenechá vládu odborníkům a slušným lidem, pro které je Česká republika na prvním místě, tím lépe nejen pro nás a pro naši zemi, ale také pro vás. Lidé den od dne ztrácí i tu minimální trpělivost s tím, co předvádíte, přesněji s tím, co všechno zvládnete nedělat.

Hnutí SPD předloží k vašemu vládnímu návrhu rozpočtu pozměňovací návrhy, které přesunou peníze od zbytných výdajů směrem k našim slušným a potřebným občanům, i když popravdě Fialovou vládou navržený rozpočet si zaslouží úplné přepracování, protože je to takový paskvil, že ho nelze upravit ani dílčími pozměňovacími návrhy.

Hnutí SPD nesouhlasí s takto předloženým státním rozpočtem. Navrhuji tedy tímto vrácení předloženého návrhu navrhovateli, tedy Fialově vládě, k dopracování. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice