Okamura (SPD): Je nutné zvýšit odpovědnost odpovědných

09.01.2022 18:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k seškrtání platů státních zaměstnanců a návrhu na zmrazení platů politiků

Okamura (SPD): Je nutné zvýšit odpovědnost odpovědných
Foto: Screen: Facebook T. Okamura
Popisek: Tomio Okamura

Nová vláda okradla o již slíbené peníze hasiče, policisty, vojáky, pracovníky v sociálních službách a další potřebné profese, ale sami vládní politici si přidali… Více v mém rozhovoru pro Parlamentní listy:

1) Co říkáte vládním škrtům v platech státních zaměstnanců? Vláda seškrtala platy těm, kteří si přidat zaslouží. Je to výsměch občanům. Vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN, místo aby provedla miliardové škrty zbytných výdajů ve státním rozpočtu (solární baroni, politické neziskovky, dávky nepřizpůsobivým atd.), tak seškrtala plošné zvýšení platů ve veřejné sféře na rok 2022, takže o slíbené peníze přišli hasiči, policisté, vojáci, pracovníci v sociálních službách, učitelé a další potřebné profese. Například zaměstnancům úřadů práce, hygienických stanic nebo finančních úřadů, kterým jenom přibývá práce, platy letos neporostou vůbec. Navíc toto své rozhodnutí vláda nekonzultovala ani s tripartitou.

Vzhledem k rostoucí inflaci je to nejen výsměch všem, kterých se to týká, ale zároveň to fakticky znamená i pokles jejich platů. Vládní garnitura na jednu stranu hlásá, že hodlá šetřit, ale na druhou stranu si sama rozdává pašalíky, zvyšuje počty svých ministrů a nabírá pro ně 74 nových státních úředníků na Úřad vlády za 43 milionů korun. Vláda také rozdává trafiky bývalým poslancům, kteří dostávají posty náměstků na ministerstvech. Jde jim jen o koryta. Hnutí SPD prosazuje zvyšování všech platů včetně soukromé sféry například zvýšením odečitatelné položky na děti.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

2) Vláda chce zmrazit platy politiků a soudců. Jste pro? Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje zmrazení platů politiků. Ale připomínám, že kvůli vládě Petra Fialy se platy politiků od 1. ledna zvýšily o 6 %, jelikož vláda na konci loňského roku ve Sněmovně nepodpořila projednání návrhu SPD na zmrazení platů politiků na celé volební období. Vláda chce nyní opožděně na lednovou schůzi Sněmovny zařadit svůj návrh na zmrazeni platů politiků na pouhý rok. Navíc, podle premiéra Petra Fialy vláda teprve bude jednat se Senátem o podpoře tohoto jejich návrhu, přičemž Senát, kde mají většinu vládní politici, ale nedávno zmrazení platů politiků zamítl. Hnutí SPD opakovaně a dlouhodobě navrhuje zmrazení platů politiků. V minulém volebním období hlasovali proti návrhu SPD i poslanci hnutí ANO. Je pro nás nepřijatelné, aby si o svých platech rozhodovali politici sami. Je potřeba najít jiný model, než když se platy politiků odvíjejí od pouhého koeficientu násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

3) Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy i šéf Soudcovské unie Libor Vávra uvedli, že nynější návrh na zmrazení platů politiků, soudců a státních zástupců je v rozporu s dřívějšími rozhodnutími Ústavního soudu, a tedy protiústavní…

Soudci jsou podle mě v jasném střetu zájmů, jde přece o jejich platy. A nechápu, jak zmrazení platů může ohrozit jejich nezávislost, jak tvrdí. Prosazujeme uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy. Jsme pro odvolatelnost politiků občany a časově omezený mandát soudců na pět let s možností obhajoby. Je nutné zvýšit odpovědnost odpovědných.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice