Okamura (SPD): Je to plivnutí do tváře všem občanům České republiky

15.11.2018 11:52

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu 2018 k návrhu zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci.

Okamura (SPD): Je to plivnutí do tváře všem občanům České republiky
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové. Poté, co jsme slyšeli košatou řeč předsedy Pirátů pana Michálka, tak já bych to zase zkrátil a zrekapituloval. Jsou tady tři návrhy. Za prvé, jako první budeme hlasovat o návrhu SPD, které jako jediné navrhuje zamrazení nárůstu platů politiků až do roku 2021. Takže o tom budeme hlasovat. Tady se ukáže, kdo chce skutečně zamrazit nárůst platů, nebo kdo nechce nárůst platů. Následně budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu. Mluvím jenom o těch pozměňovacích návrzích, které se týkají těch platů. Tak je tady návrh Pirátů, kteří navrhují zvýšit platy politiků cirka o devět procent. Možná mě opraví, že o deset, nebo o devět a půl. Myslím, že je to úplně jedno. To znamená, Piráti navrhují zvýšení platů.

A pak je tady vládní návrh, který navrhuje zvýšit platy o deset procent, nebo o devět, o deset, o pět, nějaké niance, jak jsou tam ty přepočty, v kterých ani občan se nevyzná a různě se tam kamufluje to navyšování. No a pak je tady ten původní návrh, který vytvořila v minulém volebním období vláda hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL, a který v minulém volebních období - já jsem tady seděl - podpořilo také ODS, podpořila ho také TOP 09, podpořily ho také tyto strany, u komunistů si nepamatuju. Tak a ten navrhuje zvýšení o dvacet procent. To je, kdybychom to nechali tak, jak to je.

Takže je tady návrh zamrazení, to navrhuje pouze SPD. Pak je tady návrh Pirátů a hnutí ANO, cirka navýšení o devět až deset procent. To je pro SPD absolutně nepřijatelná záležitost. A pak je tady původní návrh. Když nic neprohlasujeme, tak to zůstane tak, jak to je a navýší se o dvacet procent, což je ovšem návrh hnutí ANO, KDU-ČSL, ČSSD, ODS a TOP 09 z minulého volebního období, který si sami prohlasovali.

Takže to je vlastně to shrnutí, o čem budeme hlasovat. To, co chci říct, je, že je teda neuvěřitelný, co se v týhletý Poslanecký sněmovně děje kvůli ostatním politickým stranám, že mám takový neblahý dojem, že bude zamítnut náš návrh na zamrazení nárůstu platů politiků do roku 2021. To znamená na celé volební období a vy nás postavíte - nás poslance SPD vy politici ostatních stran - nás postavíte před variantu, že si budeme muset vybrat. Zda-li teda navýšit o devět až deset procent, jak navrhují Piráti a hnutí ANO, aby se nenavýšilo o dvacet procent, když to necháme tak, jak to je.

Tak to je teda neuvěřitelná situace. To znamená - samozřejmě z toho vyplývá to, že vlastně v podstatě kromě SPD si všichni chtějí přidat a v podstatě je to plivnutí do tváře všem občanům České republiky, protože, jak víme, tak plat poslanců je cirka 100 tisíc korun měsíčně a vůbec nechápu, proč si chcete navyšovat. Já myslím, že vůbec si nemůžeme navyšovat. Myslím, že ty platy jsou dostatečný. Nechápu, proč někdo z vás jde do politiky z toho důvodu, že si chce navyšovat plat jako Piráti a hnutí ANO o devět až deset procent měsíčně. Anebo jako zbytek, kterému to vyhovuje o dvacet procent.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Takže já jsem na vás chtěl znova apelovat. Prosím vás, podpořte ten náš pozměňovák. Bude se o něm hlasovat v podstatě kromě - tuším, že první hlasování je o nějakých legislativně technických připomínkách - tak se o něm bude hlasovat hned následně. A ukažme občanům, že to myslíme vážně.

Vždyť na jednu stranu se vláda honosí tím, že přidala důchodcům. Ano, je to i díky hlasům SPD. My jsme taky hlasovali pro zvýšení důchodcům a naše hlasy byly také potřeba. Pochopitelně. My těm důchodcům - a to invalidním i starobním - SPD bude zvyšovat, jak jen to půjde. To jako samozřejmě. Ale v kontrastu s tím, že důchodcům dáte pár stovek - my jsme to samozřejmě podpořili - ale neočekávali jsme, že nás nepodpoříte v návrhu na zamrazení platu politiků. Že sami si chcete přidat ještě více.

Takže znova a znova, abych se neopakoval, prosím vás a žádám vás o podporu pozměňovacího návrhu, který jsem tam vložil jménem SPD a odsouhlasme si zamrazení jakéhokoliv nárůstu platů politiků a v podstatě platů představitelů státní moci až do roku 2021, to znamená do konce tohoto volebního období.
Žádám vás o tu podporu a ukažme občanům, že to s nimi opravdu myslíte vážně. My v SPD jsme ten návrh napsali. Předkládáme zamrazení platu politiků, žádný z 22 poslanců SPD nechce mít o 10 tisíc víc, nebo o 6 tisíc víc, jak tady navrhují ostatní strany. Já vím, že tady půjde na mikrofon celá řada poslanců a budou okecávat, budou tady složitě říkat nějaké kvocienty a s čím se má svázat poslanecká mzda nebo s čím se nemá svázat. Ale znovu říkám pro občana, aby se v tom orientoval, jediný návrh na zamrazení tady má SPD, všichni ostatní chtějí navyšovat a jenom se chystají okecávat, jak navýšit a jak složitě si to zdůvodnit. To je vše.

Takže vás žádám o hlasování a prosím o podporu našeho návrhu na zamrazení platů politiků. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …