Okamura (SPD): Je třeba snižovat ceny energií, nikoliv se drahotě podvolovat

24.06.2022 12:45

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Okamura (SPD): Je třeba snižovat ceny energií, nikoliv se drahotě podvolovat
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

hnutí SPD dlouhodobě prosazuje snižování byrokracie a administrativní zátěže, takže podpoříme i snížení administrativní zátěže související s uplatňováním a prokazováním nároku na sociální dávku.

Byrokracie je pro mnohé potřebné lidi nepřekročitelná bariéra. Denně se na mě nebo na SPD obracejí lidé v nouzi a zoufale volají po jakékoliv pomoci. Vláda Petra Fialy, která na jedné straně dokáže dát ukrajinské rodině až 12 tisíc příspěvek na bydlení, 12 tisíc korun, tak na druhé straně odmítá přispět na smrt nemocnému českému invalidovi nebo okradené důchodkyni.

Několikrát jsem tu zmiňoval případ důchodkyně Vlasty Bartošové. Ta se dodnes, opakuji dodnes, nedomohla příspěvku na bydlení, kdy poté, co byla okradena podvodem o byt a má důchod nižší než je nájem na ubytovně. A přestože má žebrácký důchod kolem 8500, tak stát, tedy vláda, jí odmítá jakkoli pomoci.

To je jaký signál pro občany? Na normální české občany, kteří celý život makali, tak na ně vláda kašle, protože peníze a vstřícnost má vláda hlavně pro menšiny a migranty. Že se nestydíte konkrétně vy, pane ministře Jurečko z KDU-ČSL.

Tento vládní zákon na snížení administrativy u dávek, jakkoli je přínosný, je jen mizerná záplata, protože to, co je třeba řešit teď, inflaci a drahotu, to nejen neřeší, ale naopak, pokud budete řešit drahotu jen almužnami, a to je váš styl, pak inflaci budete nadále zvyšovat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Je třeba snižovat ceny energií, nikoliv se drahotě podvolovat. A je to tak jednoduché, až to bolí. ČEZ by měl okamžitě ukončit prodeje elektřiny do zahraničí a prodávat napřímo našim občanům a firmám za výrobní cenu plus rozumnou marži. A do zahraničí prodávat až přebytky. To je náš názor, názor SPD. ČEZ, protože má licenci na nákup plynu, by měl okamžitě zahájit jednání s Gazpromem a nakoupit plyn napřímo pro Českou republiku. Ten levný plyn. Tak, jako to má demokratické Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Těmito kroky násobně snížíme cenu elektřiny a plynu, a to se ihned projeví na cenách potravin, stavebnin, průmyslového zboží, ale i na nižších výdajích domácností.

Stejně tak není problém nakoupit ihned napřímo ropu. Bohužel, stát už nevlastní rafinerie. Myslím, že je na čase, aby stát uvažoval o deprivatizaci strategické infrastruktury tak, aby byla ve vlastnictví státu, tak jako to je v mnoha supervyspělých demokratických zemích.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Dám ale příklad i ze vzdálenější země, která možná nepatří mezi ty úplně supervyspělé, ale v mnoha ohledech se jim blíží. Například v Mexiku v minulosti deprivatizovali strategickou energetiku a ropný průmysl včetně čerpacích stanic. Dnes tyto státní firmy nejen udržují směšně nízké ceny energií, ale ze zisků jdou příjmy do zdravotnictví, do školství a na důchodce. Je to komunismus? Ne, je to správná ekonomická a sociální politika. Chudé děti v Mexiku mají obědy, ale třeba i autobus nebo školní uniformy zdarma. A u nás? U nás ty chudé prostě oběd nedostanou.

A když se dívám na počty bezdomovců v Praze a na počty lidí žijících u nás na nebo pod hranicí chudoby, pak si musíme klást otázky, na jakou úroveň jsme se po třiceti letech dosavadních vlád dostali. Tady bych jenom upozornil, že nejčastěji byly u vlády právě ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Vyspělost společnosti se pozná nikoliv podle toho, jaké technologie má, ale jak se stará o své nemohoucí spoluobčany. Paradoxně jediný, o koho má vláda zájem se starat, jak vidí i veřejnost, jsou migranti. Chápu pocity lidí, kteří jdou za lepším, ale není normální, aby stát, který vybudovali ti, kdo dnes potřebují pomoc, pomáhal lidem, kteří na tento stát nepřispěli ani haléř a zároveň na ty, kdo ty peníze vydělali, se vláda vykašlala a nechala je živořit.

Vážené dámy a pánové, tohle nejsou řečnické obraty. Mám desítky konkrétních případů a vsadím se, že je má nejen pan ministr Jurečka, ale také vy, vážení kolegové a kolegyně poslanci, protože z té korespondence zoufalých lidí vidím často, že se obraceli i na mnohé z vás. A tady bych znova zopakoval a říkal jsem to už v úterý na tiskové konferenci, že mi píše obrovské množství občanů, mně chodí až pět tisíc podnětů denně, takže na to v SPD máme několik mých spolupracovníků, abychom pokud možno takovému množství občanů vůbec byli schopni alespoň v rámci možností odpovídat.

Jedny z nejčastějších stížností, které tam jsou mimo ty sociální záležitosti, že vláda nechává lidi v chudobě - a jsou to pracující lidi a důchodci - a nestará se o ně, přestože kvůli té drahotě jsou v zoufalých situacích. Takže dvě státní instituce vůbec neodpovídají, vůbec nekomunikují s občany. A je to Úřad vlády a Ministerstvo práce a sociálních věcí zde přítomného ministra Jurečky.

Já bych to tady neříkal, kdyby opravdu těch podnětů - no, chodí jich minimálně stovky během krátké poslední doby, to znamená, není to ani v desítkách - že občané, protože jsou v zoufalé situaci kvůli této vládě, protože vláda Petra Fialy nekoná, tak se snaží psát emaily nebo telefonovat na Úřad vlády, k panu premiérovi a na Ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Nikdo jim neodpovídá a když se dovolají a zvedne to spojovatelka, tak přepojuje a nikdy se nestane, že to někdo zvedne v těch kancelářích. To znamená, takto je nastavena práce u ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky za KDU-ČSL - je to předseda KDU-ČSL - a u premiéra Fialy.

To znamená, zoufalí občané se nikam nemůžou dovolat a nikdo jim neodpovídá. Nikdo jim tam nezvedá ani telefony, nikdo neříká, že má zvedat telefon pan ministr. Ale přece jenom by možná nebylo od věci mít nějakou informační linku, nebo někdo, kdo by opravdu těm zoufalým občanům - a já na to mám důkazy, my ty podněty máme, u nás na sekretariátu a není to v desítkách.

Tato dvě ministerstva - tak pochopitelně zase po pravdě si řekněme, že protože se to týká sociálních věcí, tak samozřejmě asi občané nebudou psát na nějakého ministra pro legislativu nebo nevím pro koho, ministra pro vědu. Ale asi by bylo dobré, kdyby se tam opravdu vycházelo občanům vstříc. Protože ta neprostupná zeď, kterou vláda vytvořila mezi občany a těmi ministerstvy, to si myslím, že je opravdu ostuda a myslím, že je to opravdu špatně.

Ještě bych doplnil, že my samozřejmě ty podněty přeposíláme na to ministerstvo, my jsme opoziční strana. Snažíme se jim říct, že jsme v opozici, že kdyby bylo SPD ve vládě, tak to bude samozřejmě jinak, ale že s touhle vládou prostě není pořízení. Takže my na to nemáme co říct, protože my vás známe. Vy se nechcete bavit ani s námi, vy se tady nebavíte ani s námi, takže z toho je jasné, že se nebavíte ani s občany.

Takže pojďme ale dál. Mnoho zemí po světě je ve válce. Všem lidem po celém světě postiženými zločinnými agresemi pomoci nemůžeme, jelikož jsme malá země. Rozhodně bychom ale měli pomoci alespoň našim chudým. A to je jediné, co vláda nedělá. Proč je pro vládu tak lehké vyvěsit ukrajinskou vlajku a naopak tak těžké pomoci bezmocné české babičce? To vám za to nestojí? Proč chrastíte zbraněmi místo, abyste prosazovali mír a konec války?

Vaše sankce rozšířily odběratelskou síť ruského plynu a ropy po světě. Vaše sankce posílily rubl a ruskou ekonomiku a naopak viditelně ničí ekonomiku naší. Co vám Češi a Moravané udělali, že na jejich úkor posilujete jak Rusko, tak Spojené státy, protože to jsou jediné dvě země, které z války viditelně profitují?

Nechcete-li se chovat jako Orbán, který hájí zájmy Maďarů, tak se v tomto konkrétním případě chovejte alespoň jako Němci, kteří, jak vidíme, se nijak neostýchají z té války profitovat a laciné suroviny z Ruska berou, aby nám je pěkně draho prodali. Proč, vládo Petra Fialy, tak šíleně a okatě ničíte jak české domácnosti, tak české firmy? Myslíte si, že tahle žebrácká záplata, kterou dnes schvalujeme, vyřeší to, co jste napáchali? Hloupost a ideologická slepota je každého soukromá věc. Jenže problém je, když vaše ideologie a neschopnost ničí celou zemi a její občany.

Všiml jsem si, že na základě toho, jak jsem tady hovořil o tom, že Ministerstvo práce a sociálních věcí vůbec neodpovídá, nereaguje na podněty občanů, tak že si tady ministr Marian Jurečka, který jinak má neustále telefon v ruce, tak si snad něco poznamenával. Takže když si z mého vystoupení vezmete alespoň to, že začnete pomáhat lidem a alespoň začnete tím, že zřídíte nějakou linky nebo informační servis, aby tem lidem bylo nějak odpovězeno, aby byla nějaká malá rada, tak si myslím, že alespoň to by byl malý pozitivní krok.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie