Okamura (SPD): Jurečkův plán boje se suchem je směsicí hlouposti a korupce

23.07.2015 11:23

Ministr zemědělství Jurečka připravil plán boje se suchem. Nikoho, kdo zná pana ministra, asi neudiví, že samotný plán je směsicí hlouposti a korupce. Se suchem se má podle jeho návrhu bojovat budováním vodních nádrží nebo zavlažováním suchých míst pomocí zavlažovacích zařízení. Chápu, že budování přehrad je supertéma pro betonářskou lobby, a že zavlažování suché půdy zní opravdu jako ochrana před suchem.

Okamura (SPD): Jurečkův plán boje se suchem je směsicí hlouposti a korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ovšem - všechno je trochu jinak. Více přehrad neznamená ani na sekundu více vody. Kapacita pramenů se tím nezvýší, ani se nezvýší vlhkost krajiny, ale naopak se zvýší množství odpařené vody a zvýší se tak rizika rychlých klimatických změn včetně přívalových dešťů. V praxi to znamená, že drtivá většina odpařené vody samozřejmě vyprší někde hodně daleko a s větším rizikem větších škod.

Na sucho a klimatické změny je jediný recept - a to zalesňování krajiny. Les drží vodu a přirozenou cestou krajinu v horku ochlazuje a v zimě otepluje - působí tedy naopak preventivně proti náhlým klimatickým změnám. A to jak proti velkým větrům, tak proti povodním, protože je schopen zadržet velké množství dešťové vody.
To další plus je dřevo - nekonečná zásobárna energie a skvělé stavební suroviny.

Připomeňme, že by nebyl žádný problém ze dřeva vyrábět dřevoplyn a tím pohánět standardní automobily namísto benzínu. Opět další bonus k naší energetické soběstačnosti.

Bohužel dobrá řešení mívají v politice netěžší cestu - málokdo o ně stojí, jelikož z nich má prospěch hlavně prostý občan. A kdo ve vládě by stál o řešení, na kterém nezbohatne politik a lobbisté, že?

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.