Okamura (SPD): Když se chce, všechno jde. I přímá demokracie

12.11.2019 22:02

Komentář na facebookovém profilu k přímé demokracii

Okamura (SPD): Když se chce, všechno jde. I přímá demokracie
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference SPD

Když se chce, všechno jde. I přímá demokracie :-) Litoměřice jsou prvním městem v ČR, kde bylo místní referendum úspěšné, ačkoliv se nekonalo v souběhu s jinými volbami. Občané odsouhlasili (95,87 procenta zúčastněných voličů), aby orgány města bezodkladně zastavily jakoukoliv formu převodu vlastnictví či provozování nemocnice na jakýkoliv subjekt, který není ve výhradním vlastnictví státu, kraje či obce, a zachovaly nemovitosti nemocnice i provozní majetek společnosti ve výhradním vlastnictví státu, kraje či obce. Dorazilo 51,07 procenta voličů. Pro vedení města je výsledek referenda závazný. Hnutí Svoboda a přímá demokracie podpořilo jak referendum, tak zákaz privatizace nemocnice do soukromých rukou. Je vidět, že neplatí, že normální občan nic nezmůže. Když spojíme své síly, dokážeme jako lidé velké věci i navzdory některým politikům, který se protiví vůli občanů. Lidé po vyhlášení výsledku spontánně oslavovali na ulici, na oslavě byl dokonce i ohňostroj. :-)

Vedení Litoměřic (ODS) chtělo původně nemocnici nabídnout do veřejné soutěže veškerým subjektům, které mají potřebné zázemí i know-how ve zdravotnictví, včetně soukromých. Následovala ale ostrá reakce zaměstnanců nemocnice i veřejnosti. Pod petici se na protest podepsalo na 10 tisíc lidí z Litoměřicka a podařilo se také sebrat dost hlasů pro vypsání referenda – i s pomocí SPD. ;-)

I SPD v Litoměřicích zajišťovala podpisová místa pro petici a snažila se o ní šířit informace. Naše hnutí také výrazně vystupovalo proti privatizaci. Děkujeme občanům za jejich účast v referendu. ;-)

Uvidíme, jak bude celá věc pokračovat, protože celé se to poněkud zkomplikovalo tím, že krajský soud rozhodl, že referendum by mělo proběhnout ještě jedno – dle původního plánu společně s krajskými volbami. Usnesení soudu ale nemá vliv na platnost a závaznost referenda z 8. listopadu.

Budeme vývoj situace pozorně sledovat, aby rozhodnutí občanů o zákazu privatizace litoměřické nemocnice vyjádřené v referendu zůstalo v platnosti. I přes tyto komplikace je výsledek referenda pro nás důkazem, že přímá demokracie a referenda mají smysl a že občané, když chtějí, mohou vzít svůj osud do svých rukou a vzepřít se diktátu těch politiků, kteří popírají jejich vůli.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice