Okamura (SPD): Ministr zdravotnictví Arenberger by měl okamžitě skončit

24.05.2021 18:11 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k opatřením ve školství

Okamura (SPD): Ministr zdravotnictví Arenberger by měl okamžitě skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Chaotická vládní opatření stále pokračují, a někteří žáci tak musí i nadále zůstat doma. Požadujeme návrat všech dětí do škol bez podmínek a bez omezení! Premiér Babiš dlouhodobě prohlašuje, že je pro něj prioritou obnovení školní výuky, ale skutečnost je taková, že v České republice jsou stále nejdéle zavřené školy v Evropě.

Chaotická vládní vyjádření a opatření stále pokračují a někteří žáci tak musí i nadále zůstat doma, protože na ně nebude kapacita. Resort školství minulý týden sepsal kritéria, jež školy budou muset brát v úvahu při stanovení, kdo se vrátí do lavic a kdo ne při zahlcení nad rámec patnáctičlenných skupin. Manuál těch „správných" ale nedodalo.

Jedním z argumentů návratu nejmenších dětí do škol přitom bylo, že to značně odlehčí pracujícím rodičům. Nyní ale nastává hra o to, jak se žáci rozdělí maximálně do patnáctičlenných skupin a kdo – pokud bude kapacita zahlcena – případně zůstane doma. Školská zařízení tak mají po testování dětí další velké dilema. Hnutí SPD dlouhodobě odmítá povinné testování ve školách a požadujeme návrat všech dětí do škol bez podmínek a bez omezení!

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Vláda postupuje protizákonně. Plošné zákazy nejsou řešením. Nejvyšší správní soud (NSS) minulý týden svým rozhodnutím zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Sporné opatření se týkalo provozu vnitřních prostorů restaurací, které mají zůstat zavřené stejně jako herny a kasina. Rozhodnutí sice vstoupí v platnost až po vypracování odůvodnění a doručení, ale je již teď jasné, že vláda ANO a ČSSD podle „pandemického zákona" může omezit obchod a služby, ale nikoliv fakticky a plošně zakázat provoz restaurací prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovně.

Na základě tohoto rozhodnutí NSS je evidentní, že ministerstvo zdravotnictví postupuje v této věci nezákonně. Potvrzují se tímto také zamítavá stanoviska SPD ke spornému „pandemickému zákonu", který měl být podle nás již dávno zrušen. Poslanecký klub SPD jako jediný poslanecký klub ve Sněmovně hlasoval proti přijetí „pandemického zákona". Plošné zákazy nejsou řešení. Bojujme s virem a ne s lidmi!

Ministr zdravotnictví Arenberger by měl okamžitě skončit ve funkci. Tento čtvrtek by se ve Sněmovně měl projednávat střet zájmů ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) a jeho politických náměstků. Kauza kolem ministra Arenbergera vypukla poté, co média upozornila na jeho možný střet zájmů. Ministr Arenberger například ke konci roku 2020 v majetkovém přiznání přiznal mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech.

V dokumentech se objevilo více než 65 nemovitostí a několik desítek milionů korun. Média také spekulují o jeho podvodném jednání při privatizaci bytu do soukromého vlastnictví v Praze 1. Hnutí SPD považuje tuto situaci za jasný střet zájmů a ministr zdravotnictví Arenberger by měl okamžitě skončit ve funkci.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…