Okamura (SPD): Na české občany nemáte energii a pomáháte Ukrajincům

14.06.2022 16:47

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 14. června 2022.

Okamura (SPD): Na české občany nemáte energii a pomáháte Ukrajincům
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, já bych jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny rád navrhl bod s názvem Vláda Petra Fialy neřeší zdražování a poškozuje naše občany. Nyní bych ho zdůvodnil. Diletantství vlády Petra Fialy vede i k tomu, že platíme nejvyšší ceny za elektřinu a plyn v celé Evropě. Vláda kašle na české občany. Vláda Petra Fialy, ODS, má za sebou šest měsíců u moci. Výsledky jejího působení jsou ale velmi neuspokojivé.

Vláda selhala v boji s rostoucí inflací, která je jednou z nejvyšších v Evropě a v červnu vystoupila na rekordních 16 %. Diletantská vládní politika v kombinaci s nečinností a posluhováním zahraničním zájmům vede i k tomu, že platíme nejvyšší ceny za elektřinu a plyn v celé Evropě. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Vláda nezvládla příchod uprchlíků u Ukrajiny. Ukazuje se, že ani vláda a ani hejtmani doposud nemají ani po několika měsících přehled o jejich počtu, o počtu těch migrantů, a jejich pohybu na našem území. Mnozí z těch migrantů si z českého státu udělali kvůli vládě Petra Fialy, kvůli tomu chybně nastavenému sytému, bankomat na sociální dávky. Ovšem bankomat z peněz našich občanů.

Já si myslím, že je skutečně důležité, abychom tento bod tady zařadili a otevřeli, protože vláda prostě strká hlavu do písku, nekoná a občané České republiky se ocitají v obrovských finančních problémech. Vláda Petra Fialy rovněž usazuje bez vědomí místních samospráv a občanů do různých lokalit skupiny nepřizpůsobivých romských migrantů s maďarskými pasy, kteří přitom nemají nárok na ochranu a pomoc českého státu.

Vláda nepředložila do Sněmovny ani jediný návrh zákona, který by pomohl českým občanům a firmám ze současné inflační spirály a všeobecné drahoty. Namísto práce pro české občany vláda věnuje většinu energie na pomoc Ukrajincům.

Současně se snaží za každou cenu prosadit korespondenční volby, které by bylo snadno možné zfalšovat. Výsledky průzkumu agentury STEM potvrzují přesvědčení veřejnosti o neschopnosti vlády. 73 % občanů je přesvědčeno, že se drahotu a růst cen nedaří vládě zvládat. Takže já si myslím, že už to tady navrhujeme opakovaně, protože vláda žádné návrhy na pomoc občanům se zdražováním nenabízí. Takže tady se opakovaně jako opozice snažíme projednat naše opoziční návrhy na řešení zdražování.

Vláda ale všechny opoziční návrhy už téměř půl roku zamítá a zároveň sama žádné pozitivní návrhy pro občany nenavrhuje a to je opravdu zoufalá situace pro všechny občany České republiky. Proto my tady opakovaně navrhujeme body na program schůze, abychom řešili zdražování a abychom pomohli českým občanům. Když to nedělá vláda, tak se o to snaží opozice, ale vládní pětikoalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů nám tady veškeré naše návrhy blokuje.

Občany i firmy kvůli nečinnosti Fialovy vlády drtí drahota. Ale vládní koalice Petra Fialy místo aby řešila drahotu, tak tady předvádí další neuvěřitelné návrhy ve Sněmovně. Ve vládní koalici mají jejich spolustraníci už takový hlad po korytech, že ve Sněmovně vládní poslanci na sílu, přes odpor opozice, protlačili přes první čtení změnu služebního zákona. Takže ministři místo dosavadních několika odborných náměstků z řad úředníků si nově budou moci vzít k sobě neomezený - a to chci zdůraznit - neomezený počet politických náměstků a odborní náměstci budou zcela zrušeni. Dosud mohl mít ministr pouze dva politické náměstky.

Takže teď, když občané nemají peníze a také státní rozpočet je v deficitu, si vládní ministři na každém ministerstvu nově klidně zaměstnají třeba deset zcela nepotřebných politických náměstků, nebo spíše deset politických trafikantů, z řad straníků vládních stran za 100 až 150 tisíc korun měsíčně. Vládní straníci již prý netrpělivě čekají na tato místa. Takže to mohou být dohromady i stovky zbytečných vládních politických kamarádů navíc zaměstnaných na ministerstvech. A vše zaplatí občané ze svých daní. Na to lze skutečně říct už pouze jednu věc - demisi. Z vlády Petra Fialy je už mnohým českým občanům šoufl.

Další záležitost. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka - je to zároveň předseda KDU-ČSL - místo aby pracoval pro občany, tak teď přišel s nápadem, že chce přejmenovat ministerstvo, což bude stát velké veřejné peníze. Má v plánu přidat slovo rodina. Co na to říct? Rodina je pro SPD na prvním místě. Ale podle mého názoru by měl ministr Jurečka místo přemýšlení nad změnami v názvech začít konečně pracovat nad tím, jak rychle a účinně pomáhat rodinám a všem slušným lidem ve finančních problémech v souvislosti se zdražováním. To ale on ani vláda Petra Fialy z ODS vůbec nedělají.

Dalším problémem je, že vláda, jak víme, tady protlačila přes první čtení zákon, že bere zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a tím zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany.

Teď přichází s nějakou valorizací, ale i po té valorizaci ovšem až v příštím roce, ovšem i po té valorizaci dostanou pojišťovny méně, méně peněz než by měly dostat předtím, než jim vláda odebrala 14 miliard korun. Takže jasné zhoršování dostupnosti zdravotní péče pro naše občany.

A s tím vším prostě SPD nesouhlasí. Proto mimochodem hnutí SPD už začalo sbírat také petici, je ke stažení na stránkách www.spd.cz a je to petice občanů proti zdražování. Podpisem této petice mohou občané přímo vyzvat vládu Petra Fialy z ODS, aby konečně začala řešit astronomické zdražování základních životních potřeb a aby pomohla lidem, jejichž situace je den ode dne horší. Čím dál více občanů se propadá do existenční chudoby a do dluhových a exekučních pastí.

Dle posledních údajů o míře inflace jsou ceny zemního plynu meziročně vyšší o 49,2 %, pohonných hmot o 44,3 %, ceny tuhých paliv o 30,1 %, ceny elektřiny jsou vyšší o 30,8 % a ceny tepla o 17,8 %. Na stále vyšší počet rodin a domácností dopadá všeobecná drahota. Snižují se jim úspory anebo o ně již přišli. Více než polovina pracujících Čechů má dle průzkumu společnosti Fair Credit problém vyjít s výplatou. Každý desátý občan si musí před výplatou půjčit a 43 % pracujících lidí žije od výplaty k výplatě. Přitom před začátkem nouzového stavu to bylo 28 %, ale to už bylo také za vlády Petra Fialy.

V důsledku raketově rostoucích cen energií a pohonných hmot zanikají živnosti a firmy. Zodpovědnost za tento hrozivý stav nese jednoznačně vláda Petra Fialy ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Stan a Piráti. Neschopná vláda, která nemá důvěru občanů a nedokáže řešit závažné problémy naší země, musí odstoupit.

Samozřejmě mě také velmi nemile překvapilo, ale potvrdilo se to, co zástupci vládní koalice tady už několik měsíců říkají, že Fialova vládní koalice spolu s hnutím ANO společně podporují, aby všichni z více než 300 000 letošních ukrajinských migrantů, kteří by u nás chtěli natrvalo zůstat, aby jim to bylo umožněno. Nehledě na to, zda je či není na jejich území válka. V neděli to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi, za vládu to řekl ministr školství Petr Vondrák, pardon Petr Gazdík za Stan a za hnutí ANO to řekl místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák. Já jsem se na ty Otázky zrovna v tu danou chvíli díval, přepínal jsem televizi, a musel jsem u toho zůstat, protože jsem nevěřil svým očím. To znamená i hnutí ANO ústy místopředsedy hnutí ANO Ivo Vondráka, řekl v tom pořadu, že kdo chce natrvalo zůstat z těch 300 000 migrantů, tak aby jim to bylo umožněno zůstat v České republice. Nehledě na to, jestli je tam válka nebo ne. Prostě kdo chce zůstat z těch, co přišli, ať tady zůstanou. A jak to tedy bude s dostupností zdravotní péče pro české občany? Jak to bude s kvalitou výuky v českých školách? Takže tady by bylo na místě, protože já jsem tedy netušil, že i hnutí ANO má tyto názory, tak aby se samozřejmě distancovalo kdyžtak od místopředsedy hnutí Ivo Vondráka, protože ale žádný distanc jsme neslyšeli. Takže ano, je to tak, hnutí SPD je jedinou stranou, která říká, jedinou stranou ve Sněmovně, která jasně říká, že máme pouze skutečným válečným uprchlíkům, máme přiměřeně pomoci, pouze na nezbytně nutnou dobu. A poté, co v tom daném místě ta válka skončí anebo tam není, ovšem válka není na většině území Ukrajiny ani na většině území Ukrajiny nebyla, tak by se měli vrátit na Ukrajinu. Ale tak na jednu stranu je to dobře, že jediné SPD má tento názor. Ale my jsme to samozřejmě věděli, ale musím říct, že mě, že tedy to, co řekl místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák u Václava Moravce, tak to samozřejmě považuji z pohledu politického, politického pohledu SPD, že s tím nemůžeme souhlasit. Nemůžeme s tím souhlasit. Protože to plně koresponduje tím pádem s názory vládní koalice, kdy k vládní strategii ohledně migrantů uvedl již dříve v televizi Prima vládní poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, cituji: "Budeme muset smazat rozdíl mezi příchozími a našimi občany. Zanedlouho se z uprchlíků stanou také čeští občané." Takže s tímto my rozhodně nesouhlasíme v SPD. No a jsme tím pádem jedinou stranou v Parlamentu, která toto říká jasně. A nám to nevadí, že jsme tady jedinou stranou. My prostě za tímto svým názorem stojíme. My si nemusíme hledat nové voliče z řad ukrajinských migrantů, kterým tady chce vládní koalice rozdávat potom občanství.

Takže to jsou všechno věci, které je potřeba projednat. Protože je vidět, že se tady, že tyto názory, je tady čím dál víc pro nás nepřijatelných názorů a troufám si tvrdit, že i pro řadu občanů České republiky.

Co se týče toho mého bodu, že vláda poškozuje naše občany, tak je těch důvodů samozřejmě víc, proč to navrhuji. Protože vláda Petra Fialy podvedla voliče i v jiných věcech. Navzdory slibu rozpočtové odpovědnosti zvyšuje schodek státního rozpočtu. Vláda Petra Fialy z ODS porušila svůj další předvolební slib. Přestože se voličům zavázala ke snižování schodku státního rozpočtu, Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 počítá se schodkem 295 miliard korun, tedy o 15 miliard vyšším než v letošním roce, ačkoliv roste výběr DPH.

K tomu bych chtěl jenom uvést, že už jsme tady poměrně dlouho neviděli mluvit, ale i z mediálního prostoru se pomalu vytratil místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura. Jo, ten tady neustále v minulosti poučoval lidi o rozpočtové odpovědnosti, obelhával voliče a teď, když tedy navrhují ještě větší zadlužení než v podstatě zadlužila Českou republiku vláda Andreje Babiše a teď nehovořím o těch důvodech, teď hovořím o těch číslech, tak najednou se nějak v posledních týdnech vytrácí z médií. Protože je mu jasné, že to neumí vyřešit. Protože naslibovali, naslibovali jste v té vládní koalici nereálné nesmysly, nereálný program a teď vás to dohání už po půl roce.

A nejenom že na příští rok počítá vláda Petra Fialy se schodkem 295 miliard korun, tedy o 15 miliard vyšším, ačkoliv roste výběr DPH. Současně si vláda stanovila, potažmo Ministerstvo financí, které vede ministr Zbyněk Stanjura, místopředseda ODS, tak jste si stanovili v rámci tak zvaného střednědobého výhledu schodek státního rozpočtu v roce 2024 na 297 miliard korun. A v roce 2025 jste stanovili schodek na 298 miliard korun. To znamená a už o tom byly i články ekonomů a analytiků, vy vlastně v součtu zadlužujete český rozpočet ještě více než vláda Andreje Babiše. No tak my jsme byli v opozici, takže my za to tu odpovědnost nemáme i v minulém volebním období. Ale takže to je normálně neuvěřitelný podvod na voliče. A je potřeba o tomhletom mluvit.

Vláda tady, vláda tedy okamžitě po svém nástupu rezignovala na jakoukoliv snahu o rozpočtovou zodpovědnost. Hnutí SPD naopak disponuje souborem opatření, které je třeba v rámci rozpočtové politiky učinit. Takže jak je naším zvykem, na jednu stranu kritika ANO, na druhou stranu ale máme i konkrétní řešení, která vždycky uvedeme.

Na straně výdajů požadujeme mimo jiné okamžité zastavení vyplácení dotací soukromým podnikatelským subjektům typu solárních baronů, tak to je cca 40 miliard korun. Ukončení financování politicky neziskových organizací. Chceme změnu koncepce v oblasti tak zvaných strategických nákupů na Ministerstvu obrany. To znamená, říkáme ano modernizaci, to určitě říkáme. Říkáme ano, ano posilování české armády, ovšem hovoříme o té změně strategie, kterou jsme ovšem mnohokrát představili ústy našeho odborníka, plukovníka v záloze a poslance Radovana Vícha. A chceme také samozřejmě ukončení zneužívání dávek, sociálních dávek pro nepřizpůsobivé. To je ten návrh zákona, který nám tady vládní koalice už letos zamítla.

Na straně příjmů by se pak mělo jednat o zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové společnosti, které generují obrovské zisky bez jakéhokoliv zdanění. Tak to je ovšem zákon, který už byl v některých západních zemích zaveden, protože tady samozřejmě oni inkasují obrovské zisky z reklamy, to je v pořádku, ale nedaní se vůbec v České republice. A také jde o zdanění dividend vyváděných ze České republiky zahraničními korporacemi. To vyvádění se rok od roku pohybuje cca kolem 200 miliard až 500 miliard korun ročně z České republiky na základě výjimky EU. Celkový přínos těchto opatření se pohybuje v řádu stovek miliard korun a znamenal by poměrně rychlý návrat k vyrovnaným či dokonce přebytkovým státním rozpočtům. No, ale vláda Petra Fialy, protože naslibovala ve Washingtonu, naslibovala v Bruselu, tak samozřejmě už jí nezbývají peníze pro české občany. A teď na to všichni čeští občané doplácí tím nehorázným zdražováním, které doslova nehorázně vláda Petra Fialy odmítá řešit.

Takže to je ten první bod, který bych rád navrhl, protože si myslím, že ta témata se opět velmi nakupila, a jenom zopakuji, že my bychom chtěli, aby to byl první bod dnešní schůze, protože zdražování a situace kolem těch migrantů z Ukrajiny, tato dvě témata skutečně jsou jedním z hlavních témat teď, nebo možná dvě hlavní témata, s kterými jsou nespokojeni občané, minimálně voliči SPD a ANO. Tedy minimálně voliči SPD jsou s tím nespokojeni. Nechci hovořit za voliče ANO, ale to jsem teď nemyslel, a je potřeba to prostě probrat. Takže jestli vláda - jenom bych chtěl upozornit, že je to v podstatě poslední celotýdenní schůze Sněmovny před letními prázdninami nebo před létem. My v SPD prázdniny nemáme (smích v jednacím sále, poslankyně Schillerová z místa poznamenala: my také ne), my samozřejmě pracujeme kontinuálně a permanentně, ale tuším, že vláda si vládní prázdniny chce vyhlásit. Takže my v opozici se budeme muset bohužel pouze přizpůsobit tomu, když vláda si vyhlásí prázdniny v létě, místo aby se pracovalo. Tak ono už stačilo, že dřív vláda zasedala v pondělí... (ministryně Černochová něco poznamenává mimo mikrofon z vládní lavice). Tady paní ministryně Černochová na mě hovoří a snaží se to zdůvodnit. To nezdůvodníte, vážená paní ministryně, prostřednictvím... (ministryně Černochová opět něco sděluje). Jo, ale, no, já vás slyším a podle jednacího řádu se hovoří na mikrofon, takže už to samo o sobě. Poprosil bych vás, abyste mě nerušila když tak. A protože už to, že vláda původně pracovala v pondělí, vy jste to přehodili na středu odpoledne, protože se vám v pondělí pracovat nechce, tak to už nám také zúžilo čas tady ve Sněmovně pro naši práci. Takže toto je ten bod a já bych chtěl, abychom tady jako první bod dnešního programu, protože zdražování je ten problém, který je potřeba řešit, a vy ho prostě neřešíte. Tak. A my chceme pomoct lidem v SPD. My máme řadu návrhů a už jsme je představili. Vy nemáte návrhy žádné, plošné zásadní návrhy jste tady nepředložili za půl roku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A takže potom mám druhý bod a druhý bod, což bych rád zařadil jako druhý bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny, tak to je bod s názvem Zákaz aut na benzin a naftu drtivě poškodí hospodářství České republiky a naše občany. Takže já to zopakuji ještě, aby si to tady paní předsedající mohla poznamenat: Zákaz aut na benzin a naftu drtivě poškodí hospodářství České republiky a naše občany. No, tak to je teď aktualita. A opravdu je úplně šílené hlasování vládních europoslanců, protože vládní europoslanci doslova poškodili miliony českých občanů tím hlasováním v Evropském parlamentu, protože kvůli Evropské unii pro mnoho občanů se stane automobil v České republice nedostupným zbožím. Evropský parlament za souhlasu vládních europoslanců schválil jeden z hlavních bodů takzvané zelené dohody Green Dealu, a to je zákaz prodeje osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory od roku 2035. Znamená to faktickou povinnost výrobců aut se spalovacími motory po tomto datu vyrábět pouze elektromobily. Velmi drahá, nepraktická a ve srovnání se současnými auty i nebezpečná elektroauta si ovšem budou moci dovolit pouze ti nejbohatší. Navíc k tomu absolutně není připravena infrastruktura, třeba na sídlištích nebo dálnicích. Pro mnoho občanů se stane automobil nedostupným zbožím se všemi myslitelnými negativními důsledky, protože elektromobily budou podle odhadu odborníků dva až třikrát dražší než stávající automobily se spalovacími motory. A jak to tedy bude podle vládní koalice, která - tímto způsobem vládní europoslanci poškodili miliony občanů České republiky, tak jak to budou dělat tátové od rodin na venkově, když potřebují jet do práce? Ráno potřebuje jet do práce třeba deset kilometrů, potřebuje jet do blízkého města nebo o pár vesnic vedle. Čím budou jezdit do té práce? V noci na venkově, na vesnici, když se něco stane jejich babičce, dědečkovi nebo něco, potřebují urgentně na pohotovost. To mají jet na kole? To je přece úplně neuvěřitelná, šílená politika vládní koalice Petra Fialy. Toto opatření bude mít drtivě negativní dopad na hospodářství České republiky, které je založeno na automobilovém průmyslu a tudíž i na míru nezaměstnanosti a životní úroveň českých občanů. Pro toto vůči České republice a našim občanům likvidační opatření v Evropském parlamentu hlasovali i poslanci českých vládních stran; Pirátů a TOP 09. Takže jak z koalice SPOLU, tak z koalice PirSTAN, takže v podstatě z obou dvou těch vládních bloků z té pětikoalice. A premiér Petr Fiala jako obvykle mlčí a strká hlavu do písku, místo aby se k tomu vyjádřil, protože mlčení je souhlas. Takže s tím souhlasí samozřejmě vláda. No to je jasné. Jinak by přece řekli, okamžitě řekli, že nesouhlasí s hlasováním TOP 09 a Pirátů. Ale všichni mlčí, protože souhlasí. Ano, Piráti a TOP 09, strany vládní koalice poškodily miliony českých občanů tím, že nebudou mít na auta. Je to tak.

Ale já tady mám návrh co s tím. Poslední možností, jak toto opatření zvrátit, bude totiž hlasování v Radě ministrů životního prostředí Evropské unie. Což je sice nedostatečné, protože opatření životnímu prostředí nepomůže, ale ohrozí hospodářství a sociální stabilitu, ale proto by podle mě, protože je tam ještě to jedno hlasování, tak by o něm měli jednat a) podle mě i ministři těchto resortů, což by vláda měla prosadit, měla by to prosazovat. No a hlavně by ministr životního prostředí měl hlasovat proti a přesvědčovat ostatní v Evropské unii. Vy říkáte, že má Česká republika bude mít nějaký vliv v rámci předsednictví, předsednictví v Radě Evropské unie teď bude od příštího měsíce. Já říkám, že žádný vliv Česká republika na nic mít nebude. Tak se ukažte. Tak se ukažte. Hnutí SPD vyzývá českou vládu, aby její zástupce hlasoval proti tomuto návrhu a aby se v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie pokusila přijetí tohoto návrhu zcela zablokovat. Tak ukažte. Ukažte, co umíte. Zablokujte to. Na tomto příkladu je naprosto jasně vidět, že závazky vyplývající z členství v Evropské unii České republice a našim občanům evidentně škodí. A vláda Petra Fialy tomu pouze servilně přikyvuje, protože to není česká vláda. Občané vám, už spousta občanů, a to nejsou jednotlivci, obrovské množství občanů vám přezdívá, že jste ukrajinská vláda a premiér Petr Fiala je ukrajinský premiér. A já s tím musím souhlasit. Je to tak. Je to tak. Protože na české občany nemáte energii, nezbývá vám energie na české občany a pomáháte Ukrajincům, na české občany kašlete a když už nějaký čas zbývá, tak tady ministr práce a sociálních věcí Jurečka ztrácí čas tím, že připravuje přejmenování ministerstva. To je neuvěřitelný výsměch všem občanům České republiky.

Takže já navrhuji tyto dva body a prosím Poslaneckou sněmovnu o schválení. Je to na poslancích vládní koalice, ti tady mají většinu, protože - a teď se to v tom hlasování ukáže - jestli tedy chcete řešit zdražování nebo ne, tak už je pozdě, vy už to neřešíte, už půl roku je pryč a už vám ujel vlak. Už vám ujel vlak a my na to téma tady upozorňujeme už od zimy. Jenom bych ještě zdůraznil, že už máte většinu v této Poslanecké sněmovně tři čtvrtě roku. Skoro rok je po volbách, kdy tady máte většinu. A nenavrhli jste ani jeden zákon i ve srovnání s ostatními zeměmi i v rámci středoevropského regionu, který byl plošně a v zásadě pomohl českým občanům se zdražováním. To je prostě fakt a všichni občané to cítí na svých peněženkách.

Bohužel ta situace už bude jenom horší, protože všechna tato opatření jste měli navrhnout v zimě, na jaře. SPD tady představovalo konkrétní návrhy a vy jste arogantně ty návrhy odmítali a teď už vám to proplouvá mezi prsty. Premiér Petr Fiala jezdí po zahraničí, místo aby se věnoval České republice. Jen minulý týden byl 3x na zahraniční cestě, ale systémové návrhy proti zdražování na stole nejsou.

A s těmi automobily, s tím zákazem spalovacích motorů - já vás upozorňuji, že to je obrovský problém, protože český průmysl je závislý na automobilovém průmyslu, pracuje tam obrovské množství českých občanů a generuje to i velké příjmy pro Českou republiku. Takže to není jen o zaměstnanosti, to také, to je velmi důležité, že lidé budou přicházet o práci. Europoslanci, vládní poslanci, hlasují za zákaz spalovacích motorů, takže budou jenom dvakrát, třikrát dražší elektromobily, na které řada občanů nebude mít peníze. A máte vůbec domyšleno, co to udělá se zaměstnaností v České republice? Co to udělá s příjmy pro Českou republiku? Co to udělá s životní úrovní v České republice? Já myslím, jak tak znám ty poslance vládní koalice, tak oni hlasují jenom od boku, nemají to promyšlené, koncepce a strategie chybí, nebo hlasují pouze podle diktátu, co vám navrhují shora. Což jsme viděli u volby Rady České televize, když jste si ofocovali volební lístky, nebo jste si je vzájemně ukazovali, na to se ještě dostaneme zítra, samozřejmě, to bude ještě zítřejší téma. Zavádíte si tady mezi sebou severokorejský model, tzn. z tajné volby jste udělali veřejnou, naštěstí jenom sami pro sebe, zatím, ale to je vaše pojetí demokracie. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…