Okamura (SPD): Náklady na sociální dávky neklesají úměrně s nabídkou práce

11.09.2018 16:06

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2018 k vzrůstajícímu počtu tzv. nepřizpůsobivých občanů

Okamura (SPD): Náklady na sociální dávky neklesají úměrně s nabídkou práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych navrhl zařazení mimořádného bodu s názvem Zhodnocení účinnosti platné legislativy v oblasti sociální politiky České republiky. Zdůvodnění. Česká republika prožívá období hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti. To jsou dobré zprávy. Ale bohužel mají také svou druhou stranu mince.

Paradoxně roste počet tzv. nepřizpůsobivých občanů žijících ve vyloučených lokalitách. Roste počet těchto lokalit. Náklady na sociální dávky neklesají úměrně s nabídkou práce. Podle ekonomických ukazatelů by tento sociální jev měl ubývat a místo toho roste. Dnes je v České republice přes 600 tzv. vyloučených lokalit a žije v nich přes 110 tis. lidí. To je minimálně dvojnásobek proti stavu v roce 2009.

Druhým paradoxem je, že problém roste přes ujišťování odpovědných orgánů a především Ministerstva práce a sociálních věcí, že problém prý řeší.

Proč je tomu tak? Protože naše legislativa je neúčinná nebo se v praxi plně neuplatňuje proti lidem, kteří se rozhodli žít na úkor ostatních. Ten, kdo dneska může pracovat a nepracuje, je flákač a parazit. Naše sociální dávky se tváří adresně ve vztahu k účelu dávky. Bohužel, současná legislativa je často slepá ve vztahu k oprávněnosti dávky, především v případě zákona o hmotné nouzi. Stále jen na základě tohoto zákona vyplácíme na půl miliardy korun měsíčně. Dokud budou dávky vypláceny lidem, kteří pracují načerno, spekulují s nájmy, lidem odmítajícím práci, žijícím z kriminality a lidem neposílajícím děti do škol, tak problém nevyřešíme.

Naše hnutí SPD v této souvislosti považuje za nebezpečné mediálně uvedené záměry plošného navyšování tohoto typu dávek, jak to deklarovala ministryně práce a sociálních věcí paní Maláčová, ze současné vlády ministryně za ČSSD.

My v SPD navrhujeme jiný model - navyšujme mzdu za práci a na za dávky. A samozřejmě mě nepříjemně překvapuje, že tady paní ministryně Maláčová z ČSSD prý kvůli nějakému pracovnímu zaneprázdnění není. Přitom už je dva měsíce předem jasno, že dneska je první den schůze Poslanecké sněmovny, v médiích tady vykládá, jak chce neadresně navyšovat dávky, což přesně přispívá k tomu, že budou různé nepřizpůsobivé skupiny obyvatel dostávat více a více peněz, no a když se tady na to chceme zeptat, aby paní ministryně vysvětlila to, co říkala v médiích, ovšem zapomněla to vysvětlit v Poslanecké sněmovně, tak tady nesedí a není tady.

Takže v případě zařazení tohoto bodu - a já navrhuji, abychom paní ministryni dali prostor, abychom to zařadili na středu po obědě jako první bod - tak v případě zařazení tohoto bodu navrhneme Sněmovně následující usnesení:

Poslanecká sněmovna považuje současný stav legislativy v sociální oblasti za nedostatečně motivující pro zapojení práceschopných lidí do pracovního procesu. Nápravy nelze dosáhnout plošným navyšováním dávek, ale důsledným vymáháním tvrdosti zákona nebo přísnější úpravou zákona tam, kde žadatel dlouhodobě nepracuje, i když může, a tam, kde žadatel neplní povinnosti, vyplývající ze školní docházky.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…