Okamura (SPD): Návrh rozpočtu nepodpoříme

01.03.2022 18:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu zákonu o státním rozpočtu

Okamura (SPD): Návrh rozpočtu nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Tento týden je na pořadu jednání Sněmovny druhé čtení vládního zákona o státním rozpočtu. Hnutí SPD tento návrh s deficitem 280 miliard korun nepodpoří, protože vláda přináší zásadní snížení úrovně zdravotní péče, nízké ohodnocení nepedagogických pracovníků, policistů, hasičů, vojáků atd. Tento vládní zákon je zároveň proinflační a protirůstový, protože omezuje investice. Zároveň vláda Petra Fialy (ODS) stále nepřichází s opatřeními na pomoc lidem zasaženým rostoucími cenami energií a podporu podnikatelským subjektům v souvislosti s výskytem koronaviru, například po vzoru Polska, Maďarska a Slovenska v dočasném snížení daní na základní potraviny na nulu, stanovení maximální ceny pohonných hmot, dočasné zmrazení úrokových sazeb u hypoték atp. Poslanci SPD proto připravili desítky pozměňovacích návrhů v přesunech jednotlivých kapitol o celkovém objemu téměř šedesáti miliard korun. Rozhodně nechceme ubírat peníze našim slušným a pracujícím občanům, kteří jsou pro nás na prvním místě. Škrtat je nutné na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách.

Nadále pokračují nejasná vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), přitom čísla nových pozitivních případů na covid-19 trvale klesají. Ministr ve středu po jednání vlády oznámil, že respirátory od 13. března zůstanou povinné v MHD a ve zdravotních a sociálních zařízeních, ale možná také jinde, pokud se na tom vláda shodne s odborníky. Podle Válka tak bude na dalších místech zřejmě povinnost zrušena. Kromě toho kabinet také rozhodl, že se od 1. března zruší omezení, které stanoví počet lidí na hromadných akcích, a ty tak budou moci navštěvovat lidé bez omezení. V nemocnicích již leží s onemocněním covid-19 převážně očkovaní občané. Je potřeba zrušit pandemický zákon a veškerá opatření řešit nikoliv plošně, ale výhradně cíleně prostřednictvím zákona na ochranu veřejného zdraví a krizového zákona. Hnutí SPD podalo k Ústavnímu soudu stížnosti kvůli projednávání pandemického zákona dne 16. února 2022 ve Sněmovně, jednak kvůli nedůvodnému stavu legislativní nouze a také kvůli porušení jednacího řádu místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem (ODS).

Vláda Petra Fialy by měla odstoupit od šíleného Green Dealu EU, protože jeho přijetím nám hrozí nedostatek energií, a tím pádem jejich ještě vyšší cena, než je nyní. S blížícím se předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie v druhé polovině letošního roku se společně s chystaným zhoubným projektem Green Deal EU začíná hovořit i o změně pravidel hospodářské soutěže. Pravidla pro hospodářskou soutěž jsou celounijní, takže pokud dá Komise EU impulz k jejich přenastavení, bude o nich ve výsledku rozhodovat Evropská rada, tudíž politici. EU chce do roku 2040 zakázat vytápění budov plynem a fosilními palivy. Kvůli tomu dojde k dalšímu zvýšení ceny a nákladů. V České republice se asi čtyři miliony bytů vytápí dálkovým vytápěním nebo lokálně plynem, elektřinou a tuhými palivy, které mají být opuštěny, a jen jeden milion bytů využívá vytápění obnovitelnými zdroji. Náklady na vytápění se značně zvýší, proto miliony našich občanů padnou do energetické chudoby. Hnutí SPD zastává názor, že oprávněné potřeby občanů nesmějí ustoupit politickým nebo ideologickým plánům nevolených elitářů z EU. V kontextu současných událostí na Ukrajině je již dnes jasné, že musí dojít k přehodnocení nejen naší bezpečnostní a obranné strategie, ale i energetické koncepce. Vláda hnutí „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN by dle hnutí SPD měla odstoupit od šíleného Green Dealu (Zeleného údělu), protože nám hrozí nedostatek energií, a tím pádem jejich ještě vyšší cena, než je nyní. Vláda ale odstoupit od Green Dealu nechce a nenabízí přitom občanům žádnou alternativu levnějších energií. Je také potřeba urychleně dostavět nové bloky jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…