Okamura (SPD): Německo nám dosud nezaplatilo značnou část válečných reparací

11.05.2023 13:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k požadavku vymáhání zbytku německých válečných reparací

Okamura (SPD): Německo nám dosud nezaplatilo značnou část válečných reparací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Německo nám dosud nezaplatilo značnou část válečných reparací v řádech bilionů korun. Čest památce našich osvoboditelů. Společně si v těchto dnech připomínáme 78. výročí konce druhé světové války. Nejstrašnější válka v dějinách způsobila smrt více než 72 milionů lidí včetně šesti milionů obětí židovského holocaustu.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí

Květnové povstání českého lidu a osvobození Československa armádami Spojenců, v čele s tehdejším Sovětským svazem, přinesly definitivní porážku hitlerovského Německa a konec německé okupace českých zemí. Jednalo se o okupaci, která měla jednoznačně genocidní charakter a jejímž konečným cílem byla úplná likvidace Slovanů a českého národa.

Je třeba si stále připomínat oběti našich osvoboditelů, především vojáků tehdejší sovětské Rudé armády, kteří se na našem osvobození podíleli rozhodujícím způsobem, ale i vojáků rumunské armády či amerických, polských, belgických a dalších vojáků, kteří v letech 1944 a 1945 padli na území Československé republiky při jejím osvobozování. Čest jejich památce!

V této souvislosti je také nutno mít na paměti, že Německo nám dosud nezaplatilo značnou část válečných reparací (v řádech bilionů korun), které jim ukládá Pařížská reparační dohoda a které se současná vláda ČR odmítá snažit vymáhat.

Hnutí SPD, jako jediný politický subjekt zastoupený ve Sněmovně, nepovažuje tuto otázku za uzavřenou a požaduje, obdobně jako Polsko, zaplacení zbytku německých válečných reparací, které nám po právu náleží. Odmítáme přepisování dějin a výsledků druhé světové války i jakoukoli relativizaci a rehabilitaci nacismu a jeho zločinů!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu