Okamura (SPD): Ohodnocení pěstounů je nyní naprosto nedostatečné

28.07.2021 15:31

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí

Okamura (SPD): Ohodnocení pěstounů je nyní naprosto nedostatečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

v rámci projednávání novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí je pro hnutí SPD klíčová budoucí podoba úpravy fungování pěstounské péče, protože práce pěstounů, která je zároveň doslova posláním spočívajícím v zajišťování péče o osamělé a ohrožené, mnohdy i zdravotně postižené děti, je společensky nesmírně důležitou záležitostí a v jednoznačném veřejném zájmu je i její důstojné finanční ohodnocení. Proto jsme za SPD podali k této novele návrh na významné zvýšení odměn pěstounů, kterých je u nás v současné době nedostatek, přičemž stav je rok od roku horší. Tento náš pozměňovací návrh podala naše poslankyně SPD Lucie Šafránková. Počty pěstounů dlouhodobě klesají a klesá i počet nových zájemců o poskytování pěstounské péče.

Navrhujeme tedy zvýšení měsíčních finančních odměn jak u takzvaných dlouhodobých pěstounů, tak zejména u takzvaných náhradních, krátkodobých pěstounů, jejichž ohodnocení je nyní naprosto nedostatečné. Od roku 2013 byla několikrát zvyšována minimální mzda, což vítáme a podporujeme, ovšem odměny pěstounů v tomto období odpovídajícím způsobem zvyšovány nebyly. V rámci odměn pěstounů nebyla ani adekvátním způsobem finančně zohledněna a rozlišena péče o děti zdravotně postižené, závislé na péči jiných osob, což je práce mnohem náročnější, a to nejen finančně, než standardní péče o zdravé věci, přičemž vedle takto náročné pěstounské péče nelze ještě pracovat na další pracovní úvazek, a to ani na částečný, protože jde často o práci doslova na 24 hodin denně. Pokud nyní razantně finančně nepodpoříme výkon pěstounské péče, do budoucna vzroste počet opuštěných a ohrožených dětí umístěných v ústavní péči, a tím pádem dojde i ke zvýšení veřejných výdajů ve formě nákladů na tento typ péče v pobytových zařízeních, protože nebudeme mít jinou možnost, jak tuto péči adekvátně zajistit.

Dále rovněž SPD navrhuje do zákona o sociálně-právní ochraně dětí vložit automatický valorizační mechanismus, pomocí něhož by se odměny pěstounů pravidelně každoročně zvyšovaly na základě meziročního růstu reálné průměrné mzdy v národním hospodářství. Prosím vás tedy o podporu těchto našich návrhů a také doprovodného usnesení, které se týká sjednocení metodiky pro doprovázející organizace.

Děkuji.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…