Okamura (SPD): Peníze nyní musí dostat ti, kteří jsou v nouzi

16.03.2020 17:21

Komentář na facebookovém profilu k zítřejší schůzce s premiérem Babišem

Okamura (SPD): Peníze nyní musí dostat ti, kteří jsou v nouzi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

V době národní tísně a šíření koronaviru je potřeba, abychom všichni táhli za jeden provaz a hnutí SPD je připraveno podpořit všechny konstruktivní návrhy vlády k řešení situace a byť jsme v opozici, podáváme vládě svou ruku. To ale neznamená, že nebudeme přinášet konstruktivní připomínky. Lékaři i občané si po celé republice stěžují na nedostatek roušek, respirátorů či dezinfekčních gelů. Lidé si dokonce začínají používat i podomácku vyráběné roušky. V tomhle vláda bohužel zaspala. Jak jste na tom Vy? Máte nějaké ochranné prostředky? Myslíte si, že vláda v tomto ohledu zvládla situaci dobře? Za hnutí SPD ale stále říkám, že udělám všechno pro to, aby Sněmovna dobré věci legislativně urychlila.

Praktičtí lékaři, zubaři, ambulantní specialisté, ale i lékárníci. Ti všichni nyní zoufale shánějí roušky, respirátory nebo dezinfekce. Situace u mnohých z nich je tak špatná, že pomoc hledají na internetu, kde oslovují veřejnost s prosbou, jestli má někdo doma nakoupené větší množství ochranných prostředků, aby jim je poskytl, informovaly například Novinky.cz. Praktičtí lékaři, zubaři, ambulantní specialisté, ale i lékárníci či sociální pracovníci jsou v první linii a pokud onemocní oni, nebude nikdo, kdo by nás léčil či se o nás staral… Takových ohrožených skupin je ale mnohem více.

Média zdokumentovala případy lidí, kteří se chtěli nechat otestovat, dorazili na pracoviště a ačkoli bylo slíbeno, že již bude v provozu, otestováni nebyli. Někteří z nich až po tlaku médií...

28. ledna ministr zdravotnictví Adam Vojtěch říkal, že s dodejem roušek nebude problém, ale nyní přiznává, že chybí až milion respirátorů. Některá média psala o tom, že vláda dostala už koncem prosince od Bezpečnostní informační služby varování, že Státní hmotné rezervy mají nedostatek ochranných pomůcek. Též se objevily informace, že vláda nepostupovala podle pandemického plánu.

Musíme se také ptát, jak se mohlo stát, že hrozí nebezpečí výpadku v zásobování některých léků vyráběných v Číně nebo Indii. Pokusím se na to odpovědět. Je to proto, že se vše podřizuje globálnímu zisku. Náš stát podřídil zájmy svých občanů zájmům globálního zisku a moci. Nemáme definovány základní národní ekonomický zájem. Zájem v oblastech nezbytných pro bezpečnost a zdraví občanů této země. Chybí funkční vládní národní strategie pro různá ohrožení naší země. To musíme změnit.

V úterý se aktivně ve Sněmovně zúčastníme schůzky s premiérem a chceme vyřešit témata pomoci pro lidi s výpadkem příjmů způsobeným mimořádnými opatřeními. Je nutné projednat naše návrhy na odklad splátek hypoték, exekucí, splátek daní a odvodů pro živnostníky a podnikatele, platbu DPH až ze skutečně zaplacených faktur, možnost bezúročné překlenovací půjčky či jednorázové podpory pro pracující občany v nouzi a další rozumné kroky. Od ministra zdravotnictví budeme chtít vysvětlit nedostatek respirátorů a dalších pomůcek a hlavně je potřeba pomůcky pro občany i zdravotníky zajistit.

Na rovinu ale říkám, jestli ČSSD navrhne jako řešení dotaci tisíc korun na dovolenou avizovanou v médiích jako kompenzaci, tak se zeptám, jestli se už úplně nezbláznili.

Peníze nyní musí dostat ti, kteří to skutečně potřebují a jsou v nouzi. A peníze musí jít také na zdravotnické pomůcky a materiál.

Přátelé, buďme ukáznění a krizi překonáme. Přeji Vám vše dobré, hodně zdraví a držme spolu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.