Okamura (SPD): Při bojích v Praze a v nejbližším okolí padlo 692 sovětských vojáků

25.08.2019 7:35

Komentář na facebookovém profilu k odmítnutí starosty Prahy 6 Koláře nechat očistit sochu maršála Koněva

Okamura (SPD): Při bojích v Praze a v nejbližším okolí padlo 692 sovětských vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

To, co předvádí fašizující sluníčkáři, začíná přesahovat všechny slušné meze! Starosta Prahy 6 za Kalouskovu TOP09 a známý obhájce migrace a islámu Ondřej Kolář odmítl nechat očistit sochu maršála Koněva, kterou vandalové polili barvou, se slovy, že „má pochopení pro lidi, kterým socha vadí“. Stejně se chová pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který se rozhodl nevrátit na Staroměstskou radnici pamětní desku k osvobození Prahy maršálem Koněvem.

Připomenu, že vojska 1. ukrajinského frontu, kterému velel maršál Koněv, osvobodila 27. ledna 1945 koncentrační tábor Osvětim. Jeho vojska se účastnila závěrečného útoku na Berlín (útočila jako první a tvořila jižní křídlo sovětského úderného uskupení). S maršálem G. K. Žukovem dne 8. května 1945 přijal maršál Koněv německou bezpodmínečnou kapitulaci. Koněvova vojska poté vyrazila na pomoc Pražskému povstání, v průběhu pražské ofenzívy osvobodila severní, střední a východní Čechy a jako první spojenecká armáda se dostala v květnu 1945 do Prahy. Při bojích v Praze a v nejbližším okolí s německými jednotkami, především s Waffen-SS, včetně tankové divize SS „Das Reich“, které pokračovaly v odporu a v masakrech českých civilistů, padlo 692 sovětských vojáků.

Poté maršál Koněv držel řeč k Pražanům na Staroměstském náměstí. Krátce po osvobození se maršál Koněv a maršál Malinovskij na Pražském hradě setkali s prezidentem Edvardem Benešem, kde od něj získali nejvyšší státní vyznamenání. 6. června 1945 byl Koněvovi udělen titul čestného občana Prahy. Za osvobození Prahy získal Koněv 1. června svou druhou Zlatou hvězdu hrdiny SSSR.

Podle českého historika Povolného byl Koněv od roku 1963 v důchodu (mimo službu). V roce 1968 nebyl příliš nadšený z invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, což mohlo být důvodem, proč si v roce 1970 nepřijel do Československa pro titul hrdiny ČSSR, který mu udělila Husákova normalizační vláda. Podle českého historika Jiřího Fidlera „možná šlo o šok z okupace Československa. Rozčarování z intervence přiznávali i další penzionovaní maršálové a generálové.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Maršál Koněv byl během svého života vyznamenán britským Řádem lázně (rytíř - komandér), britským Vojenským křížem, francouzským Řádem čestné legie (velkodůstojník), americkým Řádem zaslužné legie (vrchní komandér), titulem Hrdina Československé socialistické republiky, československým Řádem Bílého lva 1. stupně, československým Řádem Bílého lva Za vítězství 1. stupně, československým Řádem Klementa Gottwalda, Československým válečným křížem 1939, mongolským titulem Hrdina Mongolské lidové republiky, velkokřížem polského Řádu Virtuti militari, polským Řádem grunwaldského kříže 1. stupně, jugoslávským Řádem partizánské hvězdy, Řádem Bulharské lidové republiky 1. třídy a Řádem maďarské svobody.

Vyznamenán byl také Medailí za obranu Moskvy, Medailí za osvobození Prahy, Medailí za dobytí Berlína, Medailí za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce a desítkou dalších řádů a medailí.

Známý je citát maršála Koněva před bitvou na Dukle: „Buď Karpaty přejdeme, nebo na nich padneme!“

Co si myslíte o chování starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP09) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti)? Mají tito sluníčkářští „hrdinové“ právo na to, aby jménem občanů České a Slovenské republiky a jejich předků, poplivali jméno maršála Koněva?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.