Okamura (SPD): Proud šíleností z Bruselu nepřestává

06.12.2020 22:01

Komentář na facebookovém profilu k novinkám z Evropské unie.

Okamura (SPD): Proud šíleností z Bruselu nepřestává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Proud šíleností pocházející z Bruselu nepřestává. Zdá se, že Evropská unie chce zničit automobilismus a způsobit, aby byly automobily tak drahé, že si je běžný člověk nebude moci pořídit.  Nová eko-norma Euro 7 fakticky zlikviduje v roce 2025 auta bez elektropohonu. Auto si tak budou moci dovolit jen ti nejbohatší, protože elektro-auta jsou velmi drahá. Vidíme, že EU nepomáhá, ale škodí. Čím dříve se z ní dostaneme, tím lépe.

Aktuální emisní normu pro automobily Euro 6 má v roce 2025 nahradit nová, mnohem přísnější. Práce na předpisech pro Euro 7 má být podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové jedním z hlavních úkolů pro rok 2021. Návrh nové normy unikl ven a autoprůmysl je zděšen.

Jak informuje iDnes.cz, plán počítá především s masivním snížením limitů oxidů dusíku. Nové vozy budou v budoucnu smět vypouštět pouze 30 miligramů oxidů dusíku na kilometr, v druhém návrhu je údajně řeč dokonce pouze o 10 mg/km. Dosud je u dieselových vozidel povoleno 80 mg oxidů dusíku na kilometr, u benzinových vozů 60 mg.

„Jde v podstatě o vyhlášení války dieselovým a benzinovým vozidlům,“ shrnují kritici, kteří vidí v návrhu nové normy konec dieselových a benzinových aut. Aby byly automobilky schopny dodržet přísné předpisy, musely by efektivněji uzpůsobit proces čištění výfukových plynů. Což by bylo nejen velice náročné, ale zároveň i mimořádně nákladné.

Deník Bild cituje slova jednoho z insiderů: „To, co je zde požadováno, nezvládne dnes žádný spalovací motor. Jde v podstatě o vyhlášení války dieselovým a benzinovým vozům.“

Boj proti CO2 likviduje i automobilový průmysl. Například prodej nových aut v zemích Evropské unie se za osm měsíců letošního roku snížil o 32 procent na více než 6,12 milionu vozů. Z toho v samotném červenci počet registrací nových aut klesl o 5,7 procenta a v srpnu o 18,9 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z největších zemí nejvýraznější propad, o 40,6 procenta, zaznamenalo Španělsko. V Itálii se prodej snížil o 38,9 procenta a ve Francii o 32 procent. V Německu, které je největší evropskou ekonomikou, prodej klesl o 28,8 procenta.

EU tomu říká "Zelený úděl", ale jde spíše o zelený "Velký skok" podle vzoru Mao Ce-tunga, který bude znamenat masakr evropské ekonomiky. Sluníčkářští fanatici se pro své revoluční záměry nezastaví před ničím. Připomeňme jen, že emise CO2 Evropské unie tvoří zhruba 10 procent emisí celosvětových. Takže i kdyby CO2 mělo na klima nějaký vliv, je to jen, jako když plivne.

Hnutí SPD podporuje racionální ochranu životního prostředí pro člověka, ale boj proti emisím oxidu uhličitého je naprosto nesmyslný. Ke změnám teplot a klimatu na planetě vždy docházelo a dochází, ale hlavní odpovědnost nenese člověk a CO2, ale aktivita (a teplota) Slunce a vzdálenost Země od Slunce. V historii byly doby ledové i meziledové. Ve středověku za Karla IV. bylo tepleji a v Praze se pěstovalo víno, podobně jako nyní. Ale produkce takzvaných skleníkových plynů s tím neměla nic společného.

Navíc CO2 není škodlivý plyn. Je to plyn důležitý pro fotosyntézu, čili díky němu je zaznamená i větší produkce zemědělských plodin. Postupné snižování emisí oxidu dusíku je jistě správné, nesmí to ale zničit ekonomiku a automobilismus.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.