Okamura (SPD): Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu

12.05.2022 21:33

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k inflaci, zdražování a řešení krize.

Okamura (SPD): Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Takže vládní koalice už ale avizovala, že neschválíte program této naší mimořádné schůze, aby se o opozičních návrzích nemohlo jednat. Přitom sama Fialova vláda žádné zásadní řešení občanům nenabízí. To je pro občany, kteří mají finanční problémy, opravdu šílená situace. Hnutí SPD již několik měsíců požaduje snížení daní či zastropování cen u energií, základních potravin a pohonných hmot po vzoru Polska a Maďarska, jelikož raketový růst cen potravin a jeho souběh s růstem cen energií, nákladů na bydlení a cen pohonných hmot tvoří ve svém celku extrémní riziko pro snížení životní úrovně a kvalitu života miliónů českých občanů. Mnoha z nich kvůli tomu reálně hrozí pád do dluhové či existenční pasti.

Tento stav je důsledkem nečinnosti Fialovy vlády, ztráty potravinové soběstačnosti České republiky v základních potravinách, které lze produkovat na našem území, a rovněž tak i důsledkem katastrofální a pro Českou republiku nevýhodné společné zemědělské politiky EU. Vláda Petra Fialy tuto kritickou situaci opět ignoruje a neřeší. Na rozdíl od mnoha okolních evropských států, které již před časem snížily daň z přidané hodnoty u potravin na nulu, respektive zastropovaly ceny některých základních potravin. Je to třeba případ nám blízkých Polska a Maďarska. SPD na tato rizika upozorňuje již dlouhé roky. Například jsme podali návrh zákona na povinný podíl potravin z domácí produkce v obchodních řetězcích. Vyzýváme proto současnou vládu, aby přijímala po vzoru Polska a Maďarska systémová řešení ke snížení cen potravin pro naše občany. Ten vládou dnes představený web pro občany samozřejmě žádná systémová řešení nepřináší, ani nepřinese, což občané ve velmi krátké době uvidí, že žádné zlevnění životů občanů to není.

Růst cen potravin není přitom neočekávaný. Od loňského roku kontinuálně rostou ceny energií. Mnozí dodavatelé v loňském roce zkrachovali. A pomalu, ale jistě narůstala inflace. Už v lednu byla téměř desetiprocentní, přičemž růst energií byl daleko vyšší. Průměrné ceny pro domácnosti se zvýšily o 17 procent u elektřiny, u zemního plynu o 16 procent, ale třeba firma Innogy zvedla cenu elektřiny v průměru o 19 procent. Od loňského podzimu bylo nad slunce jasné, že ceny energií se přelijí do vyšší inflace a samozřejmě i do zdražování potravin. No a právě od loňského podzimu tady ve Sněmovně má většinu vládní koalice Petra Fialy. Výrobci zcela logicky zohlednili extrémní zdražení energií ve svých cenách. Zdražování potravin je podle expertů také dozvukem dramatického růstu cen zemědělských komodit z roku 2021. Podle dat Organizace spojených národů došlo během loňska k růstu cen potravin o závratných 28 procent meziročně a celkový takzaný index potravinové drahoty se tak dostal na nejvyšší úroveň od roku 2011. V reálném vyjádření pak byl dokonce nejvyšší v historii měření. Od loňského podzimu ovšem ani tehdejší Babišovu vládu nenapadlo zabývat se nějakou strategií či plánem, co s hrozbou drahoty. A nová Fialova vláda při sestavování rozpočtu přemýšlela pouze nad tím, jak lidem osekat příjmy, jak osekat příjmy ve zdravotnictví a uhrát umělé body za nekoncepční škrty v rozpočtu. Tady bych připomněl minulý týden, kdy si vláda Petra Fialy na sílu prohlasovala přes velký odpor SPD, že vezme zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a tím zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. S tím SPD samozřejmě zásadně nesouhlasí.

Do nebe volající drzost je tvrzení, že inflaci způsobily rostoucí výdaje na důchody, anebo třeba platy zdravotníků, učitelů, vojáků nebo policistů a hasičů. Ty platy a důchody jsou v evropském měřítku opravdu hodně podprůměrné a rozhodně inflaci nezpůsobily útraty rozmařilých důchodců, v uvozovkách "rozmařilých" důchodců, tak jak to vidí ti z vlády, kteří říkají, že inflaci způsobují rostoucí výdaje na důchody a tak dále, na ty platy, co jsem říkal. Tohle může opravdu tvrdit jen ekonomický ignorant nebo lhář. Bohužel jsme si na to už museli od vlády Petra Fialy zvyknout. Podle posledních statistik 40 procent zaměstnanců v České republice má příjem, který je drží na hranici chudoby. Nemají šanci si nejen uspořit, ale ani platit mimořádné výdaje nebo třeba lepší dovolenou. Statisíce lidí, rodin, poctivě v České republice pracuje, ale mají se hůř, než kdyby leželi doma a brali sociální dávky jako některé vyvolené nepřizpůsobivé skupiny. A tady bych opět připomněl to, že vládní koalice Petra Fialy nám tady přibližně před třemi týdny zamítla návrh zákona SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Bohužel inflační spirála není u konce. Naopak i díky neschopnosti vlády roste. Ale lékem rozhodně není, když politici vládní koalice budou pracujícím lidem vzkazovat, že se musí uskromnit. Nízké platy a důchody našich občanů rozhodně inflaci nezpůsobily. A když je Fialova vláda ožebračí ještě víc, nijak to chleba přece nezlevní. Na jeho cenu české žebrácké mzdy nemají výrazný vliv. Na tu inflaci a na ty stoupající ceny nemají české žebrácké mzdy výrazný vliv.

Odborníci říkají, že u základních zemědělských komodit, které produkujeme, může dojít v krátkodobém horizontu k navýšení cen o 50 procent a více. Ano, říkají to i zástupci Potravinářské komory, říkají to i další odborníci, že v řádu týdnů a měsíců může dojít ke zdražení potravin až o 50 procent. A opravdu je neuvěřitelné, že tento velký rekordní růst, který tady - ke kterému podle všeho dojde, vláda Petra Fialy odmítá jakýmkoliv způsobem řešit. Odborníci říkají, že u zemědělských komodit, které produkujeme, skutečně může dojít k velké krizi, co se týče jejich cen. Státní instituce tvrdí, že prý situaci řeší. Žádné výsledky činnosti Fialovy vlády nejsou ale vidět. Pouze strmé zdražování. Na rozdíl od jiných zemí Evropy. To je to důležité srovnání, protože v jiných zemích Evropy, ve většině zemí Evropy přijímají plošná opatření. Vláda Petra Fialy ale tvrdošíjně žádné opatření pro všechny naše občany, to zásadní opatření, nechce přijmou a uvrhává svojí nečinností čím dál víc a víc občanů do existenčních problémů.

Největší inflační impuls totiž představují ceny energií a pohonných hmot. A od toho se potom odvíjí ceny potravin. O naší závislosti, mimo jiné tedy, o naší závislosti na ruské ropě a zemním plynu víme a nepůjdou nahradit ze dne na den.

Druhý faktor jsou hnojiva, kde bylo Rusko jedním z největších dodavatelů. Některá hnojiva se produkovala i na Ukrajině. Šlo by ho vyrábět i u nás. Ale k tomu potřebujeme zemní plyn. Ale popravdě, cena ropy, zdá se, není jediná příčina. Například cena nafty 15. 2. letošního roku, před válkou na Ukrajině, byla 36,30 korun. Dnes to je zhruba 45 korun. Takže zdražení nafty je tedy o 24 %. Cena barelu ropy ve stejný den, 15. února letošního roku, byla 96 dolarů. Dnes stojí barel 106,5 dolaru. Zdražení ropy je tedy jen o 11 %. Vypadá to na umělé zvednutí ceny. To říkám proto, že tady se nám vláda snaží házet vinu jen na marže pumpařů. Ale jak je vidět, problém je v celém řetězci. Energie jsou krví ekonomiky - doslova. I proto mnohé země včetně Británie zvažují deprivatizaci. Některé země, jako je třeba Mexiko, dokonce znárodnily celé energetické produkční řetězce. Těžba, rafinerie i čerpací stanice tam jsou státní a díky tomu jsou pohonné hmoty levné a příjmy ze státního monopolu posilují státní rozpočet. Díky tomu si naopak může dovolit velmi nízké daně a tím opět snižuje obecně veškeré ceny, aniž by je musel nějak regulovat.

Podpořme potravinový řetězec na jeho počátku, tudíž podpořme zemědělce v tom, aby mohli produkovat za A dostatečně a za B s rozumnými náklady. Ostatní členské státy Evropské unie už začaly využívat toho, že jim Evropská komise oproti běžným zvykům dovolila z vlastních rozpočtů podpořit své zemědělce a potravináře. Nejlepším lékem na drahotu je produkce včetně intenzifikace zemědělství. Problém jsou samozřejmě i nekalé praktiky řetězců a jejich vysoké marže. Zástupci zemědělců navrhují, aby vznikla parlamentní komise, která by kontrolovala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten je sice nezávislý, ale patří pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Už v minulosti se diskutovalo, zdali se nekalé praktiky řetězců řeší více či méně v závislosti na tom, jaká strana vládne. Je to samozřejmě politická otázka, kdo úřad obsadí a zdali favorizuje trh, či jeho kontrolu. Podle zemědělců by parlamentní komise měla mít jednak kontrolní funkci, jednak by měla i sbírat podněty o tom, co nefunguje a co dát do novely zákona na základě praxe. Zemědělci často narážejí na to, že jejich podněty vyznějí naprázdno. Žádají o možnost poslance přímo oslovit s tím, jak ta či ona opatření fungují, nebo nefungují.

Jak už jsem nedávno říkal, inflace a růst cen nejen u potravin je problém. Na jeho řešení by se měli shodnout všichni politici i odborníci i veřejnost. Nemělo by jít o předvolební exhibici ani vlády ani opozice. Řešením rozhodně nejsou vrtulníkové peníze, tedy pět tisíc na jedno dítě, ale systémové změny v mnoha rovinách ekonomiky, které začnou vracet ceny na rozumnou úroveň. Samozřejmě těch pět tisíc podpoříme. Ale to přece není systémové řešení zdražování v České republice. Naopak to svědčí o bezzubosti a v podstatě o bezradnosti vlády. Protože to zdražování samozřejmě přesahuje jednorázovou dávku 5 000 korun. A právě systémové změny v mnoha rovinách ekonomiky jsou potřeba, které začnou vracet ceny na rozumnou úroveň. Bohužel nejen v této oblasti vláda Petra Fialy nic pozitivního pro občany neudělala a působí doslova bezradně, což cítí na svých peněženkách všichni občané České republiky.

Já jezdím nakupovat potraviny raději do Polska, kde vláda snížila DPH na potraviny na nulu, což navrhuje i SPD na vybrané základní potraviny, a tím pádem je v Polsku levněji. Polská vlastenecká vláda pracuje pro občany. Premiér Petr Fiala do nekonečna opakuje, že nechce dělat plošná řešení. A i ta jakoby adresná, která jakoby představil, v podstatě drtivé většině občanů v ničem vůbec nepomáhá. To je bohužel tristní výsledek více než půl roku, kdy tady má současná vládní koalice většinu.

Hnutí SPD předkládá do Sněmovny nový zákon, který zaručí českým občanům a firmám levnější elektřinu a tím i zlevnění produkce potravin. Víme, jak ukončit předražování energií. Cílem tohoto zákona je, aby dodavatelé elektřiny měli možnost dodávat elektřinu spotřebitelům, fyzickým i právnickým osobám, výhradně za cenu odpovídající jejich výrobním nákladům v rámci takzvaného sociálního tarifu, případně za cenu stanovenou nařízením vlády. Návrh zákona pevně definuje povinnosti osob zastupujících stát v orgánech energetických společností se státní majetkovou účastí, například ČEZ, hájit zájmy státu včetně hlavních cílů energetické politiky státu a v souladu s péčí řádného hospodáře. Tím cílem by mělo být samozřejmě to, aby čeští občané, české firmy dokázali tady normálně žít a pracovat.

Zákon z pera SPD dále stanoví nástroje státní energetické politiky, kterými jsou v prvé řadě povinnost dodavatelů elektřiny s majetkovou účastí státu dodávat elektřinu přednostně a přímo jejím distributorům na území České republiky alespoň v množství předpokládaném pro spotřebitele, a to za cenu, která neobsahuje nepřiměřený zisk korporace. Tímto způsobem se vynechá i přeprodej na zahraniční trh a zpětný prodej do České republiky za vyšší cenu, což je bohužel kvůli Evropské unii současný stav, či tvorba ceny podle komoditní burzy v zahraničí. Podle našeho názoru by se měly do zahraničí vyvážet pouze přebytky energie. A to právě v současné době tak kvůli Evropské unii a taky kvůli nečinnosti bohužel to tak není. Protože vláda bohužel upřednostňuje zájmy Evropské unie místo zájmů našich občanů a firem. Takže samozřejmě potom se firmy a občané nemůžou doplatit, když nás přeplácí na zahraniční burze Německo a další bohatší státy. Přitom původně tu energii máme levnou, tu, kterou tam vyvážíme.

Jak vidíte, tak hnutí SPD má na rozdíl od současné nečinné vlády konkrétní řešení na pomoc občanům ohroženým vysokými cenami energií i potravin. SPD má připraveny změny zákonů a řešení, která by zlevnila ceny energií a následně i ceny potravin. Jde jen o tom, zda jakémukoli rozumnému návrhu bude vládní koalice tady ve Sněmovně ochotna naslouchat a dobrá řešení přijímat, zvláště v situaci, kdy vláda žádná alternativní řešení nenabízí, což vidí všichni občané na svých peněženkách. Nemá smysl tvrdit, jak tvrdí vládní ministři v médiích, že něco dělají, když nedělají vůbec nic. Jste představili nějaký deštník, ale to... Já jsem se na to díval, tam na úvodních stránkách jsou jenom politické proklamace, že za to může minulá vláda, že za to může válka na Ukrajině. Ale řešení tam žádné vláda nenabízí. Tak to je opravdu myslím problém. Já bych očekával, že na první straně občan klikne a bude tam hned to řešení. Ale to tam není. Jsou to v podstatě pouze politické proklamace a prokliky na nějaké stránky a složité formuláře. Takže opět v podstatě vůbec nic. A občané, jak říkám, to na svých peněženkách okamžitě ucítí. Ať si kliknou na ty stránky a zjistí, že většině občanů vůbec žádná pomoc samozřejmě nepřichází. Je to opět další důkaz bezradnosti. A tu vládní bezradnost bohužel platí, tvrdě ji platí všechny české domácnosti, na rozdíl od ostatních evropských zemí.

Jde o to, zdali vládní koalice, když tady sama žádné návrhy nemá, žádné zásadní návrhy nemá, tak zdali bude naslouchat návrhům SPD a opozice a dobrá řešení od nás přijímat, nebo jestli si radši budou dupat, že za každou cenu opoziční návrhy přijímat nebudou, když sami žádné nemají, sama vláda žádné nemá. A samozřejmě občané jsou z toho zoufalí. My jsme na řešení - mluvím za SPD, která zlevní občanům život - připraveni spolupracovat ihned. Míč a plná zodpovědnost za současnou situaci je ale na straně vlády.

Jak víme, tak Česko zasáhla doslova inflační smršť. Zdražování je největší od roku 1993. Pádivá inflace poškodí i střední třídu, třeba jízdné na vlak zdraží o 20 %, důchodcům ale asi o 140 %, upozornil ekonom Lukáš Kovanda. No tak logicky, vláda zrušila slevy na jízdné pro ty finančně nejohroženější skupiny, studenty, důchodce. Vepřové za měsíc zdražilo o 25 %. Za měsíc zdražilo o 25 %.

Dubnová míra inflace v České republice i podle ekonomů všem vyrazila dech jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziroční inflace činí nyní 14,2 %, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíční inflace činí 1,8 %. Vláda Petra Fialy ale proti zdražování takřka nic nedělá a samozřejmě se zase musíme podívat na srovnání s jinými zeměmi Evropské unie. A Česká republika je v inflaci na absolutní špičce. To znamená, opět se nelze vymlouvat ani na minulou vládu, ani na válku na Ukrajině, protože je tady jasné, že to prostě vláda Petra Fialy dělá špatně. To je zcela jasné.

V celé historii České republiky od roku 1993 byla vyšší meziměsíční dynamika vykázána pouze několikrát v měsíci lednu. V lednu však celkem pravidelně dochází k přeceňování, kdy jsou s novým rokem měněny ceníky. Dochází také k daňovým úpravám, například v oblasti spotřebních daní. Oboje se projevuje inflačně, upozorňuje ekonom Kovanda.

Meziměsíčně letos v dubnu citelněji zdražují energie, ale také potraviny. Například zdražilo z března na duben o skoro 25 %, jak už jsem uvedl. Cukr z měsíce na měsíc přidal skoro 18 % a mouka zdražila takřka o 22 %. A to ještě znova zdůrazňuji, že zástupci zemědělců říkají, že až od teď má dojít ještě ke zdražení o 50 % u některých potravin. Takže to je v podstatě absolutně neúnosné. A tato situace plně zasahuje už i střední třídu, to znamená drtivou většinu občanů České republiky. To znamená jak tu nižší střední třídu, jak tu příjmově nižší třídu, tak i střední třídu, což je samozřejmě kapitální problém. A já vůbec nechápu, proč je k tomu vláda absolutně netečná a ještě nám arogantně vládní koalice vzkazuje předem, aniž slyší naše návrhy na mimořádné schůzi svolané opozicí, že program schůze zamítne, aniž sama nabízí jakákoliv řešení.

Meziročně nejvíce zdražují položky v oddíle bydlení, elektřina o zhruba 30 %, plyn o zhruba 44 %, tuhá paliva typu uhlí nebo dřeva o 24 %. Teplo a teplá voda o skoro 18 %. Dramatické je rovněž zdražení potravin, což je tématem této schůze, jako je mouka. Mouka přidává více než 52 % oproti loňskému dubnu, cukr více než 25 %, mléko takřka třetinu. Ekonomové říkají, že tato pádivá inflace už je tak razantní, že se citelně podepíše na životní úrovni nejen chudších vrstev obyvatelstva, ale také střední třídy. Pro vládu představuje závažný problém, neboť frustrace a pocit zmaru obyvatelstva se v příštích měsících kriticky umocní. Za celý letošní rok je třeba počítat v průměru se zhruba čtrnáctiprocení inflací. Česká národní banka bude nucena zvýšit svoji základní úrokovou sazbu letos až k úrovni 7 %, míní ekonom Kovanda.

České dráhy letos zdraží o úroveň inflace, což může být 15 až 20 %. Ekonomové upozorňují, že zvláště neblaze by takové zdražení dolehlo na děti, studenty a seniory. Ale těm právě vláda Petra Fialy zrušila tu slevu na jízdné, takže děláte úplně opačné kroky, než by bylo potřeba dělat. A hnutí SPD podporuje tu slevu na jízdném. Ano, může se to někomu zdát jako nesystémový krok, ale znova říkám: vždyť je to úplně katastrofa, pakliže ty nejvíce ekonomicky ohrožené skupiny padnou do úplné chudoby. Přece to je základní povinnost státu postarat se o vlastní občany, o ty slušné vlastní občany, kteří si nemohou pomoci sami. Pokud je řádná cena vlakové jízdenky sto korun, platily za ni ještě v březnu tyto skupiny obyvatel jen dvacet pět korun. Nyní už však tedy platí padesát korun. A od prosince tedy až šedesát korun, ale je to zdražení o 140 % během necelého roku, upozornil Kovanda.

Krátkodobým řešením zdražování je podle hnutí SPD, a znovu zopakuji naše řešení, snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Tady je skutečně směšný ten argument, jak jsme tady mluvili o pohonných hmotách, že vláda snížila pohonné hmoty v průměru o korunu padesát, což občané ani nepoznají, s tím, že Evropská unie prý nepovoluje snížit spotřební daň více. Tak za a) jste sami přiznali, že Evropská unie České republice škodí, protože když potřebujeme pomoc občanům, tak nám to Evropská unie nedovolí, takže cizinci někde tisíce kilometrů daleko v Bruselu, kteří tady v životě ani s námi nežili, ani neumí česky, rozhodují o tom, zdali český občan bude mít lepší životní úroveň, nebo ne, když to přitom lze. A za druhé je tady DPH, které tady vládní ministři zamlčeli, které snížit můžete. Takže to byla neuvěřitelná argumentace. A to jste neudělali a nechcete to udělat. Takže úplně zbytečně vytahujete občanům peníze z kapes.

Takže říkáme, že krátkodobým řešením je snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což právě provádí právě vlastenecké vlády Polska a Maďarska, ale vláda Petra Fialy vlastenecká není, takže upřednostňuje ten diktát z Bruselu a servilně tomu přikyvuje. Samozřejmě zastropování cen je také například cesta u těch základních potravin, také je to cesta Polska, protože, než aby občané upadli do chudoby, a může se to zdát jako sebe víc nelogické řešení, je to řešení, které by zabránilo občanům padnout do té finanční chudoby, protože by si prostě ty základní potraviny mohli koupit levněji. A znovu říkám, ten prostor tam je.

Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU, takzvaný Zelený úděl, a systému obchodování s emisními povolenkami, což je opět Evropská unie, protože ty extrémně zdražují naši původně levnou energii, a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. Zároveň by měl ČEZ garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám a to je ten návrh zákona SPD, který tady podáváme do Sněmovny.

Ale ani jedno z toho nechce vláda Petra Fialy udělat, protože vždycky řekne: Evropská unie nám to nedovoluje. Ale koho zajímá Evropská unie v okamžiku, když nebude mít ani na jídlo a na bydlení, na základní potřeby. K čemu je takové členství, když tady opakujete tu mantru, ale občané se z toho nenají, ani nezahřejí. To je pak úplně k ničemu. A i taková vláda je vlastně k ničemu, která neumí pomoci vlastním občanům a pomáhá jenom ideologii Evropské unie. Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky. Mám na mysli tu potravinovou soběstačnost, budovat ji u těch potravin a u produkce potravin, které lze produkovat na území České republiky.

Já si vzpomínám na ty nesmysly vloni, kdy tady představitelé současné vládní pětikoalice, tehdy v opozici, doslova vymýšleli, snad to není vulgární, a plácali nesmysly, že Okamura a SPD tady navrhuje, aby se v Čechách pěstovaly lanýže, nebo pomeranče, mandarinky. Seděli si tady všichni na uších. To říkali schválně. Prostě jsou to takové nesmysly, aby poplivali vlastně zájmy České republiky, přitom o tom nikdo nemluvil. My jsme vždycky mluvili o potravinách, které lze produkovat na území České republiky, ale to jsou ty, na kterých je ovšem ta potravinová struktura jídla, které konzumují občané České republiky, v podstatě založena. A vy jste ten zákon zamítli, dokonce ten náš návrh zákona prošel do Senátu, prošel jednou Sněmovnou, ale poté, co to Senát vrátil, tak se pak už leklo i hnutí ANO a SPD tady zůstalo jedinou stranou, která už upozorňovala několik let, celé minulé volební období, že je potřeba budovat potravinovou bezpečnost a soběstačnost České republiky.

Všichni jste se tomu, pětikoalice se tomu smála, hnutí ANO se potom zaleklo a nakonec jsme se dostali do této situace, kdy v podstatě Česká republika nemá jakýkoli vliv nějaký co se týče potravinové bezpečnosti na to, jak to tady je s potravinami. Ale má vliv na ty věci, co vláda může udělat a o kterých jsem tady hovořil a to vláda nedělá.

Současně je potřeba také dostavět urychleně nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. A zajistit strategické zásoby plynu a dodávky plynu za rozumnou cenu od producentů. No nechtěl jsem o tom mluvit, ale když si vzpomenu, zase tady někdo lhal z vládní pětikoalice, že SPD prosazovala, aby to dostavoval Rosatom. To nikdo nikdy z SPD neřekl, takže by bylo dobré přestat lhát. My jsme říkali, že je potřeba si dát nabídky od všech a vyhodnotit tu nejlepší z hlediska bezpečnostního a strategického hlediska. Cílem bylo snížit na maximum ceny a klidně se může vybrat někdo ze západní Evropy. To jsme říkali celou dobu. A zase tady někdo lhal z vlády, ale to už je takový kolotoč lží. Ono to bude pokračovat, protože většinou zoufalost přechází potom v takové lhaní a útočení a výmysly. Ale prostě odpovědnost tady je na té vládě a to zajištění energetické bezpečnosti, tady jsme se opozdili a opět výsledkem je to jeden z důvodů velkých problémů.

Podle SPD je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země. Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…