Okamura (SPD): Tady se někdo regulérně pomátl

26.10.2022 14:32

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.

Okamura (SPD): Tady se někdo regulérně pomátl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou vládní návrh státního rozpočtu na rok 2023. Debaty v uplynulých dnech dostatečně odkryly všechny slabiny Fialovou vládou navrhovaného rozpočtu na příští rok. Nesrovnalosti a chyby konstatovali nejen poslanci SPD a celé opozice, ale také renomovaní ekonomové a dokonce i zástupci vládní koalice. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Národní rozpočtová rada označila odhad příjmů i očekávané saldo státního rozpočtu za vysoce spekulativní. Slovy laika část z toho, co ministři a premiér Petr Fiala z ODS hodili na papír, a to na obou stranách rozpočtu, je prostě slepá střelba od boku.

Ve shodě s Národní rozpočtovou radou připomínám vládě, že demokratické, legální a legitimní vládnutí je neodmyslitelně spojené s transparentním rozpočtovým procesem a racionální fiskální, tedy rozpočtovou politikou. Je přitom nutné respektovat řadu principů a postupů, které sice nejsou vždy přímo zakotveny v některém z relevantních zákonů, avšak jejich potřebnost je otestována zkušenostmi řady vyspělých zemí.

Tak jako kolegové z jiných stran, tak jako Národní rozpočtová rada vlády a desítky ekonomů se logicky domnívám, že očekávané příjmy státního rozpočtu by měly být kalkulovány pouze na základě platných zákonů. Návrh vlády počítá s příjmy z odvodů výrobců energií a daně z mimořádných zisků, kdy ani pro jeden z těchto titulů neexistuje zákonný podklad. A ani nejsou známy konkrétní parametry. To jsme tady viděli ostatně včera, kdy se vládní koalice doteď hádá, který návrh vlastně bude ten finální vládní návrh.

Rozpočet navíc přináší rekordní schodek a je to dané jeho expanzivní strukturou. Je to rozpočet, který navyšuje strukturální výdaje státu. Rozpočet například počítá s růstem zaměstnanců veřejné sféry zhruba o sedm tisíc osob. Stát má přitom už dnes extrémně přebujelou byrokracii a to nejhorší je, že drtivá většina řadových úředníků nezvládá nápor práce. Řešením není přebujelý aparát, ale zjednodušení všech procesů. Méně papírů, razítek a potvrzení. Stále tu máme duplicitní absurdity typu potvrzení o příjmech a výdajích, které živnostník musí odevzdat sociálce, zdravotní pojišťovně a současně tyto informace v rámci daňového přiznání má zpracované finanční úřad. V praxi tedy tři úředníci zpracovávají totožné údaje jednoho stejného člověka.

Samozřejmě model ideál by bylo jednotné inkasní místo či úřady propojené s finančním úřadem. Jeden člověk nebo firma a jeden úřad a jeden papír. Tedy něco, o čem se u nás mluví minimálně, tuším, 20 let. Ale všechny dosavadní i současná vláda Petra Fialy v tomto selhaly. Pokud vlády nezačnou reorganizovat státní správu, pak debaty o jednotlivých položkách jsou zbytečné. My víme, že pod nekompetentním ministrem Jurečkou z KDU-ČSL jsou zaměstnanci například na úřadu práce přetíženi a nestíhají naloženou práci, a zároveň pracují za žebrácký plat. A já jim přeji, aby měli mnohem vyšší platy. Na slušné platy v rozpočtu peníze přitom jsou, ale vláda by musela omezit byrokracii a zefektivnit státní správu ve všech oblastech a snížit zbytné výdaje. K těm se ještě dostanu.

Připomínám to zde z opozice fakticky každý rok a nic se nikde za dosavadních vlád nezměnilo. A ani nyní předkládaný rozpočet neukazuje žádný trend, který by vedl ke zlepšení, ale pravý opak. Namísto, aby kontroly a šikany ze strany státu ubylo, tak ministři ohlašují, že naopak přibude i v oblastech, které dříve byly politicky nemyslitelné. Jako je řízení cenzorského úřadu, který plánuje pan ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN. Předseda hnutí STAN ohlásil také potřebu a tady cituji: "Vybudovat dostatečné obranné struktury proti organizátorům demonstrací.", konec citátu z materiálu Ministerstva vnitra pod vedením Víta Rakušana za hnutí STAN.

Je to citát z dokumentu, z nejnovějšího dokumentu Krizového informačního týmu, takzvaného KRIT, který sestavil ministr vnitra Vít Rakušan. Takže ještě jednou zopakuji, co ministr vnitra Vít Rakušan chce budovat. Chce vybudovat dostatečné obranné struktury proti organizátorům protivládních demonstrací. Ministr Rakušan za hnutí STAN, z hnutí STAN, to je ministr vlády Petra Fialy, to je pětikoalice Pirátů, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a ODS, takže všichni s tím souhlasí v té vládě, takže není aktivita jednoho ministra za jednu stranu, všech pět stran s tímto souhlasí. Tedy ministr Rakušan ve jménu vlády Petra Fialy najme cenzory a hlídače, kteří budou bdít nad tím, abych se náhodou nedočetl něco, co nesmím vědět nebo naopak, abych náhodou něco nepřístojného nenapsal. To není demokracie! To je nastupující totalita v podání vlády Petra Fialy, ODS. A za tyto věci chtějí v rozpočtu - vláda Petra Fialy utrácet peníze proti občanům České republiky!

Fialova vláda namísto toho, aby se zamyslela nad požadavky demonstrantů, kteří vyčítají vládě, že neřeší zdražování a nepomáhá občanům, tak Fialova vláda hodlá vybudovat nějakou obrannou strukturu. A bude to co? Více těžkooděnců? Obrněná auta na rozhánění demonstrací? A nákup matrací do přeplněných kriminálů? Útěchou pro mě a pro miliony občanů není ani bizarní fakt, že si protiústavní omezování lidských práv ještě zaplatíme ze svých daní, a protože na tyhle nesmysly peníze vlastně v rozpočtu nejsou, tak to vláda udělá na dluh a za naši cenzuru a omezování svobody budou platit ještě naše vnoučata!

Je nám jasné, že Fialova vládní pětikoalice a vládní poslanci si odhlasují tento ostudný rozpočet. Rozpočet nejhorší, který kdy česká vláda sestavila, ale asi nikdo nedoufá, že pro takový paskvil zvedne ruku někdo z SPD. Je nám jasné, že se tady někdo regulérně pomátl. Vidím také ale, že spousta politiků z vládního břehu začíná otevírat oči. A je nejen vůči rozpočtovému bizáru kritická. Moc nám všem přeji, aby se nacházelo stále více odvážných, kteří by vládě uměli říct: a dost. Ale samozřejmě, ve finále všichni zástupci vládních stran drží ústa a krok a tyto šílené věci budou podporovat. Nechce se mi věřit, že všichni poslanci vládní koalice v této Sněmovně chtějí vejít do dějin jako pomahači vlády nejhoršího a nejzadluženějšího rozpočtu v časech rekordních příjmů a nebo jako ti, kdo zlikvidovali poslední stopy demokracie v naší zemi.

Další zadlužování naší země způsobené Fialovou vládou přinese jen další zdražování a vláda Petra Fialy může naši zemi přivést k bankrotu a kolapsu. Fialova vláda před volbami slibovala šetření a rozpočtovou odpovědnost, ale navrhuje další rozpočtový deficit, a to ve výši 295 miliard korun za další rok, za rok 2023. A ve svém čtyřletém rozpočtovém výhledu chce Fialova vláda zadlužit Českou republiku celkem o rekordních 1,2 bilionu korun.

To samozřejmě může způsobit situaci, že Česká republika jde v podstatě řeckým scénářem a po vaší vládě už nemusí být na adekvátní dostupnost zdravotní péče, nemusí být na adekvátní základní sociální služby pro občany. Také samozřejmě hrozí, že nebude ani na důstojné důchody.

To je i přesto, že samo Ministerstvo financí ve svých materiálech uvádí, že v příštím roce očekává jen z DPH a z daní z příjmu fyzických osob a právnických osob o 216,6 miliard korun vyšší příjmy, než za letošní rok 2022. Takže jsou rekordní příjmy. Vláda má rekordní příjmy a ždímá české občany, úplně je drtíte na padrť, vyždímáte je i z toho posledního, co mají. Zároveň rekordně zadlužujete Českou republiku a posouváte ji k finančnímu bankrotu. Na těchto číslech je jasně vidět, jak enormně a bezdůvodně vláda meziročně zvyšuje rozpočtové výdaje.

V navrženém státním rozpočtu také skokově rostou náklady na obsluhu státního dluhu až na částku bezmála 70 miliard korun. Za tento návrh vládu kritizuje i její vlastní Národní rozpočtová rada a to nejen kvůli masivnímu nárůstu zadlužení státu, ale i s ohledem na to, že vláda v něm počítá i s příjmy z mimořádného zdanění energetických firem a bank, takzvaná windfall tax, která zatím není zakotvena v zákonech. Plánovanou výši schodku lze proto označit za spekulativní.

Podívejme se, co o vašem rozpočtu říkají renomovaní ekonomové. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil říká, cituji: "Vláda definitivně rezignovala na jakoukoliv snahu o rozpočtovou umírněnost. Veřejné finance zdědila v příšerném stavu, částečně ovšem vlastním přičiněním a rozhodla se je v příšerném stavu předat i dále." Konec citátu. Tady bych připomněl, že SPD bylo i v minulém volebním období opoziční stranou. Nebyli jsme součástí vlády. Takže se tady mluví, v tomto citátu, nejen o vládě Petra Fialy, ale také o vládě Andreje Babiše.

Pojďme na druhý citát renomovaného ekonoma. Ekonom Lukáš Kovanda k vašemu návrhu rozpočtu uvádí: "Po zhruba 10 měsících svého vládnutí je stále zřejmější, že Fialův kabinet rezignoval na slibované zásadní osekání rozpočtových výdajů a současně na hledání úspor." Podle něj ani návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun neukazuje na snahu ozdravit veřejné finance. Nejenom že neukazujete snahu ozdravit veřejné finance, ale vy opravdu neuvěřitelným způsobem zhoršujete financování a vůbec rozpočet České republiky. Já jsem si tady vzal dva konkrétní příklady.

Vláda Petra Fialy se rozhodla minulý týden ve středu - a odsouhlasili jste si to na vládě zcela svévolně - že si půjčíte na úkor občanů České republiky 10 miliard korun na pomoc Ukrajincům v České republice. Česká vláda prostě preferuje zájmy Ukrajiny před zájmy vlastní země a vlastních občanů. Tento úvěr - to znamená, že vy jste si minulý týden ve středu na vládě odsouhlasili, že si půjčíte 10 miliard na to, abyste mohli darovat 10 miliard Ukrajincům - tak tento úvěr navyšuje náš státní dluh a jen úrocích bude stát Českou republiku přes půl miliardy korun ročně. Slyšíte dobře.

Fialova vláda zatím utratila na podporu Ukrajinců v České republice celkem 16,9 miliardy korun. Takže zdražování, které drtí české občany a firmy, vláda neřeší, ale Ukrajině a Ukrajincům doslova sypete miliardy. K tomu samozřejmě, k této částce, ještě připočtěme přibližně čtyři miliardy, které jste tam poslali na zbraních. Takže už to je přes 20 miliard korun ze státního rozpočtu.

Já za nás říkám, že je to pro nás naprosto nepřijatelné, že vy si půjčujete 10 miliard korun za půl miliardy ročně úroku na to, abyste je poslali Ukrajincům v České republice. Takže znova říkám, na české občany úplně kašlete, i na české firmy, ale Ukrajincům dáváte na dluh, na dluh si půjčujete zcela bezskrupulózně a bezostyšně a zadlužíte všechny občany České republiky. Přičemž miliony českých občanů nemá peníze kvůli vaší neschopné vládě, kvůli drahým energiím a tisíce firem má problémy, krachují, nebo budou propouštět zaměstnance. Takže podívejte se, jakým rozpočtovým směrem vy vedete Českou republiku.

Pojďme k druhému konkrétnímu příkladu, protože podle mého názoru se Fialova vládní pětikoalice - ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, už asi úplně zbláznila. Na žádost ministra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše chcete vytvořit nový velký státní úřad za téměř jednu miliardu korun se stovkami nových úředníků. Úřad se má jmenovat Digitální a informační agentura - DIA je ta zkratka - a má se zabývat digitalizací, přestože na ministerstvech již útvary pro digitalizaci existují. Počet nových úředníků má být dvojnásobný, než na stávajících útvarech, což kritizují i odbory.

Jsou premiér Fiala z ODS a ministr Bartoš z Pirátů normální? V době, kdy občané a firmy nemají na drahé energie, zdražují potraviny, miliony našich občanů a tisíce firem má finanční problémy a nic z toho vláda neřeší, tak vláda zvyšuje státní byrokratický aparát a zřizuje úřad za miliardu, aby za sebou zanechala pomník. Zároveň vláda zadlužuje naši republiku ve státním rozpočtu jen za letošek o téměř 400 miliard ročně navíc a na příští rok chcete zadlužit Českou republiku o dalších 295 miliard navíc. Na to lze říci pouze jediné - demisi.

K tomu bych dodal ještě jednu věc, proč vy tak tlačíte na ten úřad, nový úřad, za miliardu korun z peněz občanů, místo toho abyste pomohli občanům s drahými energiemi, pomohli firmám. Protože podle informací, co slyším, je to právě problém mimochodem Pirátské strany. Protože jak Piráti propadli v komunálních volbách, tak řada jejích straníků, členů strany Pirátů a jejích exponentů, přišla o placená místa v obcích a ve městech. Protože propadli ve volbách, takže přišli o řadu placených míst.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Takže ve straně Pirátů vzniká vnitrostranický tlak na Ivana Bartoše. Protože oni si samozřejmě nechtějí hledat práci, zvykli si na pohodlná korýtka z veřejných peněz a teď samozřejmě tlačí na to, že by chtěli, aby je Ivan Bartoš, Piráti, potažmo vláda Petra Fialy, někam upíchli, aby je znovu přisáli na ten veřejný cecík. Proto je tady tlak na ten úřad, na nový úřad pro digitalizaci, aby tam právě mohli upíchnout a přisát k veřejným penězovodům tyhlety neúspěšné exponenty Pirátů.

Já si myslím, že to je opravdu šílená situace. Protože, jak víte, vy jste si tady natvrdo prohlasovali, že na ministerstvech budete moci mít nově neomezený počet politických náměstků. Vláda Petra Fialy prohlasovala, že se zrušili odborní náměstci, odborníci. Ty jste odsunuli a zároveň jste zavedli neomezený počet politických náměstků, které si může lusknutím prstu vybrat ministr k sobě. Dosud to bylo omezeno pouze na dva politické náměstky na ministra.

Protože jak je vás hodně ve vládní pětikoalici, tak je takový hlad po těch veřejných korytech a po tom, aby se přicucli k těm teplým korýtkům, aby si tam mohli opravdu chrochtat úplně bezuzdně, tak v podstatě vy jedním zákonem za druhým prostě sosáte z toho státního rozpočtu a ždímáte ten státní rozpočet úplně na dřeň. Takže to je pointa tohoto úřadu. To je to, co vy tady děláte.

Teď samozřejmě ještě tady má být příští týden ten zákon o České televizi. To znamená, vám to není málo prostě oholit tu republiku, oholit ty peníze, které tady platí občané, oholit je úplně až na kůži. Vy ještě chcete politicky ovládnout Českou televizi. Vy si tam chcete navolit jenom radní, kteří budou za vládní pětikoalici, aby z České televize se stala totalitní televize, která bude hlásat pouze vaše vládní názory, protože vám klesají preference. A vy chcete zneužít i koncesionářské poplatky občanů.

To znamená, voliči všech stran platí koncesionářské poplatky a vaše strana získala menšinu voličských hlasů, pardon, vaše vládní pětikoalice získala menšinu voličských hlasů v posledních sněmovních volbách, které byly v loňském říjnu, před rokem, protože milion hlasů propadlo pro strany, které se sem nedostaly, protože měly pod 5 %. A to byly vesměs strany s opačným programem, než má vaše vládní pětikoalice.

To znamená, vy místo, abyste se chovali demokraticky a nějakým způsobem normálně, tak si ještě chcete změnit způsob volby do Rady České televize tak, aby tam byli jenom exponenti za vládní pětikoalici a aby prostě mohla Česká televize - aby postupovala podle toho diktátu těch témat, která hlásá vaše koalice a samozřejmě aby šikanovala a perzekuovala potom na základě aktivistických redaktorů, někteří tam jsou, ne všichni, ale někteří ano, tak aby šikanovali vlastně opoziční strany. To jsou ti redaktoři typu Marek Wollner, Nora Fridrichová, Václav Moravec a podobně.

Hnutí SPD ostře odmítá rozpočtový diletantismus Fialovy vlády, její hazardování s veřejnými financemi a budoucností našeho státu. Další zadlužování přinese jen další zdražování a Fialova vláda může naši zemi, jak už jsem říkal, přivést k bankrotu a kolapsu. Tento rozpočet neobsahuje ani návrhy na zvýšení příjmů od zahraničních firem podnikajících u nás. SPD navrhuje zdanění dividend zahraničních bank, pojišťoven, telekomunikačních firem. Jedná se o ty stamiliardy těch vyváděných nezdaněných dividend z České republiky.

Váš návrh neobsahuje ani přijetí důchodové reformy zajišťující důstojné důchody. Váš návrh neobsahuje ani snížení výdajů státu formou snižování byrokracie slučováním agend ministerstev, neobsahuje ani omezení plateb solárním baronům a neobsahuje ani nenavyšování státních zaměstnanců, počtu státních zaměstnanců, kterých bude naopak na základě vašeho vládního návrhu o 8 tisíc více než letos, celkem 492 tisíc.

Takže tento vládou předložený návrh odmítáme a připravíme k němu řadu pozměňovacích návrhů. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.