Okamura (SPD): To neznamená, že bychom byli proruští...

11.11.2022 4:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k postoji Maďarska vůči sankcím EU proti Rusku.

Okamura (SPD): To neznamená, že bychom byli proruští...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, se kterým hnutí SPD navázalo spolupráci, uvedl, že Maďarsko nepřijme sankce EU, které ohrožují jeho vlastní energetickou bezpečnost. Prohlásil to v návaznosti na nový balíček protiruských sankcí, které by mohly zahrnovat i jadernou energetiku. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
Místo nových sankcí by prý měl Západ s Ruskem obnovit dialog, jak se o to celou dobu snaží Maďarsko. Informovaly o tom PrvníZprávy.cz citující server abouthungary.hu. I podle hnutí SPD sankce poškozují naší ekonomiku a mělo by se jednat o míru. To neznamená, že bychom byli proruští – to je jen otázka obrany našich národních zájmů a zdravého rozumu.

„Válka na Ukrajině trvá již osm měsíců a evropská ekonomika se potýká s problémy. Příjmy domácností mají reálně stále menší hodnotu kvůli vysoké inflaci, která je podporovaná protiruskými sankcemi,“ uvedl Szijjártó podle informací serveru abouthungary.hu.

Ministrovi zahraničí a obchodu se nelíbí, že už jen pouhá zmínka o dalším balíčku sankcí vyvolala další nárůst cen plynu na světovém trhu. V pořadí již devátý balíček by se mohl dotknout i jaderné energetiky, což je však pro Maďarsko červená linie.

„Jediná maďarská jaderná elektrárna pokrývá třetinu maďarské výroby energie a je klíčová pro udržení cen elektřiny pro domácnosti. Palivové tyče do jaderné elektrárny dodává výhradně ruský výrobce a palivové tyče jsou zárukou energetické bezpečnosti Maďarska v dlouhodobém horizontu,“ dodal Szjjártó.

Podle ministra zahraničí a obchodu je potřeba obnovit dialog Ruska a zejména Spojených států.  „Současná situace na globální politické scéně představuje vážné nebezpečí pro svět, pokud nezvítězí zdravý rozum,“ uvedl Szijjártó s tím, že během studené války vedla nepřetržitá komunikace k odvrácení další světové války.

„My Maďaři se skutečně snažíme udržovat dialog s Rusy, ale kdykoli tak činíme, vždy čelíme nespravedlivým útokům, které označují naši zemi za spojence Rusů, ničitele evropské jednoty nebo Putinovy špehy,“ řekl Szijjártó a dodal, že Maďarsko chce pouze udržovat komunikaci.

Klíčem k ukončení konfliktu na Ukrajině a nastolení míru jsou podle něj rozhovory mezi Ruskem a Spojenými státy.  „Je třeba udělat vše pro to, aby nedošlo k přímé konfrontaci mezi NATO a Ruskem, protože takový konflikt by mohl vést ke třetí světové válce,“ varoval dále Szijjártó.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…