Okamura (SPD): To si z nás snad dělá pan premiér srandu, ne?

10.01.2021 8:38

Komentář na facebookovém profilu k očkování proti koronaviru

Okamura (SPD): To si z nás snad dělá pan premiér srandu, ne?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

To je neskutečné. Vláda chce via facti diskriminovat ty, kteří se nechtějí nechat naočkovat, a donutit je fakticky k očkování, přitom ministr zdravotnictví Blatný za ANO přiznal, že i naočkovaný člověk může být infikovaný. Vláda se podle vyjádření ministra Havlíčka z ANO chystá fakticky diskriminovat ty, kteří se naočkovat nechtějí. To hnutí SPD naprosto odmítá a považuje to za protiústavní! Podle hnutí SPD má být očkování dobrovolné a bez donucování.

Navíc Andrej Babiš se ohradil proti tvrzení Daniela Landy, že vláda omezuje svobodu občanů. „Děláme to skutečně zodpovědně, určitě tady není tendence omezovat svobodu,“ řekl Babiš.

To si z nás snad dělá pan premiér srandu, ne? Zákaz vycházení, zákaz chodit do restaurací a obchodů, na koncerty, do kin, do divadel, na hrady a zámky, do knihovny, bazénu, na fotbal... není omezování svobody? Ano, svobody lze v krajních velmi odůvodněných případech v demokratické společnosti na nezbytně nutnou dobu omezit, ale ať nám pan premiér netvrdí, že svobody omezovány nejsou! A podle mě jsou již nyní omezovány nad nezbytnou míru.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Očkování je dobrovolné a je o něj obrovský zájem. Nikdo nebude handicapovat toho, kdo se nebude chtít očkovat,“ uvedl premiér. Ať si to tedy vyříká s panem Havlíčkem...

Pokud pan premiér říká, že nechce nijak omezovat ty, kteří se nechtějí očkovat, proč jeho hnutí ANO nepodpořilo náš návrh, že neúčast na očkování covid-19 „nesmí mít za důsledek omezení výkonu lidských práv a základních svobod ani hospodářských, sociálních a kulturních práv ve smyslu Listiny základních práv a svobod ani jakékoli jiné formy diskriminace jedince neočkovaného takovou očkovací látkou“?

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí

Přitom návrhy toho, že kdo nebude očkován, nebude mít stejná práva jako ten, kdo je očkovaný, již z Babišovy vlády přicházely. Vidíte, že poslanci ANO, ČSSD a TOP 09 via facti podporují diskriminaci těch, kdo se nechtějí nechat očkovat.

„Ukazuje se, že vakcíny, které budeme používat, nemusí chránit proti vylučování viru beze zbytku. Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, proti úmrtí, proti těžkým a středním formám, nebude ale zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám,“ řekl Prymula CNN Prima News.

I Blatný nakonec otočil. „Očkovací látka není na světě tak dlouho, abychom mohli přesně říct, jestli bude očkovaný člověk částečně vylučovat virus,“ odpověděl na dotaz Vojtěcha.

Doplnil však, že je podle něj hlavní, že je proti infekci více chráněný daný člověk. „Očkování má dva principy. Za prvé zajistí, aby očkovaný neonemocněl vůbec, nebo alespoň ne tak, aby mu to vadilo. A druhá věc je, že když se naočkuje velká část populace, zastaví se šíření. Přičemž první nastane ihned a to druhé přibližně v létě,“ podotkl.

Navíc nechápu omezování občanských svobod těch, kteří se nenechají očkovat i z jiného důvodu. Přece pokud se někdo naočkuje, měl by být dle vlády proti nákaze chráněný. Ten, kdo se nenaočkuje, dobrovolně na sebe přijímá riziko, že se může nakazit, ale neohrožuje ty, kteří se již nechali naočkovat. Je svobodnou volbou, pokud někdo považuje za větší riziko očkování než riziko z nákazy.

Podle hnutí SPD má být očkování dobrovolné a bez donucování.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.