Okamura (SPD): Vláda chce vyrobit velké množství nových občanů. Kvůli korespondenční volbě

14.01.2024 20:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenčním volbám.

Okamura (SPD): Vláda chce vyrobit velké množství nových občanů. Kvůli korespondenční volbě
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Tak tohle si poslechněte! Fialova vládní koalice chce v souvislosti s korespondenční volbou vytvořit velké množství NOVÝCH českých státních občanů, kteří přitom NIKDY NEŽILI v České republice a ani nemluví česky! S tím SPD zásadně nesouhlasí!?

Vládní poslanci předložili do Sněmovny změnu zákona o nabývání českého státní občanství tak, že nově budou moci občanství získat i potomci českých imigrantů do zahraničí až po 4.generaci potomků!!! Tzn. nežili v ČR třeba 80 let!

Navíc tyto osoby podle vládního návrhu mohou získat české občanství pouze prohlášením! Pak by mohli ze zahraničí korespondenčně volit!

Neúspěšná vládní koalice ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP09 se snaží ve své zoufalosti ohnout zákony jak může, aby se udželi za každou cenu u moci i po volbách. Příští týden ve středu svolala předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová mimořádnou schůzi Sněmovny, kde chce koalice prosadit korespondenční volbu, přestože je vládní návrh zákona v rozporu s Ústavou ČR, protože popírá tajnost a rovnost volby.

Hnutí SPD s takovým protiústavním a účelovým návrhem zákona nesouhlasí a budeme ve Sněmovně bojovat proti.

Koalice navrhuje rozšířit okruh lidí, kteří budou mít nárok na získání českého občanství tak, aby kromě dětí občanů, které se narodily v zahraniční v letech 1949 – 1969, mohli občanství prohlášením nabýt i potomci těchto dětí v linii přímé až do čtvrté generace (potomek ve třetí generaci do svého prohlášení bude moci zahrnout i své nezletilé děti), a stanoví se náležitosti takového prohlášení.

Tento vládní zákon uměle navyšuje počet našich státních občanů, kteří přitom nikdy nežili v ČR a ani nehovoří česky. Vytváří to také další prostor pro podvody v korespondenční volbě. Podle mého názoru přeci ten, kdo tady u nás po generace nežije, nemůže rozhodovat v jakýchkoliv našich volbách a nemůžeme z něho dělat občana ČR na objednávku Fialovy vládní pětikoalice.

Podle vládního návrhu by se korespondenčně ze zahraničí mohlo volit už v nejbližších volbách do Sněmovny v roce 2025. Korespondenční volba je pro současnou vládu evidentně větší priorita než ekonomický a politický stav země. Hnutí SPD korespondenční volby dlouhodobě odmítá, protože jsou v rozporu s Ústavou ČR, kde se v článku 18 uvádí, že volby „se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva”.

Volič tak podle ústavy musí svůj hlas sám vložit do prázdné obálky ve volební místnosti za plentou, aby bylo jasné, že není nikým ovlivňován. Toto však vládní návrh zákona o korespondenční volbě neumožňuje.

Vládní koalicí navržený způsob korespondenční volby je v rozporu s Ústavou ČR a zároveň by znamenal konec demokracie, protože popírá tajnost a rovnost volby. Takto pojatá korespondenční volba současně přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů.

V Rakousku musely být v souvislosti s korespondenční volbou dokonce prezidentské volby anulovány. Francie v minulosti korespondenční volbu zrušila z obav před manipulacemi.

Hnutí SPD je nadále připraveno bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých, rovných a tajných voleb všemi silami a všemi zákonnými nástroji a prostředky tak, jak to určuje Ústava ČR!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…