Okamura (Úsvit): Chceme zavést odvolatelnost politiků

23.01.2015 15:29

Chceme zavést odvolatelnost politiků po vzoru skutečných západních demokracií. Tato vláda to však odmítá.

Okamura (Úsvit): Chceme zavést odvolatelnost politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nyní chce vláda nově okleštit pravomoci občany přímo voleného prezidenta. My v Úsvitu to vidíme jinak. Dlouhodobě prosazujeme změny Ústavy včetně změn týkajících se prezidentské volby a prezidentských pravomocí, avšak jedná se například o možnosti referenda o odvolání. Odvolatelnost politiků je standartním mechanismem v mnoha světových demokratických zemích. A Úsvit je jediná česká parlamentní strana, která tuto zásadní změnu prosazuje. Ostatní se odvolatelnosti brání, jelikož se bojí o svá teplá korýtka.

Změna Ústavy ovšem musí být systémová, velmi dobře prodiskutovaná a měli by o ní rozhodnout občané. Občany přímo volený prezident, ať je jím kdokoliv, by měl být přímo odpovědný občanům a na druhou stranu by měl být rovnocennou protiváhou politických partají, které dnes mají v podstatě nekontrolovatelný mocenský monopol. My do budoucna prosazujeme silného, ale zároveň občany odvolatelného prezidenta. Již tři měsíce leží v Parlamentu také náš zákon o přímé volbě a odvolatelnosti starostů, primátorů a hejtmanů, ale tato vláda ho odmítá. Přitom jsme poslední zemí ve střední Evropě, která nemá zavedenou přímou volbu na obecní úrovni. A dodávám, že již vloni na jaře tato vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zamítla náš zákona o osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků – rozkrádat či předražovat veřejné zakázky ministry či hejtmany je tak nadále beztrestné.

My v Úsvitu máme od začátku jasno – chceme jasnou přímou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.