Okamura: Zvýšení o tisíc korun je správný krok, ale dotkne se necelých 200 tisíc lidí

19.04.2018 13:45

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění

Okamura: Zvýšení o tisíc korun je správný krok, ale dotkne se necelých 200 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, na úvod mi dovolte říct, že zvyšování důchodů SPD dlouhodobě prosazuje. A vždy i do budoucna ho budeme podporovat a bude to naše priorita. Proto vždy také podpoříme návrhy na jeho zvýšení. A jsme rádi, že se konečně lidem zvýší výrazněji důchody a že tady takový návrh je a vypadá to, že bude mít většinovou podporu i od ostatních stran.

Muži mají státní starobní důchod v průměru vyšší než ženy o 22 %, neboť průměrný měsíční starobní důchod mužů za první čtvrtletí letošního roku činil 13 011 korun, zatímco průměrný měsíční důchod žen je 10 707 korun. Podobně jako na průměrnou mzdu na průměrný důchod nedosáhnou téměř dvě třetiny populace.

Zvýšení o tisíc korun je velmi správný krok, ale popravdě řečeno, dotkne se necelých 200 tisíc lidí, z nichž více než dvě třetiny jsou ženy, takže jejich důchody jsou i po zvýšení katastrofálně nízké - většinou pode deset tisíc. Na bydlení v Praze, ale zřejmě ani v Brně dnes nestačí ani průměrný důchod, ani podprůměrný důchod zvýšený o tisícovku. Vím, že pánové z demagogického bloku důchodcům mají za zlé, že projedli republiku a svoje důchody. Pan Kalousek a jeho klaka nesmí zapomenout, že to byli právě tito důchodci, kteří vybudovali firmy jako třeba Zetor, a z jejich výdělku stát důchody financoval. A tyto peníze pak v uvozovkách naši demagogové nedovolili důchodcům, ani dělníkům projíst, ale pomohli je rozkrást a stát připravili o příjmy na dnešní důchody těch, které okradli.

Jistě, někdo z ostatních politiků by asi nejraději strčil staré lidi do nějakého domova pro seniory, jelikož byty v Praze si podle jejich názoru přece zaslouží hlavně kanceláře a boháči, ale domov pro seniory mimo Prahu i v Praze pořídíte obvykle za 10 tisíc a více, do zákonného limitu necelých 12 tisíc korun měsíčně. Dámy a pánové, na tohle má s bídou jedna třetina důchodců. Genderově progresivní multikulturalisté by měli vědět, že drtivá část lidí, kteří žijí v té největší bídě, jsou ženy. Problém nízkých důchodů neřeší ad hoc změny v momentech, kdy nějaká vláda potřebuje hlasy důchodců, a tak jim přihodí nějakou stovku navíc. Důchody potřebují systémovou změnu, ale ne hru na změnu, kterou předvádí po léta prakticky všechny vládní strany včetně hnutí ANO. Důchod je něco, čím stát zabezpečuje staré a bezmocné lidi před bídou. Stát musí zajistit důstojný život i těm nejchudším. Cílem SPD je zavést minimální důstojný důchod, který by byl svázán s výší minimální mzdy; letos by tedy bylo minimum teoreticky 12 200,- Kč měsíčně, a který umožní lidem skutečně zaplatit alespoň domov pro seniory, když ne řádný nájem, a musí jim zbýt také nějaká koruna na soukromý život.

Navrhovanou novelu zákona samozřejmě podpoříme, ale vůbec ji nebereme jako nějaké řešení, ale naopak pouze jako záplatu do doby, než, věřím, urychleně připravíme skutečné systémové změny. Součástí debaty o systémových změnách by měla být také propagace a podpora rodiny, například ve vězení máme stovky neplatičů výživného, kteří nejsou ve skutečnosti ani otcové dětí, na které mají platit, nebo otcové okradení o děti, které často léta neuvidí. Toto je smutná statistika, ale ještě smutnější je, že někde v samotě v bídě dnes a denně skomírají životy rodičů, o které se nestarají děti, které tito stařečkové a stařenky po dlouhá léta živili. Zkráceně řečeno, součástí reformy, to znamená starosti o naše seniory, musí být hlubší reforma, než je matematika ve výpočtu důchodů. Musíme krom jiného podpořit rodinu, a to takovou, která vychovává pracovité, slušné a solidární občany, co se postarají o sebe a váží si také svých rodičů a také svojí země. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…