Olšáková (Kandidátka mladých): Školáci budou v nové zahradě prožívat koloběh roku

26.09.2021 11:17

Ekologické principy péče o rostliny i živočichy v dětech podnítí řada vzdělávacích prvků, k aktivnímu zapojení namotivuje příjemné pracovní prostředí a prožitek z venkovní výuky i odpočinku podpoří smyslové chodníčky nebo pobytové plochy s pergolou.

Olšáková (Kandidátka mladých): Školáci budou v nové zahradě prožívat koloběh roku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Eliška Olšáková (STAN)

Výuka pracovních činností, prvouky, přírodovědy a pěstitelských prací bude mít na Základní škole Valašské Klobouky zcela nový rozměr.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Díky rekonstrukci, která začala na jaře a byla dokončena v létě, se dosavadní areál se skleníkem proměnil v rozmanitou přírodní zahradu. Ekologické principy péče o rostliny i živočichy v dětech podnítí řada vzdělávacích prvků, k aktivnímu zapojení namotivuje příjemné pracovní prostředí a prožitek z venkovní výuky i odpočinku podpoří smyslové chodníčky nebo pobytové plochy s pergolou. Celkové náklady tohoto projektu činily 552 tisíc korun, z toho 438 tisíc dotoval Státní fond životního prostředí.

„Valašskokloboucká základní škola neustále inovuje a rozvíjí podmínky pro výuku svých žáků, za což jí patří poděkování. Ze školní zahrady se teď stala úžasná pozorovatelna přírody a jejích proměn v průběhu celého roku. Radost z ní budou mít nejen děti a pedagogové, ale jistě také rodiče a prarodiče, kteří prostředí navštíví při akcích jednotlivých tříd, školní družiny či školního klubu. Přeji žákům, aby se jim tu dobře tvořilo, učilo a pracovalo, a vyučujícím, aby byly jejich třídy v tomto novém zázemí motivované a spokojené,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky. Ostatně, samotní žáci se už ochotně zapojili i do přípravných prací a vyrobili například budky, krmítka pro ptáky a jiné.

„Rekonstruovaná část zahrady byla navržena především jako pěstitelská zahrada, která má přivést děti k lepšímu poznání přírody a přírodních procesů, ale také k aktuálnímu tématu hospodaření s vodou a odpady a k udržitelnému zacházení s přírodními zdroji,“ popsala smysl projektu ředitelka školy. Ivana Sedláková. „Školní zahrada byla nově vybavena pergolou, zahradním nábytkem, ohništěm, interaktivními panely a dalšími prvky. V prostoru byly vysázeny nové stromy, okrasné i ovocné keře a také četné bylinky, které budou vyžadovat pravidelnou péči žáků. Odměnou jim za to budou plody malin, ostružin a další zdravé ovocné pochoutky,“ dodala.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. www.mzp.cz www.sfzp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…