Olšáková (Kandidátka mladých): Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici propojí nová cyklostezka

30.05.2019 20:20

V pátek 7. června nastane cyklisty netrpělivě očekávaný okamžik, kdy sousední města spojí léta připravovaná cyklostezka. Připravuje se bohatý program i soutěž o kolo.

Olšáková (Kandidátka mladých): Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici propojí nová cyklostezka
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Města Valašské Klobouky Mgr. Eliška Olšáková

V pátek 7. června nastane cyklisty netrpělivě očekávaný okamžik, kdy sousední města Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici spojí léta připravovaná cyklostezka. Úsek, který je součástí záměru mezinárodní cyklistické trasy Bečva-Vlára-Váh neboli „BEVLAVA“, budovalo každé z měst po hranici svého katastru. A právě v místě jejich setkání dojde ke slavnostnímu přestřižení pásky a oficiálnímu otevření.

„Nová cyklostezka propojí Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici bezpečnou trasou pro cyklisty, kteří se tak vyhnou frekventovanému silničnímu tahu I/57 a namísto hustého dopravního provozu si budou moci užít jízdu v příjemném prostředí bělokarpatské přírody,“ vyjádřila starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková. „S cyklostezkou se lidem otevírá nová možnost volnočasového vyžití a věříme, že se trasa stane i atraktivním tipem na výlet, který podpoří cestovní ruch v mikroregionu Valašské Klobucko,“ dodala.

„Úsek nové cyklostezky mezi Brumovem-Bylnicí a Valašskými Klobouky považuji za splnění snů mnoha občanů obou měst. V naší krásné krajině propojujeme cyklostezkou nejenom naše města, ale také společné zájmy, sportovní aktivity, cesty za kulturou a v neposlední řadě i do práce, aniž bychom museli jezdit autem,“ uvedl Kamil Macek, starosta města Brumov-Bylnice. „V dnešní době je pohyb velmi důležitý a budu moc rád, když na trase uvidím všechny věkové skupiny, hlavně pak malé děti, jak se prohánějí na kolech, koloběžkách či bruslích, jak tomu bylo dříve, než jsme aktivní pohyb v přírodě nahradili za mobilní telefony, počítače a sociální sítě,“ podotkl.

Ke slavnostnímu otevření dojde v pátek 7. června. Od 15.30 bude po celé trase probíhat akce Na kolech za bájemi a pověstmi, kdy se mohou rodiny s dětmi vydat na projížďku po stanovištích se zábavnými úkoly. Účastníci z Brumova-Bylnice budou vyjíždět od mlýna, z Valašských Klobouk od zahrádkářského areálu. K samotnému slavnostnímu otevření dojde v 16 hodin na pomezí obou katastrů, v místě, kde na sebe obě cyklostezky navazují. Od 16.30 pak bude na příjezdové cestě ke klobouckému zahrádkářskému areálu probíhat společný doprovodný program obou měst, při němž vystoupí různé kroužky a soubory. Další součástí akce bude Den mikroregionu Valašské Klobucko, takže se návštěvníci mohou těšit na prezentace turistických zajímavostí a dění v obcích.

„Pro cyklisty jsme společně připravili soutěž o krásné kolo a další cyklistické potřeby. Stačí, když si v červnových číslech zpravodajů obou měst vystřihnou soutěžní kupon, vyplní jej a vhodí přímo při akci do osudí u pódia. Během programu pak vylosujeme výherce,“ nalákala starostka Eliška Olšáková.

K novému úseku cyklostezky BEVLAVA

Na valašskokloboucké straně se bude otevírat dvoukilometrový úsek cyklostezky s asfaltovým povrchem. Po své trati má 1,3 kilometru v režimu cyklostezky, 653 metrů v režimu cyklotrasy a 1 most přes Klobučku. Celkové náklady na výstavbu činily 16,2 milionu korun. Investice je podpořena z přeshraničního operačního programu INTERREG V - A SR – ČR, kde město získalo dotaci ve výši 85 %, dalších 5 % přispívá státní rozpočet. Součástí projektu byla rovněž rekonstrukce 152 metrů cyklotrasy v ulici Koželužská, která rozšíří městskou páteřní cyklostezku. Tato pasáž vyšla na 1,4 milionu korun.

Brumovská část cyklostezky Bečva-Vlára-Váh vede přes zvlášť chráněné území Natura 2000 a nabízí 2,4 kilometru dlouhý úsek v betonovém povrchu. Cyklisté se po jeho trase hned dvakrát přenesou přes Klobučku díky nově zbudovaným mostům o rozpětích 20 metrů. Celkové náklady na stavbu dosáhly částky 20,8 milionu korun, přičemž město Brumov-Bylnice na projekt čerpalo dotaci 15,5 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Nad jeho rámec byl navíc opraven také lesní most v hodnotě 1,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…