Ombudsmanka Šabatová: Nejvíce podnětů se týkalo oblasti sociálního zabezpečení

13.06.2019 12:33

Projev na 9. schůzi Senátu 13. června 2019 k souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2018

Ombudsmanka Šabatová: Nejvíce podnětů se týkalo oblasti sociálního zabezpečení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Chtěla bych vám moc poděkovat za vaši velkorysost, kterou jste právě vyhověli mé prosbě, vážím si toho velice.

Chci vás seznámit s činností veřejného ochránce práv prostřednictvím zprávy, kterou máte před sebou. A dovolím si opravdu velmi stručně shrnout, co bylo celý rok předmětem naší práce ve čtyřech oblastech, které máme zákonem uloženy k ochraně lidí v nejrůznějších situacích, ať už před úřady nebo v zařízeních, kde je omezena lidská svoboda.

V oblasti veřejné správy, naší tradiční působnosti, jsme obdrželi 8 152 podnětů a z toho bylo 69 působností. Šetřili jsme v 654 případech a pochybení jsme ze všech šetřených případů zjistili ve třech čtvrtinách. Úřady, asi až na pětiprocentní výjimku, se snažily nějakým způsobem pochybení napravit.

Nejvíce podnětů se týkalo oblasti sociálního zabezpečení. Je to tradiční, nemění se to od začátku existence kanceláře.

Připomínkovali jsme 18 materiálů ministerstev, z toho 15 bylo právních předpisů, to znamená zákonů nebo vyhlášek, a uspěli jsme zhruba v polovině případů v 84 připomínek. Současně šíříme dobrou praxi prostřednictvím školení, kulatých stolů a konferencí, kterých jsme uspořádali 36, velmi často k ad hoc tématům, meziresortně je to velmi praktické a skutečně to posouvá situaci k lepšímu.

Pokud jde o prevenci špatného zacházení, navštívili jsme 27 zařízení systematickými návštěvami. Šlo o domovy pro osoby se zdravotním postižením, zařízení pro výkon zabezpečovací detence, psychiatrické nemocnice a policejní cely a další. Sledovali jsme v 54 případech vyhoštění a předávání cizinců do zemí původu. V oblasti před diskriminací, kde letos slavíme 10 let a právě dnes máme v kanceláři odborný seminář na toto téma, který zahajuji, jsme vyřídili 342 stížností a diskriminaci jsme konstatovali v 8 % případů.

Velmi se také věnujeme osvětové činnosti v této oblasti.

Pokud jde o naplňování práv osob ze zdravotním postižením, první rok byl ve znamení toho, že jsme objeli celou republiku, setkali jsme se s množstvím nejrůznějších účastníků z organizací pro práva lidí se zdravotním postižením. Ustavila jsem poradní sbor, který již pětkrát zasedal, a provedli jsme některé výzkumy a vyřídili jsme řadu individuálních stížností.

Přikládám ke zprávě také 10 nových legislativních doporučení pro Poslaneckou sněmovnu. Tady zmíním jediné. Požaduji a dlouhodobě usiluji o to, aby byl zrušen poplatek 10 000 Kč za podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a nezákonnosti veřejných zakázek. Snižuje to podle mne transparentnost činnosti úřadu.

Pokud jde o hospodaření Kanceláře, utratili jsme 187 mil. Kč, rozpočet jsme překročili o 28 mil. Kč, ale bylo to plánované. Toto překročení jsme kryli z úspor předchozích let. A překročení rozpočtu bylo proto, že jsme přistavěli k naší Kanceláři malý objekt, protože se už ukázalo, že se všichni do naší budovy nevejdeme.

V loňském roce u nás pracovalo 157 zaměstnanců a z toho 121 se přímo podílelo na odborných úkolech ochránce.

Děkuji, že jste vyslechli mé úvodní slovo a prosím, jestli ke zprávě něco máte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.