Ondráček (KSČM): Koaliční smlouva a otázky bezpečnosti

09.01.2014 16:59

Se zájmem jsem se začetl do zveřejněné koaliční smlouvy vznikající vlády ČSSD, Hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL. Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě zabývám otázkami bezpečnosti, zajímalo mne, jaké priority v této oblasti bude nová vláda mít.

Ondráček (KSČM): Koaliční smlouva a otázky bezpečnosti
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Hned v oddíle II. Priority vlády je uvedeno: „Nesmlouvavý boj proti všem formám korupce, závažné hospodářské kriminality, lichvě, neférovým exekucím a insolvencím“.  Toto se dalo očekávat, protože korupci a boj s ní měla ve svých předvolebních slibech každá politická strana i hnutí. Očekával jsem, že v oddíle III. Program vlády najdu více, a tak jsem četl dále. K mému překvapení jsou pro vznikající koalici otázky bezpečnosti, ať již vnitřní nebo vnější, až na posledních dvou místech, v systému číslování na 11. místě vnitřní bezpečnost a na posledním 12. pak obranyschopnost země. Vyšší prioritu má rozvoj zemědělství a venkova, ale i zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj, rozvoj kultury a sportu nebo kvalitní a transparentní veřejná správa. Ale budu se utěšovat tím, že vznikající koalice třeba jen neřadila body podle společenské a občanské důležitosti a závažnosti, ale jen podle toho, jak je to zrovna při sepisování napadlo.   

Z oddílu Policie ČR se nedozvíme vůbec nic a vypadá to, že tvůrci nemají v této oblasti žádnou znalost. Dočteme se jen obecných prohlášení typu nastartujeme nábor, provedeme analýzu, apod. Neznalost vychází i z prohlášení, že mzdové prostředky, které škrtla předchozí vláda, budou nalezeny v úsporách v rezortu. U ostatních složek IZS je to obdobné. Žádná znalost problematiky, žádná koncepce, jen obecná konstatování.  Pozornost je třeba věnovat tomu, že se nově vznikající koalice zřejmě chystá omezit pravomoci obecní policie a ze zajišťování otázek bezpečnosti zcela vyloučit soukromé bezpečnostní služby, ovšem bez sdělení, jak zajistí, aby nedošlo k zhoršení bezpečnostní situace. Obdobně ploché a nic převratného říkající je to i v oddíle nazvaném Boj s korupcí a organizovaným zločinem. Za zmínku stojí jen to, že se nová koalice zasadí o povinnost prokazování původu majetku obviněným. Nová koalice nemá ani jasno, zda bude obnovovat zrušenou finanční policii a co dál s Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí.  

Po přečtení celé kapitoly a celé koaliční smlouvy lze tedy konstatovat, že otázky vnitřní bezpečnosti nebudou pro tuto vznikající vládu prioritní, a to je škoda.

JUDr. Zdeněk Ondráček, poslanec Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích