Opálka (KSČM): Věřím, že se potřební brzy dočkají novely o sociálních službách

18.08.2013 20:20

Vyjádření Miroslava Opálky, poslance Parlamentu ČR (KSČM), k novele zákona o sociálních službách.

Opálka (KSČM): Věřím, že se potřební brzy dočkají novely o sociálních službách
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Poslanecká sněmovna nakonec projednala ve zkráceném režimu - a poslala do dalšího legislativního procesu v Senátu – vládní novelu zákona o sociálních službách. Jde především o opakované odložení plné odpovědnosti krajů za dotace na poskytování sociálních služeb. Posunutí termínu o další rok souvisí především s nedořešením pravidelných a dostatečných příjmů krajů na tuto oblast. Kraje sice rozdělování peněz zvládají již několik let, ale jsou závislé na státním rozpočtu a v několika krocích na dorovnávání chybějících finančních prostředků prostřednictvím rozpočtových opatření. Zvyšuje se tak neustále nejistota, ale i disproporce. Peněz je čím dál méně a rozsah sociálních služeb postupně roste.

V návrhu zákona jsou taktéž upravovány nároky na některé sociální dávky a definovány technické parametry pro průkaz osob se zdravotním postižením. Tuto změnu vyvolalo zrušení tzv. sKaret. Byla sice snaha prosadit do zákona další změny a přílepky, ale většina poslanců se chovala zodpovědně. Věřím proto, že celý legislativní proces bude úspěšný a potřební se dočkají brzy jeho vydání ve Sbírce zákonů.

Miroslav OPÁLKA, poslanec Parlamentu ČR (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě